• Nestaň sa páchateľom👮

          • Posledný deň pre veľkonočnými prázdninami navštívil našich deviatakov preventista so sociálno-preventívnym projektom Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, ktorý sa nazýva "Nestaň sa páchateľom". Cieľom bolo oboznámiť našich deviatakov o rizikách a negatívnych dopadoch rôznych foriem ich prípadného konania, ktoré môžu vyvolať trestnoprávne následky.Projekt „Nestaň sa páchateľom“ je určený cieľovej skupine žiakom 8. a 9. ročníkov základných škôl a študentom stredných škôl. Obsahom boli preventívne a edukačne zamerané materiály, ktoré predovšetkým vizuálnou formou upozornili na vybrané druhy trestných činov (výtržníctvo, extrémizmus, drogová činnosť a pod.), ktorých sa mladí ľudia dopúšťajú konaním, ktoré oni sami považujú za neškodné.                                                                                                                    Mgr. Miroslava Žideková

          • NOC S ANDERSENOM

          • Piatok večer 22.3. sa v Považskej knižnici, v pobočke SNP niesol v znamení rozprávok Hansa Christiana Andersena. Žiaci 3.B sa tam zúčastnili 19. ročníka - Noc s Andersenom na Slovensku. Je to medzinárodné podujatie zamerané na podporu čítania rozprávok a príbehov.Tento rozprávkový večer sa začal slávnostným otvorením so spustením zástavy a zaspievaním hymny (hudobný sprievod heligonkárka Tamarka Dratnálová). Všetky deti boli oblečené v kostýmoch, aby sa ešte viac umocnila myšlienka rozprávkového sveta. Na začiatok nám deti zo ZUŠ v Považskej Bystrici zahrali krátke divadielko Dievčatko so zápalkami. Po tejto smutnej rozprávke prišiel sám pán Andersen so Snehovou kráľovnou v podaní Tomáša Artoma Haneka a Kristíny Gyepešovej (herci z Mestského divadla v Považskej Bystrici). Prostredníctvom interaktívnej hry sa preniesli s deťmi do sveta Andersenových rozprávok. Deti sa stali na chvíľku aj samotnými hercami a snažili sa vcítiť do pocitov hlavných postáv z rozprávok Snehová kráľovná, Cisárové nové šaty, Malá morská panna a Dievčatko so zápalkami.Taktiež spoznali umenie tanca a pohybu pri stvárnení jednotlivých charakterov postáv. Po interaktívnej hre mali deti možnosť diskutovať s p. Gyepešovou (herečka spisovateľka a žonglérka) a p. Hanekom (umelec a tanečník) o ich profesii, detstve a ako rozvíjali svoj talent.Po nabitom a aktívnom programe sa bolo treba aj posilniť a tak sa rodičia tretiakov postarali o výbornú pizzovú večeru.Keďže 22. marec je aj Dňom vody, tak ďalším hosťom bola p. Katarína Kulová, moderátorka počasia, ktorá deťom priblížila svoju prácu. A keďže deti sú zvedavé, opäť sa viedla živá diskusia o jej detstve, záujmoch a spomienkach na SEDMIČKU. Na záver deti dostali kvíz o Andersenových rozprávkach a s prehľadom dokázali, čo všetko sa o ňom a jeho tvorbe naučili. Večer sa však pre deti ešte neskončil. V rozprávkovom duchu sa presunuli (s vlastným osvetlením) večerným sídliskom do školy na Noc s Andersenom. Veľkým zážitkom pre deti bol pochod okolo školy so spevom Andersenovej hymny. Po príchode do školy sa deti hrali na svetlušky v telocvični a prešli si tmavou nočnou školou. No najviac sa tešili na prespávačku v škole. A tak poriadne unavení si s radosťou líhali do svojich spacákov a vyberali ,,vstupenku" na Noc v škole. Bola ňou knižka, ktorú práve čítajú a mali niečo o nej povedať. Po predstavení svojich kníh si už pokojne ľahli a počúvali rozprávku Snehová kráľovná. Nikto z detí však už koniec rozprávky nepočul...o polnoci zazvonil zvonec a krásne zážitky s únavou im zavreli očká a tíško všetci zaspali.(Mgr. Tatiana Jakubcová, Mgr. Ľubomíra Gregorová)

