• Školský výlet Moravský kras – Punkevní jaskyne a priepasť Macocha

          • Dňa 22. 6. 2023 sa žiaci 6. B triedy zúčastnili výletu do jaskynného systému Moravského krasu Punkevních jaskýň, ktorých súčasťou je aj priepasť Macocha. Táto patrí k najznámejším krasovým útvarom v Moravskom krase. Vznikla zrútením stropu obrovského podzemného dómu pod hlbokým závrtom. Je hlboká 138,5 metrov a vo svojej kategórii je najhlbšia v strednej Európe. Od roku 1914 je dno Macochy časťou prehliadky Punkevní jaskyne.Jaskynný systém Punkevní jaskyne je tvorený vápencami, od vzniku ktorých uplynulo 370 miliónov rokov.Z parkoviska neďaleko chaty Macocha sme sa k jaskyni presunuli po turistickej trase, ktorá viedla príjemným listnatým lesom. Všetci sme si vychutnali príjemný chládok, čistý vzduch, ako aj pohľady do priepastí krasového územia.Prehliadka jaskyne mala dve časti – suchú a mokrú verziu. V oboch častiach sa žiaci kochali nádhernou jaskynnou výzdobou, nadšene si fotili a kamerovali podzemné priestory. Počas prehliadky so záujmom počúvali výklad sprievodkyne. Mokrá časť mala dĺžku 400 metrov, kedy sme sa v člne plavili po riečke Punkva.Prehliadka jaskyne, ako aj prechádzka okolitou prírodou boli príjemným spestrením záveru školského roka. Žiaci 6.B triedy boli počas výletu disciplinovaní, či už počas pohybu v prírode alebo počas presunov v autobuse.Touto cestou by som chcela poďakovať triednej pani učiteľke PaeDr. Alenke Gašparíkovej za skvelú a precíznu prípravu výletu, od dopravy autobusom do okolia jaskyne, cez zabezpečenie vstupu do jaskyne a časový rozvrh výletu. Vzhľadom na to, že počas konania výletu bola PN, požiadala ma o jej zastúpenie na tejto školskej akcii.V závere chcem poďakovať aj kolegovi Mgr. Andrejovi Gallovi, ktorý svojou autoritou a zároveň vhodným prístupom k žiakom prispel k celkovej disciplíne na výlete. Rada tlmočím jeho slová pochvaly venované žiakom v závere výletu.Všetci sme sa domov vrátili bohatší o nové zážitky, ktoré sme v tento deň zažili.

            RNDr. Viera Sláviková, PhD.

          • Literárna exkurzia

          • „Ja s udivením hľadím do vesmíru a snažím sa určiť v ňom súradnice mojej duše.“

                   Dokázali ste na základe týchto pár slov určiť ich autora? Človek to bol vskutku obdivuhodný!

            Hoci sa literárna exkurzia žiakov 8. ročníka uskutočnila už pred pár týždňami (17. 5. 2023), niektoré dojmy, myšlienky, posolstvá v nás zostávajú...

                   Naše putovanie začalo v jeho rodnom dome v Košariskách, kde sme mohli dôvernejšie spoznať šieste dieťa z dvanástich z rodiny evanjelického farára. Vyrastal síce v biednom prostredí, ale svojou vytrvalosťou, nadšením, cieľavedomosťou sa stal skutočným velikánom. Navštívili sme i dôstojné miesto jeho posledného odpočinku v mohyle na Bradle a Infobod Bradlo s inšpiratívnou bádateľskou výpravou prostredníctvom “Štefánika”.

                   Zavŕšením exkurzie bola v centre Modry prehliadka expozície  a pamätnej izby ďalšieho velikána – Ľudovíta Štúra. Tento zakladateľ ľubozvučnej slovenčiny v tomto dome strávil posledné roky svojho života okrem iného výchovou bratových synov a napokon tu aj zomrel na následky zranenia pri poľovačke.

