• 🚌 ⛪ TRETIACI NA VÝLETE 🐝

          • Posledný májový piatok vymenili tretiaci školské lavice za zážitkové učenie. Prvé zastavenie bolo na juhovýchode Malých Karpát neďaleko Modry. Hrad Červený Kameň nás všetkých privítal udržiavaným parkom, krásnym hradným nádvorím a prepychovo zariadenými komnatami. O živote šľachtických rodov na hrade sme sa veľa dozvedeli počas zaujímavej prehliadky. Páčil sa nám hlavne starobylý nábytok, obrazy, porcelán, dobové zbrane a trofeje. Druhé zastavenie výletu bolo situované do zážitkovo- edukatívnej včelárskej záhrady v Smoleniciach, kde sa žiaci zoznámili so životom včiel, históriou včelárstva, starostlivosťou o úle, ochutnali niekoľko druhov medu, spoznali život v hmyzom domčeku a praktický význam bylinkových záhrad. Na pamiatku zo včelárskej záhrady si každé dieťa odnieslo vlastnoručne vyrobenú sviečku, veľa nových informácií a zážitkov.

          • DŇA 17.5. 2023 NAVŠTÍVILI DEVIATACI MÚZEUM HOLOKAUSTU V SEREDI

          • Holokaust. Slovo, ktoré sotva obsiahne tragédiu Židov počas druhej svetovej vojny. Tejto problematike sa venuje v 9. ročníku na dejepise veľa hodín. Ale určite autentickejšiu výpoveď mala návšteva bývalého pracovného tábora v Seredi deviatakmi v rámci dejepisnej exkurzie. Propaganda, holokaust a antisemitizmus boli hlavné pojmy vynikajúcej a emotívnej prednášky. Slzám sa nedalo ubrániť najmä pri osobnej výpovedi pani Evy Kohl, ktorá v dokumente hovorila o tom, ako Nemci vláčili jej mamičku po zemi, keď sa nechcela vzdať svojej dcérky... Jej rodičia zahynuli v koncentračnom tábore Auschwitz... Jeden príbeh a za ním ďalšie a ďalšie... A čo je najhoršie, zo skutočného, nie virtuálneho života... Pre verejnosť je dnes sprístupnených 5 barakov, ktoré sú dôstojnou, ale sotva pre nás predstaviteľnou spomienkou na tých, ktorí tu žili, pracovali a neskôr boli ďalej deportovaní vo viere, že prežijú... Dejiny sú učiteľkou života. A na nás je, aby sme sa poučili... zamysleli... Nie, podobnú tragédiu nesmieme dopustiť.

            PaedDr. A. Gašparíková

          • Bezpečne na cestách v Považskej Bystrici 2023

          • V každodennom živote sa žiaci stávajú účastníkmi cestnej premávky ako chodci, cyklisti, či cestujúci hromadnej alebo osobnej dopravy. Ako zvládnuť techniku jazdy na bicykli a naučiť sa vyhodnocovať situácie z hľadiska bezpečnosti v cestnej premávky bolo úlohou súťaže „Bezpečnosť na cestách v Považskej Bystrici“. Aj tento rok sme sa súťaže zúčastnili a obsadili 1. miesto. Veľká vďaka patrí Dominike Škultétyovej z 5.B, Peti Bírošíkovej zo 6.B, Erikovi Chudému zo 6.B a Adamovi Kľúčikovi z 5.A. Erik Chudý získal aj ocenenie – najlepší cyklista. Gratulujeme.

          • Po stopách realizmu

          • Orava je miesto nielen s nádhernou prírodou, no je aj rodiskom našich významných osobností. Žiaci siedmeho ročníka sa vybrali na Oravu, aby spoznali život a tvorbu velikána slovenskej literatúry P.O.Hviezdoslava a nemenej známeho spisovateľa M.Kukučína. Navštívili sme Hviezdoslavovo múzeum v Dolnom Kubíne, ktoré skrýva mnoho osobných vecí Hviezdoslava a expozícia nás previedla celým jeho životom. Rodný dom Kukučína, ktorý sa nachádza v Jasenovej, nám odhalil jeho detstvo a pani lektorka nám povedala mnoho zaujímavostí z jeho života, dokonca aj to, prečo bol v rodnej Jasenovej nenávidený. Naše posledné kroky viedli do Leštín, kde sa nachádza artikulárny kostol, ktorý je starý viac ako 300 rokov. V tomto kostole bol pokrstený P.O.Hviezdoslav, neskôr sa tu pravidelne zúčastňoval na omšiach. Rovnako je tento kostolík často spomínaný v jeho básňach a odohráva sa v ňom aj časť Hájnikovej ženy.

            Mgr. Miroslava Žideková

          • Úspechy v minivolejbale

          • Hráčky TJ Mladosť Považská Bystrica , žiačky 7. základnej školy  v Považskej Bystrici si v pondelok 1.5.2023 vybojovali 2. miesto v Minivolejbale  v Oblasti Stred SVF. Tomuto úspechu predchádzali 4 oblastné turnaje, cez ktoré sa postupne prebojovali až do finálovej skupiny, kde nakoniec podľahli v tesnom súboji hráčkam Žiaru nad Hronom. Druhé miesto im zaručilo účasť na  GARDEN Festival mládeže SVF ( Majstrovstvá Slovenska )  v Demänovej, ktorý sa uskutoční 3.6.2023.

            Tréner: Rosík, Kollár-nie je na fotke Hráčky: Brandiburová, Balážová, Štefanicová, Bieliková, Kamasová, Sádecká, Porubcová, Chudá, Šaradinová, Sovíková E.