          • Trestnoprávna zodpovednosť v praxi

          • Dňa 7. marca mali žiaci z 8. C možnosť na vlastné oči vidieť,ako prebieha súdne pojednávanie a presvedčiť sa,že všetky činy si so sebou nesú aj svoje dôsledky. Pán sudca,JUDr. Hlucháň, žiakom v prednáške porozprával o trestnoprávnej zodpovednosti ako aj o príkladoch z praxe. Ďalej sme zúčastnili dvoch súdnych pojednávaní, kde sa teoretické poznatky žiakov z občianskej náuky prepojili s praxou.Návštevu Okresného súdu v Považskej Bystrici sme všetci zúčastnení ocenili a určite v budúcnosti plánujeme takúto exkurziu zopakovať.

          • "Ponožková výzva"

          • Dnes bol u nás v škole špeciálny deň - deň plný farieb, rôznorodosti, úcty, podpory a tolerancie. Svetový deň Downovho syndrómu sme si pripomenuli "Ponožkovou výzvou" a že nás bolo neúrekom dokazujú aj fotografie. Zapojili sa žiaci, pani učiteľky, pani vychovávateľky, pani špeciálne pedagogičky a príkladom šiel aj samotný pán riaditeľ. Všetkým, ktorí dnes týmto milým gestom podporili myšlienku tolerancie inakosti patrí jedno veľké ďakujem!

            Mgr. Eva Krabáčová

          • VEĽKÝ ÚSPECH RECITÁTOROV V OKRESNOM KOLE HVIEZDOSLAVOVHO KUBÍNA

          • V CVČ Považská Bystrica sa 19.3. 2024 konalo okresné kolo najznámejšej a najvýznamnejšej recitačnej súťaže - Hviezdoslavov Kubín. V tomto roku to bol jubilejný 70. ročník. Našu školu reprezentovali Sandra Mikudíková, Samuel Hančík (1. kategória), Tamara Gardianová, Alexandra Bahulová (2. kategória), Soňa Bútorová, Kristína Vyhničková (3. kategória). Nás teší, že sme v daných kategóriách získali až 4 umiestnenia: Samuel Hančík zo 4.B - 1. miesto (próza), Tamara Gardianová zo 6.B - 2. miesto (poézia), Soňa Bútorová z 8.B (poézia) - 2. miesto a Kristína Vyhničková zo 7. C (próza) - 2. miesto. Samko Hančík nás bude reprezentovať v krajskom kole súťaže v Bzinciach pod Javorinou. Víťazom srdečne blahoželáme! 

            PaedDr. Alena Gašparíková

          • Exkurzia - Národná rada Slovenskej republiky

          • V marci sa naši ôsmaci dostali na exkurziu do Bratislavy. Tentokrát nebolo ich cieľom preskúmať históriu nášho hlavného mesta,ani vidieť známu výstavu. Objektom záujmu sa stala budova Národnej rady Slovenskej republiky. Celý rok sa žiaci na hodinách občianskej náuky oboznamujú s politológiu a právom a tak nebolo lepšej príležitosti ako sadnúť na vlak a ísť sa pozrieť rovno do centra politického diania. Počas skoro dvojhodinovej prehliadky sme sa o fungovaní ale aj o histórii NR SR dozvedeli naozaj veľa. Pekné počasie sme neskôr využili na prehliadku hradných záhrad so sprievodcom ako aj na prechádzku cez mesto,počas ktorej sme videli všetky dôležité štátne budovy ako Prezidentský palac,či Úrad vlády SR.

          • Kto som v online svete

          • Internet, kyber priestor, sociálne siete... stále viac a viac skloňované slová najmä v súvislosti so správaním sa detí a mládeže. Uvedomujeme si, že je veľmi dôležité hovoriť s deťmi na túto tému. Preto sme veľmi radi, že Centrum poradenstva a prevencie Považská Bystrica,  na žiadosť školy zrealizovala preventívno-výchovnú činnosť pre 7.ročník v dňoch 5.3 a 7.3.2024 s prednáškou na tému:  Kto som v online svete.

            Ubližovanie prostredníctvom informačno-komunikačných technológií je uľahčované anonymitou internetu a dostupnosťou technológií. Často sa však vyskytuje v spojení s inými formami šikanovania a najmä medzi rovesníkmi. Online odráža náš život offline, preto je dôležité zasiahnuť a poskytnúť podporu vtedy, keď sme svedkami kyberšikanovania. Nebuďme mlčiaca väčšina a naučme sa, ako pomôcť.

