• Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

          • 30. marca 2023 prebehlo na ZŠ Školská v Považskej Bystrici  okresné kolo Chemickej olympiády, v ktorom museli súťažiaci ukázať veľa teoretických vedomostí i praktických zručností. Zúčastnili sa ho aj štyria naši deviataci. Všetci sa stali úspešnými riešiteľmi. Osobitne chceme pochváliť  Anetku  Jahôdkovú z 9.B, ktorá v silnej konkurencii obsadila 1. miesto a postupuje do krajského kola.

          • Matematické súťaže

          • O tom, že našich žiakov matematika baví, svedčí aj zapojenosť do rôznych súťaží. Dňa 21.3.2023 sa v CVČ v Považskej Bystrici konalo okresné kolo Pytagoriády, do ktorého postúpilo 21 našich žiakov. Mnohí z nich sa umiestnili na popredných miestach. Tu je prehľad našich najlepších výsledkov v jednotlivých kategóriách:

            P3           2. miesto     Laura Korbašová 3.B

            P5           3. miesto     Richard Smižík 5.A

            P6           5. miesto      Leonard Svítek 6.C

            P7           2. miesto      Šimon Bírošík 7.B

                           3. miesto       Leo Skorka 7.A

                           4. miesto       Dávid Harušťák 7.A

            P8           1. miesto      Juraj Dúbravka 8.A

                           5. miesto       Adela Tomanová 8.B

            12.4.2023 sa taktiež v CVČ konalo okresné kolo Matematickej olympiády . V kategórii Z8 súťažila aj naša šikovná žiačka Lucia Uríková z 8.B triedy a podarilo sa jej vybojovať  1. miesto.

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme.

          • 🩱🏊💧 ZÁKLADNÝ PLAVECKÝ VÝCVIK 👙🐟🐬🐳

          • V týždni od 17.4. - 21.4. vymenili tretiaci školské lavice za bazén na krytej plavárni. Užili si dni plné vodných súťaží, hier a pohybu. Zoznámili sa so základmi plaveckých štýlov. Plavci sa počas celého týždňa zdokonaľovali v plaveckých technikách. Neplavci prekonali počiatočný strach a na konci týždňa predviedli svoje plavecké schopnosti. Odmenou pre všetkých žiakov bolo " mokré vysvedčenie" a dobrý pocit, že spravili niečo prospešné pre svoje zdravie.

          • Exkurzia na juh Dolného Rakúska

          • Jedinečnú zmes kultúry, prírody a pôžitkov Dolného Rakúska si mohli užiť žiaci 7., 8. a 9. ročníka, ktorí sa ako druhý cudzí jazyk učia nemčinu. Na spoznávanie si vybrali 13. apríl 2023. Prvou zastávkou bola jedna z najimpozantnejších prírodných atrakcií sveta, jazerná jaskyňa Seegrotte s najväčším podzemným jazerom v Európe. Absolvovali tiež prehliadku bývalých banských priestorov, vrátane plavby motorovou loďou po podzemnom jazere.  Počasie síce nebolo najkrajšie, no aj napriek tomu druhá zastávka prechádzka po zámockom parku Laxenburg stála za to. Následne si žiaci prezreli Franzensburg, hrad postavený v stredovekom štýle, ktorý sa často nazýva aj „malá pokladnica Rakúska“. Najväčším lákadlom však bola posledná zastávka v centre Viedne – zábavný park Práter. Atrakcií je tu skutočne neúrekom: Turbo Boost, Bunjee Jump, Ejektion Seat, Skyfall, či Boomerang, rútiaci sa rýchlosťou 85 km/h a mnoho ďalších. Najznámejšie je však veľké ruské koleso – Riesenrad, z ktorého je výhľad na celú Viedeň. Počas 2-hodinovej návštevy sa všetci skutočne „vybláznili“. Po dlhom a zaujímavom dni sa domov vracali plní zážitkov a dojmov. Exkurziu pripravila p. uč. nemeckeho jazyka A. Kubranská

          • Súťaž v aranžovaní

          • Jar je jedno z najkrajších období roka. K sviatkom jari, ako sa hovorí Veľkej noci patrí aj typická premena prírody – jarné kvety, zelená trávička, bahniatka, ale aj kuriatka, zajačiky, jahniatka. Naši žiaci ukázali svoj talent v súťaži „ Veľkonočné inšpirácie“, ktorá sa konala v CVČ v Považskej Bystrici.

             1. miesto si vybojovala v kategórii „A“ Nelka Klúčiková z 5.B triedy spomedzi 15-tich súťažiacich. A tiež 1. miesto získala v kategórii „B“ Elly Zúbeková z 9.C triedy spomedzi 13-tich súťažiacich. Víťazkám gratulujeme.

          • Veľkonočné aranžovanie v 5.B

          • Žiaci 5.B. triedy skupina učiteľa Mgr. Dušana Malovca na hodine THD pracovali v oblasti aranžovanie na tému VEĽKÁ NOC. Ako je na obrázkoch vidieť, každý aranžmán je originál jednotlivých žiakov. Žiaci sa zhostili práce veľmi kreatívne a treba povedať, že so záujmom, nakoľko si vyrobili až 3 aranžmány.

