• 📚 TRETIACI PODPORILI BURZU KNÍH 📚

          • V stredu 29.marca navštívili žiaci tretieho ročníka burzu kníh, ktorá sa premiérovo konala na mestskom úrade. Stovky kníh čakali na svojich nových majiteľov, ktorí si ich mohli kúpiť za dobrovoľný príspevok. Žiaci darovali do burzy množstvo zaujímavých kníh a zároveň si nové odniesli domov. Aj vďaka finančnému príspevku od našich tretiakov sa vyzbierala zaujímavá suma, ktorá bude venovaná špecializovanému zariadeniu pre autistov v Považskej Bystrici - Modrá cesta. Ďakujeme všetkým žiakom a rodičom, ktorí knihami a finančnou pomocou prispeli na dobrú vec.

          • 🐣🐥 VEĽKONOČNÉ DIELNIČKY

          • Žiaci tretieho ročníka sa v týždni od 28.marca zúčastnili zdobenia veľkonočných kraslíc na POS v Považskej Bystrici. Tvorivé dielne viedla lektorka pani Soňa Belokostolská - majsterka ľudovej umeleckej výroby. Po úvodnej veľkonočnej prezentácii, sa žiaci pod vedením pani lektorky pustili do zdobenia kraslíc slzičkovou technikou - nanášanie vosku špendlíkom. Vďaka tejto činnosti spoznali zaujímavú ľudovú techniku, ktorá má korene v našom regióne. Deti zdobenie veľmi zaujalo, domov si odniesli pekné výrobky, ktoré použijú na veľkonočnú dekoráciu.

          • Lyžiarsky výcvik

          • Lyžiarsky výcvik absolvovali žiaci 7. A, 8. A a 8. B posledný marcový týždeň už tradične na Martinských holiach. Počas piatich dní bolo naším sprievodcom pravé vysokohorské počasie. Víchrica so silou vetra 120 kilometrov za hodinu, dážď, ale aj slniečko s azúrovo modrou oblohou. Počiatočné neúspechy a menšie pády začiatočníkov vystriedal úsmev pri zvládnutí trasy záverečných lyžiarskych pretekov. V nich najlepšie obstáli títo žiaci: Ema Martišková – 8. A /1. miesto/, Natália Stachura – 7. A /2. miesto/, Liliana Sovíková – 7. A /3. miesto/. Medzi chlapcami zvíťazili: Filip Hollý – 7. A /1. miesto/, Ondrej Badač – 7. A /2. miesto/, Juraj Dúbravka – 8. A /3. miesto/. „ Skokanom kurzu“, teda najrýchlejším nováčikom v lyžovaní, sa stala Martina Mlyniská z 8.A.  Vo večerných zábavných súťažiach, ku ktorým patrila aj súťaž čistoty či tvorba krátkeho videa, najlepšie obstála skupina chlapcov z 8. A, ktorí dali svojmu družstvu originálny názov Zdenin kongres. Za víťazstvo si vyslúžili sladkú odmenu v podobe torty. Poďakovanie za organizáciu lyžiarskeho kurzu patrí najmä Mgr. Viliamovi Kollárovi, ako aj ostatným vyučujúcim: Mgr. Andrejovi Gallovi, Mgr. Dušanovi Malovcovi, PaedDr. Alene Gašparíkovej a Mgr. Viktórii Šebeňovej.

                                                                                                                                                                                        PaedDr. A. Gašparíková

          • Ill.C V DIELNI 🚯🚳⭕

          • V rámci pracovného vyučovania a poznávania vlastností rôznych odpadových materiálov, využili žiaci lll.C triedy teoretické vedomosti o dopravných značkách v praxi. Pod vedením p.uč. Mgr. Dušana Malovca sa naučili brúsiť zvyšky odpadového kartónu a vyrobiť si pekne dopravné značky.