            Prednášku viedla Mgr. Janetta Urbanová, ktorá sa zamerala na problematiku kybernetického priestoru. Cieľom bolo odkryť riziká spojené s používaním sociálnych sietí, ako napr.: kyberšikana, sexting, grooming, krádež identity, taktiež  nasmerovať mladých ľudí k rozumnejšiemu pohybovaniu sa v kyber priestore.

            Formou brainstormingu, zážitkových aktivít bolo našou snahou naučiť  žiakov ako  majú používať moderné technológie bezpečne a zodpovedne, zdôrazniť im možnosti, ako sa môžu chrániť pred ohrozeniami moderných informačných a komunikačných technológií (najmä internet a mobilné telefóny) a kde môžu požiadať o pomoc. Život so sociálnymi sieťami, ochrana súkromia na internete, závislosť od PC hier, kyberšikana, youtubering a pod.

            Žiakov téma zaujala , mali značne dosť skúsenosti s kybernetickým priestorom, sociálnymi sieťami, kde sa spontánne a úprimne podelili aj s ostatnými spolužiakmi. Uvedomovali si, ako rýchlo sa môžu narušiť dôverné a pevné vzťahy len nerešpektujúcim správaním v online priestore. Získali zopár užitočných rád resp. "recept na bezpečie v online svete" .

             

          • SOKOLIARI V ŠKOLSKOM KLUBE

          • Uplynulý týždeň zavítali medzi deti školského klubu Sokoliarmi Majstra Vagana so svojimi dravcami a zážitkovým učením Lesná škôlka.
            Pre deti mali pripravené:
            - rozprávanie o tajomstvách lesa,
            - názorné ukážky kôry stromov, srsti zvierat a parohov,
            - zážitkové aktivity striedané s veselými hrami,
            - pozorovanie dravcov úplne zblízka s možnosťou pohladkania, počúvania zvukov, ktoré vydávajú.
            Toto všetko mali možnosť vnímať všetkými zmyslami - rozdiel medzi srsťou a perím, rozdiel medzi danielom a jeleňom...
            Deti odchádzali domov s novými a krásnymi zážitkami. Nuž a ako to prežívali - o tom hovoria fotografie.

            Ďakujeme OZ ZRŠ pri ZŠ Slovanská - SEDMIČKA, že sa vďaka ich finančnému príspevku deti mohli tejto krásnej akcie zúčastniť.

          • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo II. a III. kategórie

          • Hviezdoslavov Kubín. Súťaž, ktorá má nielen na našej škole bohatú históriu. V tomto školskom roku si pripomíname 70. výročie tejto výnimočnej recitačnej súťaže. Patrí k najstarším a najprestížnejším recitátorským súťažiam na Slovensku, zároveň je vrcholným podujatím, ktoré dotvára aj formuje našu kultúru. Sme veľmi radi, že si naši žiaci nájdu čas a venujú sa „kráse slova“. Tento ročník sa síce nevyznačoval kvantitou, keďže celkovo sme mali v oboch kategóriách 10 súťažiacich, no na druhej strane sa to odzrkadlilo na kvalite, ktorá bola naozaj dychvyrážajúca. Vypočuli sme si krásne básne a zaujímavé príbehy, pri ktorých nám miestami naskakovali zimomriavky.

            Výsledky šk.kola:

            II.kategória (5. – 6.ročník)– poézia

            1. miesto: Tamara Gardianová, 6.B
            2. miesto: porota neudelila
            3. miesto: Laura Elizabeth Zámečníková, 5.B

            II.kategória (5. – 6.ročník)  – próza

            1. miesto: Alexandra Bahúlová, 6.B

            III.kategória (7. – 9.ročník)– poézia

            1. miesto: Soňa Bútorová, 8.B
            2. miesto: Yevheniia Shershun, 7.C
            3. miesto: Simona Blašková, 7.C

            Olívia Rezáková, 9.B

            III.kategória (7. – 9.ročník) – próza

            1. miesto: Kristína Vyhničková, 7.C
            2. miesto: Lenka Šeligová, 7.B
            3. miesto: Vanesa Adamová, 7.C

             

            Mgr. Miroslava Žideková

          • Divadelné predstavenie - DICK WHITTINGTON AND HIS CAT

          •         Niekoľko dní pred jarnými prázdninami, 15. 2. 2024, Divadelné centrum z Martina predstavilo našim piatakom a šiestakom príbeh  DICK WHITTINGTON AND HIS CAT.