                                                                                                     Mgr. Janka Števíková

          • TRETIACI OPEKAJÚ

          • Dnešný príjemný predprázdninový deň využili žiaci tretieho ročníka na spoločné opekanie, loptové hry a súťaže. Veľké poďakovanie patrí pánovi učiteľovi Dušanovi Malovcovi🤗, ktorý nám zabezpečil všetko potrebné na dnešné zábavné predpoludnie.

          • Ocenenie pre našich športovcov

          • Aj tento rok pán primátor pri príležitosti Dní mesta ocenil úspešných žiakov /jednotlivcov i kolektívy/ vo vedomostných, umeleckých a športových súťažiach.

            Teší nás, že medzi ocenenými boli i zástupcovia našich úspešných kolektívov v hádzanej a vo volejbale. Treba oceniť ich snahu počas celého roka, čo sa prejavilo vo výsledkoch, ktoré dosiahli. Z nich najcennejšie je zlato z Majstrovstiev Slovenska v hádzanej mladších žiakov. Blahoželáme a tešíme sa na ďalšie úspechy našich žiakov.

          • Mladý Talent Považskej Bystrice

          • Inovátor junior je špeciálna kategória základných škôl  projektu Mladý Talent Považskej Bystrice, ktorého bežné kategórie sú určené pre študentov stredných škôl.

            Súrodenci Daria a Pavel Grinčenko obhajovali svoj projekt ešte dňa 30.5.2023. Slávnostné vyhodnotenie bolo 23.6.2023 v kine Mier, kde sa prebojovali medzi nominovaných finalistov. V kategórii Inovátor junior zvíťazili a odniesli si nielen peňažnú odmenu ale aj sošku liahnuceho sa kuraťa, ktorú špeciálne pre túto súťaž navrhol známy slovenský sochár Svetozár Ilavský.

            Gratulujeme.

          • NOC V ŠKOLE

          • Naši prváci so svojimi pani učiteľkami Ľubkou Kukučkovou, Erikou Magdechovou a pani vychovávateľkou Zuzkou Vojáčkovou absolvovali noc v škole. Všetko zvládli na jednotku. Program bol dobrý, noc krátka ale pokojná.

          • Majstrovský titul pre mladších žiakov

          • V dňoch 9.-11.6.2023 sa v Žiline konali otvorené Majstrovstvá Slovenska v hádzanej mladších žiakov a žiačok a minižiakov pod názvom Slovak open handbal. Medzi vyše tisíckou účastníkov sa v kategórii mladších žiakov v konkurencii 18 tímov predstavili aj mladší žiaci MŠK Považská Bystrica. Družstvo tvorili žiaci 5.,6, a 7.ročníka športových tried našej školy.

            Základnou skupinou prešli chlapci bez zaváhania po víťazstvách nad HK Košice 20:17, HKM Slovan Šaľa 19:15, TJ Slovan Modra 31:17 a ŠK Zemplín Trebišov 21:14. V nadstavbovej skupine porazili TJ Strojár Malacky 19:15 a podľahli domácej SMF Žilina 15:17 a vybojovali si postup do semifinálovej skupiny.

            V tej remizovali s Tatranom Prešov 16:16 a vyhrali nad MHC Štart Nové Zámky 21:16, čo určilo ako súpera v semifinále Tatran Prešov. Toho chlapci porazili 15:12 a postúpili do finále, v ktorom po výbornom kolektívnom výkone porazili domáci SMF Žilina 15:13 a mohli sa tešiť zo zisku titulu Majstra Slovenska v kategórii mladších žiakov!

            Za výborný úspech sa zaslúžili Milan Lazový, Samuel Mahdoň, Marko Kľúčik, Dávid Harušťák, Matúš Briestenský, Max Štrbko, Mário Húdek, Dominik Kostelanský, Kristián Straka, Oliver Hanulík, Filip Hollý, Patrik Križan , Adam Kľúčik, Jozef Remiš, Leo Skorka, Eduard Hlušek, František Šuraba a tréner Ladislav Kovačin.

