• Pestrý deň vody na ZŠ Slovanská

          • Deň vody sme oslávili rôznymi aktivitami – súťažami, tvorbou projektov, riadenými rozhovormi s deťmi, prácou s pracovnými listami. Mnohé deti samé aktívne vyhľadávali informácie o vode, o jej význame pre život na internete, v encyklopédiách, ba dokonca zapojili do práce aj rodičov. Aj tí sa spolupodieľali pri získavaní najzaujímavejších informácií, ktoré žiaci spracovali a informovali o nich ďalších spolužiakov, ba i žiakov z iných tried . Náš tohtoročný program bol o to pestrejší, že do školy prišli zamestnanci OÚ odboru životného prostredia a  veľmi zaujímavými aktivitami zaujali našich žiakov.

          • Vynášanie Moreny

          • V pondelok 19. marca dali definitívnu stopku pani Zime deti z nášho školského klubu.   V tento deň spoločne vyprevadili  Morenu   po sídlisku. Po jej poslednej púti  ju  podľa starých zvykov spálili a hodili do vody  a s ňou aj obdobie zimy, chorôb. Takto spoločne otvorili bránu pani Jari, ktorú privítali ľudovými pesničkami. Teraz  budú už len  čakať na jej definitívne zasadnutie na trón.

            Príjemným   podujatím sme chceli deťom pripomenúť zvyky našich predkov a zapojiť  ich do jeho prípravy.

          • Beseda s baníkom

          • V jedno piatkové ráno bolo pre žiakov štvrtého ročníka niečím výnimočné. O baniach, spôsobe ťažby, ale i o veľkom kamarátstve a spolupráci medzi baníkmi nám prišiel povedať  odborník na slovo vzatý pán Javorský.  Okrem pútavého rozprávania a zážitkov si pre žiakov pripravil aj fotky, ako to v takej bani vyzerá, či stroje, ktoré sa využívajú pri ťažbe uhlia. Ďakujeme za zaujímavú a pútavú hodinu, ktorá priniesla veľa nielen žiakom, ale i nám dospelým. 

          • Učíme sa zábavne

          • Žiaci 9.B spolu s pani u. Hlávkovou si pripravili pre našich tretiakov zaujímavú hodinu prírodovedy. Deviataci sa ocitli v netradičnej úlohe učiteľov a ich žiaci – tretiaci si svoje teoretické poznatky overili aj v praxi. Spoločne  v skupinách robili pokusy s naklonenou rovinou, vyskúšali si trenie aj treciu silu. A ešte aj čosi naviac! Sami zapájali vodiče a rozsvietila sa žiarovka, či zazvonil zvonček. Zo spoločnej hodiny si tretiaci odniesli veľa zážitkov a už teraz sa tešia na hodiny fyziky, ktorá ich čaká vo vyšších ročníkoch. Ďakujeme!  

          • Kúzelná fyzika

          • Skvelý deň sme zažili v CVČ s „kúzelníkom“ – učiteľom fyziky. Zdá sa Vám fyzika ťažká? Zložitá? Nám už nie.  Slová ako magnetizmus, magnetická levitácia, trenie, základy optiky, vztlaková sila, hustota látok a iné ťažké pojmy nám už nerobia problém.  Boli sme zasvätení  do tajomstiev tejto náročnej vedy a zároveň sme si mohli svoje poznatky vyskúšať sami.  Zaujímavé pre nás bolo aj zistenie, že ľudské oko dokáže rozpoznať len tri základné farby – zelená, modrá, červená. Ostatné farby vznikajú zmiešaním týchto farieb v našom mozgu. A ešte aj toto nás zaujalo:  okrem farieb farebného spektra dúhy, ktoré vidíme, existuje aj ultrafialová a infračervená.  Veľmi sa tešíme, že na II. stupni sa budeme môcť venovať tomuto zaujímavému predmetu.

          • Hádzaná


          • Poviete si, čím môže byť taká hádzaná výnimočná... Chodím na ňu, hrám ju, pozerám....
            Pre Vás bol možno piatok 9.02.2017 obyčajným dňom, no my – žiaci tretieho a štvrtého ročníka sme
            sa rozhodli ísť podporiť a povzbudiť svojich spolužiakov, ktorých čakal športový deň plný zápasov.
            Dúfame a veríme, že aj my sme malou čiastkou prispeli k pohode a istému sebavedomiu hráčov
            a tešíme sa na ďalšie zápasy.  Rapkáče, ruky aj hlasivky máme pripravené.

        • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE
          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Oznamujeme stravníkom, že na posledné dva dni mesiaca december 2017 (21. a 22. 12. 2017)  sa bude možné odhlásiť najneskôr  do 20. 12. 2017 do 13,30 hod.

            V prípade ochorenia si stravníci budú môcť neodhlásený obed zobrať do obedára.

            POZOR: stravníci, ktorí patria do kategórie hmotná núdza sa budú môcť poslednýkrát odhlásiť dňa 5. 12. 2017 a to do 13,30 hod.

            Príjemné vianočné sviatky Vám praje kolektív ŠJ.

          • Prvenstvo na geografickej olympiáde

          • Vedomosti získané na vyučovacích hodinách geografie opäť pretavila do výnimočného výsledku. Hovoríme o Valérii Kvaššayovej z VIII.B triedy, ktorá si tento školský rok prvýkrát spoločne s ďalšími žiakmi druhého stupňa vyskúšala celoštátne kolo geografickej olympiády kategórie Q (https://www.gqiq.sk/). 7. decembra so zvedavosťou otvárali test a snažili sa čo najrýchlejšie zvládnuť odpovede na 30 otázok. Boli rozdelení do štyroch vekových kategórií, ale riešili ten istý, vianočne ladený test. Valéria ho zvládla na 100% a zo všetkých 1844 účastníkov aj najrýchlejšie, a preto vyhrala nielen vo svojej kategórii, ale získala aj absolútne víťazstvo. Blahoželáme!!

          • Vianočné trhy

          • Vo štvrtok  07. decembra sa našou školou šírila nezameniteľná vôňa – vôňa medovníkov, vianočných oplátok, kapustnice  a vianočného punču, podfarbené krásnymi piesňami v podaní ľudovej hudby súboru Považan. Dôvod bol jednoduchý -  piaty rok vianočných trhov  na „sedmičke“.

             V rámci nich  mohli žiaci,  rodičia ale aj obyvatelia nášho sídliska na vlastné oči vidieť kumšt pečenia vianočných oplátok, vyrobiť si vianočné dekorácie v tvorivej dielničke, ochutnať pravý sedmičkový vianočný punč a kapustnicu. Popri tom všetkom, v príjemnej vianočnej atmosfére, si mohli všetci zúčastnení nakúpiť vianočné výrobky, vyrobené našimi  žiakmi, pedagógmi a šikovnými rodičmi.
             

            Nuž takto sme   na našej škole spoločne strávili príjemný predvianočný podvečer a pripravili sa na príchod vianočných sviatkov.

          • Vianočné tvorivé dielne

          • Vianočné tvorivé dielne otvorili adventný čas príprav na našej škole. Všetko sa začalo už ráno premenou tried na dielne. Deti ráno prichádzali do tried pripravené na tvorivú prácu, pri ktorej im pomáhali pani učiteľky, rodičia i starí rodičia. V každej triede deti vytvárali práce s vianočnou tematikou: svietniky z voňavého ihličia, či z dreva, rôzne ozdoby na stromček, čajové stromčeky, adventné vence, darčekové tašky, anjelikov a iné dekoračné predmety. Deti boli snaživé, šikovné a kreatívne. V ich očiach sme videli radosť a nadšenie, že môžu niečo vlastnoručne zhotoviť. Už sa veľmi tešia, ako sa budú ich výrobky páčiť a urobia radosť kupujúcim na nadchádzajúcich vianočných trhoch.

          • Pasovanie prvákov

          •      23. november bol pre prvákov  výnimočný. Boli pasovaní do cechu školského.

                 Navštívil ich  mimozemšťan Kuko, ktorý chcel spoznať, čo robia prváci na našej planéte Zem. Čarovnou krajinou školákov  ho doprevádzala pani učiteľka, ktorej pomáhali žiaci – prváci. Kuko s deťmi navštívil šesť krajín – Čítankovo, Matematikovo, Prvoukovo, Šikulkovo, Spievankovo a Športovkovo. Každú krajinu deti predstavili krátkou básničkou a pomohli Kukovi splniť jednoduché úlohy. Ukázali svoju šikovnosť a vedomosti, ktoré už nadobudli v škole. Nechýbal ani  veselý spev a tanec. Za každú úlohu dostali malú odmenu a mali radosť, že pomohli Kukovi.