                   Divadelné predstavenie herci zahrali a zaspievali v anglickom jazyku. Bola to dobrodružná cesta chudobného chlapca menom Dick Whittington, založená na skutočnosti, ktorý sa svojou nebojácnosťou, statočnosťou a vytrvalosťou stal významným mužom v histórii Londýna. Richard Dick Whittington bol trojnásobným starostom Londýna a úspešným obchodníkom. V našom príbehu sa mu to podarilo aj vďaka svojej pomocníčke mačke menom Cat.

                  Žiakom sa predstavenie veľmi páčilo. Mali radosť hlavne z toho, že rozumeli divadelnému predstaveniu v anglickom jazyku. Pochopili aj hlavnú myšlienku, že usilovnosťou, odvahou a silou priateľskej pomoci si môžu plniť svoje sny.

            Pani učiteľky anglického jazyka

          • Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského

          • Napriek tomu, že Šaliansky Maťko je stále malý chlapec, tento rok oslavuje 29 rokov...

            29. ročník súťaže v prednese slovenských povestí – Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského

            sa uskutočnil na našej škole 29. januára 2024. Niekoľko šikovných a nádejných dievčat a chlapcov sa zišlo, aby si navzájom vyrozprávalo i vypočulo zaujímavé príbehy z našej histórie, aby sme sa potešili pekným slovom, aby sme sa napili „živej vody“ z našich povestí.

            A výsledky súťaže?

            2. kategória (4. a 5. ročník): 1. miesto – Elisa Kasáčová, V. B;

                                                          2. miesto – Nina Janíková, V. A;

                                                          3. miesto – Nataša Briestenská, V. A;

            3. kategória (6. a 7. ročník): 1. miesto – Lara Hijová, VI. B.

            Víťazkám každej kategórie, ktoré budú reprezentovať našu školu na okresnom kole, prajeme veľa šťastia!

                                                                                                             Mgr. Janka Števíková

          • Šiestaci navštívili muzikál AK VERÍŠ ZÁZRAKOM v BRATISLAVE

          • Veríte zázrakom? Že nie? Potom ste na tom rovnako, ako chlapec z muzikálu Ak veríš zázrakom, ktorý mali možnosť vidieť žiaci 6.A a 6.B dňa 23.1.2024 na Novej scéne v Bratislave. Moderátori (David Hartl a Patrik Vyskočil) dali sľub gréckym múzam, že nájdu chlapca, ktorý neverí na zázraky. Zdalo sa, že sa im darí, ale napokon zistili, že také dieťa neexistuje. Fantázia a rozprávka patria k životu, rovnako ako poznanie, v čom je sila rodiny. Okrem krásneho posolstva zaujal muzikál známymi detskými pesničkami z rozprávok v podaní muzikálových hviezd (Mirka Galis Partlová a ďalší), vynikajúcimi svetelnými efektmi, krásnymi kostýmami a v neposlednom rade hrou živého orchestra. Pri prehliadke Starého mesta Bratislavy sa zázraky nekonali, ale aj tak nás očarili jeho pamätihodnosti. A predsa... Zázračne sa ukázalo slniečko a jasná obloha a tie boli našimi spoločníkmi pri prechádzke popri Dunaji do nákupného centra Eurovea. Domov sme sa vrátili plní dojmov a nových zážitkov.

          • „ČARO VIANOC“

          • Tento rok sa konal 30. ročník vianočného aranžovania pod názvom „ČARO VIANOC“. Súťažilo sa v kategórii A – mladší žiaci, v ktorej 2. miesto obsadila Nataša Briestenská z V.A a 3. miesto Lea Mravcová z V.B triedy. V kategórii B – starší žiaci 1. miesto obsadila Nella Špániková zo VI.B a 3.miesto Nela Klúčiková zo VI.A triedy. Výherkyniam blahoželáme.