          • Ponožková výzva na Sedmičke

          • Svetový deň Downovho syndrómu sa každoročne pripomína 21. marca a to Ponožkovou výzvou,kedy si ľudia obujú rozdielne ponožky. Možno sa teraz smejete,čo za nezmysel to je. No ľudia tak aspoň na jeden deň dajú svetu na vedomie,že im inakosť nevadí a že sú solidárni s ľuďmi s týmto ochorením. Školský parlament na našej škole preto ani na chvíľu neváhal a túto výzvu pre všetkých na škole pripravil. A tak to dnes u nás hralo farbami,úsmevmi a dobrým pocitom. Do výzvy sa zapojilo rekordné množstvo ľudí - žiaci I. aj II.stupňa, žiaci v ŠKD, ktorí si dokonca tento deň pripomenuli aj pri návšteve knižnice. No nezaostávali ani pani učiteľky a páni učitelia.Všetkým zúčastneným ďakujeme a vyjadrujeme obdiv pred každým, ktorý túto krásnu myšlienku podporil svojím gestom.

            Zdraví vás,Školský parlament.

          • Workshop - kritické myslenie

          •        V piatok 10. 3. 2023 sme my, žiaci ôsmeho ročníka, mali  príležitosť  zúčastniť sa na prvej časti workshopu na tému efektívnej komunikácie, argumentácie a kritického myslenia.

                   Workshop bol organizovaný vďaka podpore spoločnosti Medeko a uskutočňuje sa  na viacerých základných školách v Považskej Bystrici.

                   Školiteľ Daniel zo Slovenskej debatnej asociácie nám počas prvej hodiny workshopu vysvetlil, čo je to kritické myslenie, techniky jeho používania i prečo je pre nás dôležité. Počas druhej hodiny, ktorá bola veľmi interaktívna, sme sa učili tvoriť argumenty a ich používanie v bežnom živote. Daniel nás zároveň učil aj vypočuť si iný názor, porozmýšľať o ňom a vecne o ňom diskutovať na základe overených faktov.

                   Ďakujeme za možnosť dozvedieť sa niečo nové a tešíme sa na ďalšiu časť workshopu – v piatok 24. 3. 2023.

                                                                                               žiaci 8. ročníka

          • Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

          • V utorok, 14.3.2023, sa v CVČ v Považskej Bystrici konalo okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťažilo sa v 3 kategóriách a v každej samostatne poézia a próza. Naša škola mala 4 zástupcov a sme veľmi hrdí, že troch z nich sme videli na pomyselnom stupienku víťazov:

            2.miesto, 1. kategória - próza: Samuel Hančík, 3.B

            2.miesto, 2. kategória – próza: Alexandra Bahulová, 5.B

            V tomto školskom roku naša recitačná púť nekončí okresným kolom.

            Kristínka Vyhničková, žiačka 6.C, sa so svojou básňou umiestnila na 1.mieste a bude našu školu reprezentovať na kraji.

            Veľmi je držíme palce a želáme veľa šťastia!

             

            Mgr. Miroslava Žideková

          • TRETIACI V DIVADLE 🐧🐧🐧

          • Po žiakoch druhého ročníka sa aj tretiaci v piatok 10.3. vybrali do Žiliny na divadelné predstavenie A ako Antarktída. Všetky deti zaujala netradičná scénická projekcia, získali nové poznatky o výskume, objavoch, ale aj živote ľudí a živočíchov v tejto polárnej oblasti. U žiakov je takáto zážitková forma učenia veľmi obľúbená, preto po skončení predstavenia odmenili hercov srdečným potleskom.

          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín – II. a III. kategória

          • „... lebo nie ten, kto v rozkoši planúc žil, ale ten, kto tvoril a vytvoril, môže hovoriť, že žil!“

            Pavol Országh Hviezdoslav

             

            Aj žiaci druhého stupňa si preverili svoje recitačné schopnosti v školskom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťažili v dvoch kategóriách: II. kategória – žiaci 5. a 6. ročníka a III. kategória – žiaci 7. – 9. ročníka. Umelecké prednesy poézie a prózy upútali našu porotu, ktorá mala neľahkú úlohu, vybrať tých najlepších, ktorí budú 14. marca reprezentovať našu školu v okresnom kole. Držíme palce a želáme veľa šťastia! Veríme, že recitátori nestratia chuť umelecky cítiť a tešíme sa na ich prednesy v ďalších rokoch.  