                Pred slávnostným pasovaním ešte zložili prvácky  sľub, zaspievali prvácku hymnu a až potom boli pasovaní do cechu školského. Ako darček a spomienku  na tento krásny deň dostali šiltovku s nápisom školy, pasovací dekrét a sladkosti.

                Verím, že pre všetkých prváčikov a ich rodičov bol tento deň nezabudnuteľným zážitkom.

                                                                                                                                                          Mgr. Tatiana Jakubcová

          • Deň slaných veterníkov alebo Európsky deň cystickej fibrózy

          •     Dňa 21.novembra sa žiaci 1.B zapojili do akcie – Európsky deň cystickej fibrózy alebo Deň slaných veterníkov.    

                 Vyučovanie sa začalo netradične  - tvorivou dielňou, kde si deti vyrábali veterné vrtuľky ako symbol  kvalitného nádychu a výdychu. Ten je totiž veľmi náročný pre deti s cystickou fibrózou. Aby sa im lepšie dýchalo, musia denne absolvovať množstvo inhalácii a dychových cvičení. Niektoré z týchto cvičení si deti vyskúšali a prinieslo im to veľa zábavy. Fúkali cez slamku do loptičky, robili bublinky do pohára s vodou, fúkali do papierovej trúbky, do bublifuku a nafukovali farebné balóny. Deti plnili všetky úlohy s nadšením a radosťou a preto dostali za odmenu sladký koláčik – veterník.

                Všetky pomôcky, vďaka ktorým sme prežili zaujímavý deň, nám zabezpečila pani Zigová – mamička našej žiačky.

                                                                                                                                                        Mgr. Jakubcová

          • Návšteva muzikálu „Rómeo a Júlia“ v Bratislave

          •         21. november 2017. Deň ako každý iný, pre našich deviatakov a niektorých ôsmakov predsa výnimočný. Väčšina z nich sa po prvýkrát vybrala do Bratislavy, aby navštívili ozajstný muzikál v ozajstnom profesionálnom divadle – na  Novej scéne v Bratislave.

                   Ráno sme sa všetci zobudili do sychravého a upršaného novembrového dňa. Navzdory nepriaznivému počasiu sme sa vydali na literárnu exkurziu do nášho hlavného mesta. Po prekonaní typických ranných bratislavských kolón sme dorazili do prvého cieľa v Záhorskej Bystrici, kde sme navštívili televíziu Markíza. Najviac nás zaujalo moderné štúdio, z ktorého sa vysielajú Televízne noviny.  So záujmom sme si prezreli priestory pre vysielanie Telerána a stretli sa s niektorými redaktormi spravodajstva. Naša ďalšia trasa viedla do historického centra Bratislavy, kde sme prešli od korunovačného Dómu svätého Martina, popod Michalskú bránu k starej budove Národného divadla. Keďže dážď sa stále nechcel umúdriť a nemal v úmysle prestať, pobrali sme sa do nákupného centra Aupark. Pokúpili sme rôzne drobnosti pre seba, blízkych, poniektorí aj vianočné darčeky. A potom to vypuklo. Zmätok, chaos pri prezliekaní v autobuse, výsledkom ktorého bola premena žiakov na elegantné mladé dámy a mladých pánov. Nasledoval totiž zlatý klinec celej exkurzie – odchod do divadla Nová scéna a zhliadnutie muzikálu, a to nie hocijakého. Išlo o svetoznámy príbeh Rómea a Júlie z pera veľkého majstra drámy Williama Shakespearea. Režisérom i choreografom slovenskej verzie je Ján Ďurovčík, slovenské texty vytvoril Ľubomír Feldek. Strhujúci dej, nádherné a podmanivé melódie a skutočne ohurujúce tanečné výkony nám miestami vyrážali dych, inokedy privodili stavy, z ktorých nás doslova mrazilo a naskakovali zimomriavky. Pri záverečnej scéne, keď obidvaja mladí hrdinovia zomierajú, nám vytryskli aj slzy smútku a dojatia. Na záver aplauz, neutíchajúci potlesk a zistenie, ako chutí ozajstný kultúrny zážitok. Taký, na ktorý ešte dlho nezabudneme.

            PaedDr. Alena Gašparíková