• Exkurzia - Národná rada Slovenskej republiky

          • V marci sa naši ôsmaci dostali na exkurziu do Bratislavy. Tentokrát nebolo ich cieľom preskúmať históriu nášho hlavného mesta,ani vidieť známu výstavu. Objektom záujmu sa stala budova Národnej rady Slovenskej republiky. Celý rok sa žiaci na hodinách občianskej náuky oboznamujú s politológiu a právom a tak nebolo lepšej príležitosti ako sadnúť na vlak a ísť sa pozrieť rovno do centra politického diania. Počas skoro dvojhodinovej prehliadky sme sa o fungovaní ale aj o histórii NR SR dozvedeli naozaj veľa. Pekné počasie sme neskôr využili na prehliadku hradných záhrad so sprievodcom ako aj na prechádzku cez mesto,počas ktorej sme videli všetky dôležité štátne budovy ako Prezidentský palac,či Úrad vlády SR.

          • Kto som v online svete

          • Internet, kyber priestor, sociálne siete... stále viac a viac skloňované slová najmä v súvislosti so správaním sa detí a mládeže. Uvedomujeme si, že je veľmi dôležité hovoriť s deťmi na túto tému. Preto sme veľmi radi, že Centrum poradenstva a prevencie Považská Bystrica,  na žiadosť školy zrealizovala preventívno-výchovnú činnosť pre 7.ročník v dňoch 5.3 a 7.3.2024 s prednáškou na tému:  Kto som v online svete.

            Ubližovanie prostredníctvom informačno-komunikačných technológií je uľahčované anonymitou internetu a dostupnosťou technológií. Často sa však vyskytuje v spojení s inými formami šikanovania a najmä medzi rovesníkmi. Online odráža náš život offline, preto je dôležité zasiahnuť a poskytnúť podporu vtedy, keď sme svedkami kyberšikanovania. Nebuďme mlčiaca väčšina a naučme sa, ako pomôcť.

            Prednášku viedla Mgr. Janetta Urbanová, ktorá sa zamerala na problematiku kybernetického priestoru. Cieľom bolo odkryť riziká spojené s používaním sociálnych sietí, ako napr.: kyberšikana, sexting, grooming, krádež identity, taktiež  nasmerovať mladých ľudí k rozumnejšiemu pohybovaniu sa v kyber priestore.

            Formou brainstormingu, zážitkových aktivít bolo našou snahou naučiť  žiakov ako  majú používať moderné technológie bezpečne a zodpovedne, zdôrazniť im možnosti, ako sa môžu chrániť pred ohrozeniami moderných informačných a komunikačných technológií (najmä internet a mobilné telefóny) a kde môžu požiadať o pomoc. Život so sociálnymi sieťami, ochrana súkromia na internete, závislosť od PC hier, kyberšikana, youtubering a pod.

            Žiakov téma zaujala , mali značne dosť skúsenosti s kybernetickým priestorom, sociálnymi sieťami, kde sa spontánne a úprimne podelili aj s ostatnými spolužiakmi. Uvedomovali si, ako rýchlo sa môžu narušiť dôverné a pevné vzťahy len nerešpektujúcim správaním v online priestore. Získali zopár užitočných rád resp. "recept na bezpečie v online svete" .

             

          • SOKOLIARI V ŠKOLSKOM KLUBE

          • Uplynulý týždeň zavítali medzi deti školského klubu Sokoliarmi Majstra Vagana so svojimi dravcami a zážitkovým učením Lesná škôlka.
            Pre deti mali pripravené:
            - rozprávanie o tajomstvách lesa,
            - názorné ukážky kôry stromov, srsti zvierat a parohov,
            - zážitkové aktivity striedané s veselými hrami,
            - pozorovanie dravcov úplne zblízka s možnosťou pohladkania, počúvania zvukov, ktoré vydávajú.
            Toto všetko mali možnosť vnímať všetkými zmyslami - rozdiel medzi srsťou a perím, rozdiel medzi danielom a jeleňom...
            Deti odchádzali domov s novými a krásnymi zážitkami. Nuž a ako to prežívali - o tom hovoria fotografie.

            Ďakujeme OZ ZRŠ pri ZŠ Slovanská - SEDMIČKA, že sa vďaka ich finančnému príspevku deti mohli tejto krásnej akcie zúčastniť.

          • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo II. a III. kategórie

          • Hviezdoslavov Kubín. Súťaž, ktorá má nielen na našej škole bohatú históriu. V tomto školskom roku si pripomíname 70. výročie tejto výnimočnej recitačnej súťaže. Patrí k najstarším a najprestížnejším recitátorským súťažiam na Slovensku, zároveň je vrcholným podujatím, ktoré dotvára aj formuje našu kultúru. Sme veľmi radi, že si naši žiaci nájdu čas a venujú sa „kráse slova“. Tento ročník sa síce nevyznačoval kvantitou, keďže celkovo sme mali v oboch kategóriách 10 súťažiacich, no na druhej strane sa to odzrkadlilo na kvalite, ktorá bola naozaj dychvyrážajúca. Vypočuli sme si krásne básne a zaujímavé príbehy, pri ktorých nám miestami naskakovali zimomriavky.

            Výsledky šk.kola:

            II.kategória (5. – 6.ročník)– poézia

            1. miesto: Tamara Gardianová, 6.B
            2. miesto: porota neudelila
            3. miesto: Laura Elizabeth Zámečníková, 5.B

            II.kategória (5. – 6.ročník)  – próza

            1. miesto: Alexandra Bahúlová, 6.B

            III.kategória (7. – 9.ročník)– poézia

            1. miesto: Soňa Bútorová, 8.B
            2. miesto: Yevheniia Shershun, 7.C
            3. miesto: Simona Blašková, 7.C

            Olívia Rezáková, 9.B

            III.kategória (7. – 9.ročník) – próza

            1. miesto: Kristína Vyhničková, 7.C
            2. miesto: Lenka Šeligová, 7.B
            3. miesto: Vanesa Adamová, 7.C

             

            Mgr. Miroslava Žideková

          • Divadelné predstavenie - DICK WHITTINGTON AND HIS CAT

          •         Niekoľko dní pred jarnými prázdninami, 15. 2. 2024, Divadelné centrum z Martina predstavilo našim piatakom a šiestakom príbeh  DICK WHITTINGTON AND HIS CAT.

                   Divadelné predstavenie herci zahrali a zaspievali v anglickom jazyku. Bola to dobrodružná cesta chudobného chlapca menom Dick Whittington, založená na skutočnosti, ktorý sa svojou nebojácnosťou, statočnosťou a vytrvalosťou stal významným mužom v histórii Londýna. Richard Dick Whittington bol trojnásobným starostom Londýna a úspešným obchodníkom. V našom príbehu sa mu to podarilo aj vďaka svojej pomocníčke mačke menom Cat.

                  Žiakom sa predstavenie veľmi páčilo. Mali radosť hlavne z toho, že rozumeli divadelnému predstaveniu v anglickom jazyku. Pochopili aj hlavnú myšlienku, že usilovnosťou, odvahou a silou priateľskej pomoci si môžu plniť svoje sny.

            Pani učiteľky anglického jazyka

          • Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského

          • Napriek tomu, že Šaliansky Maťko je stále malý chlapec, tento rok oslavuje 29 rokov...

            29. ročník súťaže v prednese slovenských povestí – Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského

            sa uskutočnil na našej škole 29. januára 2024. Niekoľko šikovných a nádejných dievčat a chlapcov sa zišlo, aby si navzájom vyrozprávalo i vypočulo zaujímavé príbehy z našej histórie, aby sme sa potešili pekným slovom, aby sme sa napili „živej vody“ z našich povestí.

            A výsledky súťaže?

            2. kategória (4. a 5. ročník): 1. miesto – Elisa Kasáčová, V. B;

                                                          2. miesto – Nina Janíková, V. A;

                                                          3. miesto – Nataša Briestenská, V. A;

            3. kategória (6. a 7. ročník): 1. miesto – Lara Hijová, VI. B.

            Víťazkám každej kategórie, ktoré budú reprezentovať našu školu na okresnom kole, prajeme veľa šťastia!

                                                                                                             Mgr. Janka Števíková

          • Šiestaci navštívili muzikál AK VERÍŠ ZÁZRAKOM v BRATISLAVE

          • Veríte zázrakom? Že nie? Potom ste na tom rovnako, ako chlapec z muzikálu Ak veríš zázrakom, ktorý mali možnosť vidieť žiaci 6.A a 6.B dňa 23.1.2024 na Novej scéne v Bratislave. Moderátori (David Hartl a Patrik Vyskočil) dali sľub gréckym múzam, že nájdu chlapca, ktorý neverí na zázraky. Zdalo sa, že sa im darí, ale napokon zistili, že také dieťa neexistuje. Fantázia a rozprávka patria k životu, rovnako ako poznanie, v čom je sila rodiny. Okrem krásneho posolstva zaujal muzikál známymi detskými pesničkami z rozprávok v podaní muzikálových hviezd (Mirka Galis Partlová a ďalší), vynikajúcimi svetelnými efektmi, krásnymi kostýmami a v neposlednom rade hrou živého orchestra. Pri prehliadke Starého mesta Bratislavy sa zázraky nekonali, ale aj tak nás očarili jeho pamätihodnosti. A predsa... Zázračne sa ukázalo slniečko a jasná obloha a tie boli našimi spoločníkmi pri prechádzke popri Dunaji do nákupného centra Eurovea. Domov sme sa vrátili plní dojmov a nových zážitkov.