            Umiestnenie v jednotlivých kategóriách:

            II. kategória (próza)

            1.miesto: Alexandra Bahulová, 5.B

            2.mieto: Simona Blašková, 6.B

            3.miesto: porota neudelila

            II. kategória (poézia)

            1.miesto: Kristína Vyhničková, 6.C

            2.miesto: Tamara Gardianová, 5.B

            3.miesto: Lucia Šušlíková, 6.B

            III. kategória (próza)

            1.miesto: Soňa Bútorová, 7.B

            2.miesto: Ema šlapková, 8.A

            3. miesto: Ema Martišková, 8.A

            III.kategória (poézia)

            1.miesto: Aneta Jahôdková, 9.B

            2.miesto: Jakub Fapšo, 7.C

            3.miesto: Laura Zacharová, 7.C

          • Matematická olympiáda

          • Aj v tomto školskom roku sa v  Centre voľného času v Považskej Bystrici konalo okresné kolo Matematickej olympiády. Súťaže sa zúčastnilo niekoľko deviatakov a piatakov z celého okresu. V kategórii Z9 našu školu reprezentovala Daria Michajlovna Grinčenko z IX.C triedy. Svojimi výbornými znalosťami v oblasti matematiky, neustálou pracovitosťou a húževnatosťou si spomedzi deviatakov vybojovala krásne 1.miesto v okrese. K úspechu jej zo srdca blahoželáme.

          • PASOVANIE PRVÁKOV DO CECHU ŠKOLSKÉHO

          • Vo štvrtok 16. februára 2023 sa priestoroch našej školy konala milá slávnosť  -  Pasovanie prvákov do cechu školského. Prváci prechádzali rozprávkovým kráľovstvom, kde cestou – necestou plnili pripravené úlohy. Museli prejsť po úzkej lavičke k hradu šaša Jaša, trafiť draka Ohniváka, zobudiť spiacu princeznú, pomôcť zbojníkovi, ježibabe a Jankovi a Marienke. Po splnení úloh boli privítaní kráľovnou, tak ako sa patrí, chlebom a soľou a následne pasovaní samotným kráľom do cechu školského.

            Na znak prijatia dostali  pasovacie dekréty a   šiltovky s logom školy, aby vedeli, kde patria.

            Veľké poďakovanie a pochvala patrí našim žiakom:

            IV.B

            1. Šarlotke Šaradinovej - Marienke,

            VIII.A

            1. Sebastián Kočkovi - šašovi,

            2. Ema Martiškovej - ježibabe,

            3. Simona Matejkovej - víle,

            4. Filip Matušíkovi -  zbojníkovi,

            5. Martina Mlyniskej - Jankovi,

            6. Ema Šlapkovek - víle,

            7. Zuzana Štokovej - spiacej priceznej,

            IX.A

            1. Ivana Čupkovej - kráľovnej,

            2. Richard Bohunskemu - kráľovi,

            za ich príkladný prístup k nácviku a realizácii pasovania prvákov do cechu školského. Predviedli perfektný výkon, vďaka ktorému bolo podujatie veľmi vydarené. Môžeme byť na nich hrdí. Ďakujeme. Zuzana Vojáčková 🙂

          • BIELA PASTELKA - zbierka na pomoc nevidiacim

          • Aj naša škola sa zapojila do siete pomoci nevidiacim a slabozrakým ľuďom na celom Slovensku. Prostredníctvom zbierky Biela pastelka sa našim žiakom a zamestnancom podarilo vyzbierať 258 eur, ktoré poputujú tam, kde pomôžu.Vďaka patrí aj našim žiakom, ktorí sa aktívne zapojili do zorganizovania zbierky a to Alici Holmanovej zo 6.A, Melánii Pekarovej zo 7.B, Laure Zacharovej zo 7.C a všetkým žiakom z 9.B.

            Všetkým, ktorí urobili dobrý skutok a prispeli patrí srdečná vďaka!