            Najlepším brankárom turnaja bol vyhlásený Jozef Remiš.

            Poďakovanie za podporu a povzbudzovanie patrí aj rodičom hráčov.

          • X. ročník Školskej športovej olympiády

          •      Pri príležitosti MDD sa uskutočnil X. ročník Školskej športovej olympiády. Žiaci súťažili v piatich individuálnych a štyroch kolektívnych športoch (beh na 50 m, skok do diaľky z miesta, výdrž v zhybe, vytrvalostný beh a hod plnou loptou, preťahovanie lanom, bežecká štafeta, futbal a basketbalová štafeta).Vzájomné meranie síl  sa uskutočnilo medzi triedami I. a II. stupňa, kde celkovo súťažilo viac ako 400 žiakov. Súťaže mali výbornú výkonnostnú úroveň v duchu fair play a olympijského hesla citius,  altius,  fortius. Celkovým víťazom na I. stupni sa stala trieda 2.A a na II. stupni trieda 5.A.Víťazi získali Putovný pohár riaditeľa školy, jednotlivci medaile, kolektívy diplom a najlepšie výkony vecné ceny. Tešíme sa na XI. ročník Školskej Športovej Olympiády.

            Mgr. Dušan Malovec, OLY. Majster športu.

          • Šľachetný skutok žiaka 7. A triedy Mathiasa Hutera ocenila prezidentka SR Zuzana Čaputová

          • Niet nič ušľachtilejšieho, ako zachrániť ľudský život. Alebo sa o to aspoň pokúsiť. A presne takto
            sa zachoval vtedy šiestak, dnes už žiak 7. A triedy, Mathias Huter. Ani na sekundu nezaváhal, keď prišlo
            nevoľno jeho susedovi, s ktorým sa práve rozprával. Poprosil okoloidúceho, aby zavolal záchranku.
            Vytrvalo čakal, kým príde, pomáhal s jeho naložením na nosidlá i do vozidla záchrannej služby. Napriek
            všetkej snahe sa nepodarilo suseda zachrániť, ale jeho obetavosť ocenila i rodina zosnulého pri
            poslednej rozlúčke. Takto opísala naoko nie celkom výnimočný, ale v skutočnosti šľachetný skutok
            Mathiasa Mgr. Eva Krabáčová v liste, ktorý zaslala do súťaže Detský čin roka 2022. V kategórii Pomoc
            ľuďom postúpil do užšieho výberu a deti a verejnosť dávali hlasy najsilnejším príbehom.
            A práve tento čin ocenila na Deň detí 1. júna 2023 aj pani prezidentka Zuzana Čaputová.
            Mathias bol medzi päťdesiatimi pozvanými deťmi, ktoré mali česť navštíviť pani prezidentku v jej sídle,
            Grassalchovichovom paláci v Bratislave. Sprevádzala ho triedna pani učiteľka Mgr. Viktória Šebeňová.
            Po vstupnej, takpovediac letiskovej kontrole, sa všetky deti ocitli v miestnosti, do ktorej vstúpila
            za sprievodov fanfár pani prezidentka. Na úvod sa prihovorila všetkým deťom, potom si každého
            vypočula a ocenila jeho čin.
            Málokomu sa podarí počas svojho života stretnúť s hlavou štátu. O to viac si ceníme, že bol
            takto poctený žiak našej školy. Sme pyšní nielen na túto udalosť, ale najmä na to, ako sa zachoval
            v momente záchrany ľudského života. Veríme, že bude v tomto príkladom nielen pre svojich
            spolužiakov, ale aj pre nás dospelých.
            Kto sa chce o Mathiasovom čine dozvedieť viac, nech sa páči:
            https://detskycin.ludialudom.sk/children_act/mathias-pomohol-svojmu-susedovi/
            PaedDr. Alena Gašparíková