          • Výtvarné súťaže

          • Na našej škole je veľmi veľa talentovaných žiakov,ktorí vynikajú vo výtvarnom umení. Preto sme neváhali a zapojili sa hneď do 2 súťaží a to ,,Vesmír očami detí,, a ,,Pantomíma,, . Všetkým súťažiacim držíme palce!Učitelia VYV

          • Sedmička v divadle

          • Možno si spomínate,že takto pred rokom - 1. apríla sa naša škola rozhodla trošku zabaviť - deti sa prezliekli do kostýmov a učebnice si doniesli v netradičných nádobách.Tentoraz rok pripadol 1. apríl na sobotu,no to nás neodradilo. Školský parlament zorganizoval pre deti 2. stupňa výlet za kultúrou. Tentoraz sme vtipné kostými vymenili za krásne šaty a košele a vybrali sme sa do Divadla J. Palárika v Trnave. Čakalo nás tam úžasné divadelné predstavenie Malý princ, ktoré nás prekvapilo vysokou úrovňou,známymi hercami a nádhernými kulisami. Spoznali sme aj historické centrum mesta a radosť sme si urobili aj v nákupnom centre.Musíme pochváliť všetkých 33 detí, ktoré sa akcie zúčastnili a pevne veríme,že toto bola naša prvá a nie posledná návšteva divadla.Váš Školský parlament

          • 📚 TRETIACI PODPORILI BURZU KNÍH 📚

          • V stredu 29.marca navštívili žiaci tretieho ročníka burzu kníh, ktorá sa premiérovo konala na mestskom úrade. Stovky kníh čakali na svojich nových majiteľov, ktorí si ich mohli kúpiť za dobrovoľný príspevok. Žiaci darovali do burzy množstvo zaujímavých kníh a zároveň si nové odniesli domov. Aj vďaka finančnému príspevku od našich tretiakov sa vyzbierala zaujímavá suma, ktorá bude venovaná špecializovanému zariadeniu pre autistov v Považskej Bystrici - Modrá cesta. Ďakujeme všetkým žiakom a rodičom, ktorí knihami a finančnou pomocou prispeli na dobrú vec.

          • 🐣🐥 VEĽKONOČNÉ DIELNIČKY

          • Žiaci tretieho ročníka sa v týždni od 28.marca zúčastnili zdobenia veľkonočných kraslíc na POS v Považskej Bystrici. Tvorivé dielne viedla lektorka pani Soňa Belokostolská - majsterka ľudovej umeleckej výroby. Po úvodnej veľkonočnej prezentácii, sa žiaci pod vedením pani lektorky pustili do zdobenia kraslíc slzičkovou technikou - nanášanie vosku špendlíkom. Vďaka tejto činnosti spoznali zaujímavú ľudovú techniku, ktorá má korene v našom regióne. Deti zdobenie veľmi zaujalo, domov si odniesli pekné výrobky, ktoré použijú na veľkonočnú dekoráciu.

          • Lyžiarsky výcvik

          • Lyžiarsky výcvik absolvovali žiaci 7. A, 8. A a 8. B posledný marcový týždeň už tradične na Martinských holiach. Počas piatich dní bolo naším sprievodcom pravé vysokohorské počasie. Víchrica so silou vetra 120 kilometrov za hodinu, dážď, ale aj slniečko s azúrovo modrou oblohou. Počiatočné neúspechy a menšie pády začiatočníkov vystriedal úsmev pri zvládnutí trasy záverečných lyžiarskych pretekov. V nich najlepšie obstáli títo žiaci: Ema Martišková – 8. A /1. miesto/, Natália Stachura – 7. A /2. miesto/, Liliana Sovíková – 7. A /3. miesto/. Medzi chlapcami zvíťazili: Filip Hollý – 7. A /1. miesto/, Ondrej Badač – 7. A /2. miesto/, Juraj Dúbravka – 8. A /3. miesto/. „ Skokanom kurzu“, teda najrýchlejším nováčikom v lyžovaní, sa stala Martina Mlyniská z 8.A.  Vo večerných zábavných súťažiach, ku ktorým patrila aj súťaž čistoty či tvorba krátkeho videa, najlepšie obstála skupina chlapcov z 8. A, ktorí dali svojmu družstvu originálny názov Zdenin kongres. Za víťazstvo si vyslúžili sladkú odmenu v podobe torty. Poďakovanie za organizáciu lyžiarskeho kurzu patrí najmä Mgr. Viliamovi Kollárovi, ako aj ostatným vyučujúcim: Mgr. Andrejovi Gallovi, Mgr. Dušanovi Malovcovi, PaedDr. Alene Gašparíkovej a Mgr. Viktórii Šebeňovej.

                                                                                                                                                                                        PaedDr. A. Gašparíková