          • 🌲Okienko Zelenej školy🌲

          • Druhý januárový týždeň roku 2023 sme sa po návrate do školy opäť venovali našej 🌲Zelenej škole🌲.Tentokrát so žiakmi prvého stupňa - 3. A, 3. B a 4. B. So žiakmi sme sa rozprávali na tému Zelenej školy - Doprava a ovzdušie. Poukázali sme na nevyhnutnosť používania reflexných prvkov na cestných komunikáciách hlavne v ranných a večerných hodinách. Venovali sme sa ochrane životného prostredia, znečisteniu životného prostredia výfukovými plynmi motorových vozidiel. Žiaci všetkých troch tried veľmi pekne diskutovali na danú tému a obrázky, ktoré nakreslili počas besedy budú vystavené vo vestibule školy na paneloch venovaných Zelenej škole.

            Koordinátorka Zelenej školy RNDr. Viera Sláviková, PhD.

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 17. 1. 2023 sa v Centre voľného času v Považskej Bystrici konalo okresné kolo 28. ročníka recitačnej súťaže s názvom Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Prednes slovenských ľudových povestí má bohatú tradíciu, deti prostredníctvom nich poznávajú históriu a bohatstvo našej krajiny.

            Súťaže sa zúčastnili aj naši traja žiaci: Dávid Jánošík (3. C) v 1. kategórii, Laura Kamasová (5. A) v 2. kategórii a Lenka Šeligová (6.B) v 3. kategórii. Na prednes si pripravili povesti od lokálneho autora - Štefana Meliša z knihy Kráľ Matej pod Manínom.
            Atmosféra bola fantastická, výkony ohromujúce a naši žiaci si okrem užitočnej skúsenosti odniesli i nevšedný zážitok.

            Ďakujeme za účasť a tešíme sa na ďalší ročník!

          • Valentín na Sedmičke

          • Sviatok sv. Valentína dnes oslavujú ľudia po celom svete a naša škola, samozrejme, nemôže chýbať. Veď vždy je predsa dobré spríjemniť si deň láskavým slovom,gestom,čo drobnôstkou. Preto sa u nás jedno pochmúrne a chladné ráno premenilo na úsmevmi zaliaty príchod do školy. Za tónov piesní každý prešiel valentínskou bránou,kde mali deviataci pre každého,okrem úsmevu, pripravenú aj drobnosť pre potešenie. Mladší žiaci dostali prívesok so srdiečkom, tí starší zasa valentínku s citátom.Prajeme všetkým krásny deň,nech je plný radosti a lásky...tak nám predsa bude na tomto svete lepšie.

            Zdraví vás Školský parlament.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 19. 1. 2023 sa v priestoroch CVČ v Považskej Bystrici konalo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. V kategórii 1A našu školu reprezentoval Marko Kľúčik, žiak 7. A triedy, ktorý obsadil 2. miesto. V kategórii 1B súťažil Richard Bohunský, žiak 9. C triedy, ktorý obsadil 4. miesto. Konkurencia bola vysoká, je to krásny výsledok. Chlapcom gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            Pani učiteľky anglického jazyka

          • Ako Mikuláš navštívil aj žiakov na druhom stupni

          • Keď dnes v kalendári zasvietilo meno MIKULÁŠ, bolo hneď jasné,že v škole bude zábava a radosť. Tú sa rozhodli šíriť na druhom stupni aj naši deviataci. Veď čo môže byť krajšie ako spríjemniť niekomu deň? A tak aj vďaka nim sa dnes v škole spievalo,recitovalo a hlavne smialo.

          • Literárna exkurzia

          • Na Mikuláša sa naši šiestaci vybrali na literárnu exkurziu do Bratislavy, aby si pozreli rozprávkový muzikál pre všetky vekové kategórie Šľahačková princezná v divadle Nová scéna. Autori muzikálu sú veľmi známe osobnosti – autor hudby Pavol Hammel, texty Kamil Peteraj, réžia a choreografia Ján Ďurovčík.

            Mnohí boli na takom predstavení prvýkrát. Pekne oblečení a plní očakávania sledovali profesionálne výkony hercov, pekné piesne i choreografiu, taktiež zaujímavú scénu.

            Všetci spokojní, niektorí i dojatí skonštatovali, že ich predstavenie veľmi zaujalo a že to bol príjemne strávený deň.

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 29. 11.  2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, a to v kategórii 1 A, 1 B.