          • „Partnerská škola volejbalu“

          • Dnes sa naša škola  stala hrdou držiteľkou certifikátu „Partnerská škola volejbalu“.

            Ten dáva silnejšie základy pre vytvorenie kvalitnejšej spolupráce Slovenskej volejbalovej federácie SVF so základnými školami a dodnes sú jeho držiteľmi len štyri základné školy na celom Slovensku.

            Získaním tohto titulu SVF vyzdvihla kvalitu tréningového procesu na našej základnej škole, a zároveň ocenila prínos riaditeľa školy, ale i jej učiteľov-trénerov k rozvoju mládežníckeho volejbalu.

            GRATULUJEME!!!

          • Zbierka ,,Biela pastelka,,

          • Dňa 29.11. sa na našej škole konala zbierka Biela pastelka, ktorá každoročne pomáha všetkých nevidiacim po celom Slovensku. Ďakujeme veľmi pekne všetkým,ktorí urobili dobrý skutok a prispeli. Za školu sme odovzdali krásnych 200€.Poďakovanie patrí aj našim žiačkam, Simonke Cigánikovej,Adelke Románovej,Simonke Blaškovej,Lenke Šeligovej,Sonke Bútorovej a Melánke Pekarovej, ktoré zbierku zorganizovali.

          • Návšteva muzikálu Cyrano z predmestia bola pre deviatakov zážitkom

          • Jedno príslovie hovorí: „Je lepšie jedenkrát vidieť, ako stokrát počuť.“ Až po vzhliadnutí kultového muzikálu Cyrano z predmestia pochopili naši deviataci, čo znamená táto veta. Divadlo Nová scéna v Bratislave totiž dňa 12. decembra 2023 uvádzalo derniéru /posledné predstavenie/ legendárneho príbehu o Cyranovi so škaredým nosom, ale ušľachtilou dušou. Je nám cťou, že naši deviataci v sprievode svojich pedagógov mohli byť jeho súčasťou ako diváci v hľadisku. Zaujímavý dej, precízne tanečné vystúpenia, famózne spevácke výkony hlavných protagonistov Mirky Gális Partlovej /Roxana/ a Lukáša Pištu /Cyrano/, vystúpenie živého orchestra, len umocnili náš hlboký kultúrny zážitok z predstavenia. Neutíchajúci potlesk, standing ovation, patril nielen hercom a tanečníkom, ale aj legendárnemu Pavlovi Hammelovi a zosnulému Mariánovi Vargovi, autorom geniálnej hudby. Pavol Hammel  sa zúčastnil aj záverečnej autogramiády, podobne ako ďalší protagonisti: Mirka Gális Partlová, Lukáš Pišta, Dárius Koči... Ocenenie in memoriam bolo udelené aj Dušanovi Kaprálikovi st. za pomocnú réžiu. Cenu prevzal jeho syn Martin Kaprálik. Ak k tomu prirátame prechádzku Starým mestom v období adventu, vianočné trhy v hlavnom meste, tak zážitok z literárnej exkurzie bol takmer dokonalý...                                                                                        

                                                                                                                      PaedDr. Alena Gašparíková

          • Mikuláš na Sedmičke

          • Aj u nás, na škole, odmenil sv. Mikuláš všetky poslušné a snaživé deti. A že ich je dosť,dokazovalo plné vrece sladkých balíčkov, ktoré muselo niesť niekoľko Mikulášových pomocníkov. Do každej triedy sa tak dostala dávka dobrej nálady. Mikuláš odmenil deti sladkosťami,deti,naopak,darovali úsmev a piesne. A tak bol opäť raz na našej škole veľmi príjemný deň.

          • Hour of Code

          • Naša škola sa pridala k miliónom ľudí po celom svete a zúčastnila sa HODINY KÓDU, ktorá prebiehala od 4. do 10. decembra 2023. V tomto roku sa zaregistrovalo viac ako 40 000 záujemcov, ktorí sú znázornení aj na mape (jedna bodka patrí aj nám 😊). Na hodine informatiky sme programovali  v „kóde“ a vytvorili sme si vlastnú hru. Témou tohto roka je  „Kreativita s umelou inteligenciou“,  tak sme AI (umelú inteligenciu) učili rozpoznávať ryby, ich vlastnosti, aby mohla pomôcť oceánu a vyčistila ho. Zvládli sme to a dostali sme certifikát.