            Umiestnenie v kategórii 1 A:

            1. miesto: Marko Kľúčik (7. A trieda)
            2. miesto: Branislav Brezničan (7. B trieda)
            3. miesto: Ondrej Badač (7. A trieda)

            Umiestnenie v kategórii 1 B:

            1. miesto: Richard Bohunský (9. C trieda)
            2. miesto: Samuel Adam (9. A trieda)
            3. miesto: Lucia Uríková (8. B trieda)

            Do okresného kola Olympiády v anglickom jazyku postupuje Marko Kľúčik (kategória 1 A) a Richard Bohunský (kategória 1 B).

            Milí súťažiaci, srdečne gratulujeme nielen víťazom, ale aj všetkým zúčastneným. Veľmi nás teší váš záujem o anglický jazyk. Aj vďaka vám súťaž prebehla v pokojnej atmosfére. Prezentovali ste výborné vedomosti z anglického jazyka. Prekonali ste trému, preukázali odvahu, kreativitu, zmysel pre humor, ale aj odhodlanie pracovať na sebe a obetovať angličtine voľný čas. Veríme, že v tejto správnej ceste budete všetci pokračovať.

            Richardovi a Markovi prajeme veľa šťastia v okresnom kole  Olympiády z anglického jazyka.

            Pani učiteľky anglického jazyka

          • Život – moja jediná droga

          • V rámci Európskeho týždňa boja proti drogám si naša škola pripravila pre žiakov projektový deň pod názvom Život – moja jediná droga. Začali sme v piatok 25.11.2022, kedy projektové vyučovanie prebiehalo vo všetkých triedach druhého stupňa. V tomto školskom roku sme sa zamerali na dobré „drogy“, na dobré závislosti, ktoré nás môžu v živote posúvať ďalej a robiť náš život krajší.

            Pre športové triedy sme vybrali ich najobľúbenejšiu „drogu“ – ŠPORT. Deň strávili v športovej hale, kde boli pre nich pripravené rôzne športové aktivity (aerobik, agility, tímové premýšľanie, posilňovanie a pod.). A keďže so športom ide ruka v ruke aj zdravá strava, dozvedeli sa veľa zaujímavostí o zdravom životnom štýle športovca, čo jesť a naopak, čomu sa vyhýbať.

            „Nešportové triedy“ trávili tento deň v škole. Tu sme spolu spoznávali tri drogy – HUDBA, ŠPORT a ZDRAVÉ JEDLO. V hudbe ich čakal hudobný kvíz, dopĺňali text piesní, hádali interpreta a pieseň podľa hudby, no dozvedeli sa aj menej známe informácie o spevákoch, ktorých hudba vytiahla z pomyselného dna. V športovej sekcii si precvičili celé telo v rámci kruhového tréningu. Podávali naozaj skvelé výkony a do každej úlohy išli s radosťou a odhodlaním. V poslednej časti ich čakala aktivita, kde sme sa pozreli na zúbok nápojom, koľko cukru sa skrýva v Coca-cole či v džúsiku. Nezabudli sme spomenúť aj dôležitosť raňajok, pozreli sme sa na to, ako by mala vyzerať desiata a ako by malo byť jedlo rozdelené počas dňa. Dozvedeli sme sa aj o rôznych zdravých alternatívach raňajok – nátierky. A keďže je lepšie raz zažiť, ako stokrát počuť, hneď si aj každá trieda urobila a zjedla svoju nátierku. Na výber bola avokádová, cviklová a mrkvová. Avokádová vyhrala na plnej čiare.

            V pondelok sa k nám pridali aj žiaci prvého stupňa, kedy do školy zavítali štvornohí kamaráti a obohatili náš deň canisterapiou. Neskutočne krásne a oddané psíky nám ukázali svoje kúsky a každé dieťa sa so psíkom aj stretlo alebo si vyskúšali prácu s nimi.Čerešničkou na torte tohto projektového vyučovania bol Školský klub. Taktiež sa deti pozreli na obsah cukru v nápojoch. Bolo veľmi milé sledovať, ako sú deti šokované, koľko cukru je v jednotlivých nápojoch.Žiakom sa aktivity veľmi páčili a sme radi, že sme mohli spoločne odhaliť „dobré drogy“, ktoré môžu byť pre naše životy prínosom.
            Mgr. Miroslava Žideková