          • „ČARO VIANOC“

          • Tento rok sa konal 30. ročník vianočného aranžovania pod názvom „ČARO VIANOC“. Súťažilo sa v kategórii A – mladší žiaci, v ktorej 2. miesto obsadila Nataša Briestenská z V.A a 3. miesto Lea Mravcová z V.B triedy. V kategórii B – starší žiaci 1. miesto obsadila Nella Špániková zo VI.B a 3.miesto Nela Klúčiková zo VI.A triedy. Výherkyniam blahoželáme.

          • „Partnerská škola volejbalu“

          • Dnes sa naša škola  stala hrdou držiteľkou certifikátu „Partnerská škola volejbalu“.

            Ten dáva silnejšie základy pre vytvorenie kvalitnejšej spolupráce Slovenskej volejbalovej federácie SVF so základnými školami a dodnes sú jeho držiteľmi len štyri základné školy na celom Slovensku.

            Získaním tohto titulu SVF vyzdvihla kvalitu tréningového procesu na našej základnej škole, a zároveň ocenila prínos riaditeľa školy, ale i jej učiteľov-trénerov k rozvoju mládežníckeho volejbalu.

            GRATULUJEME!!!

          • Zbierka ,,Biela pastelka,,

          • Dňa 29.11. sa na našej škole konala zbierka Biela pastelka, ktorá každoročne pomáha všetkých nevidiacim po celom Slovensku. Ďakujeme veľmi pekne všetkým,ktorí urobili dobrý skutok a prispeli. Za školu sme odovzdali krásnych 200€.Poďakovanie patrí aj našim žiačkam, Simonke Cigánikovej,Adelke Románovej,Simonke Blaškovej,Lenke Šeligovej,Sonke Bútorovej a Melánke Pekarovej, ktoré zbierku zorganizovali.

          • Návšteva muzikálu Cyrano z predmestia bola pre deviatakov zážitkom

          • Jedno príslovie hovorí: „Je lepšie jedenkrát vidieť, ako stokrát počuť.“ Až po vzhliadnutí kultového muzikálu Cyrano z predmestia pochopili naši deviataci, čo znamená táto veta. Divadlo Nová scéna v Bratislave totiž dňa 12. decembra 2023 uvádzalo derniéru /posledné predstavenie/ legendárneho príbehu o Cyranovi so škaredým nosom, ale ušľachtilou dušou. Je nám cťou, že naši deviataci v sprievode svojich pedagógov mohli byť jeho súčasťou ako diváci v hľadisku. Zaujímavý dej, precízne tanečné vystúpenia, famózne spevácke výkony hlavných protagonistov Mirky Gális Partlovej /Roxana/ a Lukáša Pištu /Cyrano/, vystúpenie živého orchestra, len umocnili náš hlboký kultúrny zážitok z predstavenia. Neutíchajúci potlesk, standing ovation, patril nielen hercom a tanečníkom, ale aj legendárnemu Pavlovi Hammelovi a zosnulému Mariánovi Vargovi, autorom geniálnej hudby. Pavol Hammel  sa zúčastnil aj záverečnej autogramiády, podobne ako ďalší protagonisti: Mirka Gális Partlová, Lukáš Pišta, Dárius Koči... Ocenenie in memoriam bolo udelené aj Dušanovi Kaprálikovi st. za pomocnú réžiu. Cenu prevzal jeho syn Martin Kaprálik. Ak k tomu prirátame prechádzku Starým mestom v období adventu, vianočné trhy v hlavnom meste, tak zážitok z literárnej exkurzie bol takmer dokonalý...                                                                                        

                                                                                                                      PaedDr. Alena Gašparíková

          • Mikuláš na Sedmičke

          • Aj u nás, na škole, odmenil sv. Mikuláš všetky poslušné a snaživé deti. A že ich je dosť,dokazovalo plné vrece sladkých balíčkov, ktoré muselo niesť niekoľko Mikulášových pomocníkov. Do každej triedy sa tak dostala dávka dobrej nálady. Mikuláš odmenil deti sladkosťami,deti,naopak,darovali úsmev a piesne. A tak bol opäť raz na našej škole veľmi príjemný deň.

          • Hour of Code

          • Naša škola sa pridala k miliónom ľudí po celom svete a zúčastnila sa HODINY KÓDU, ktorá prebiehala od 4. do 10. decembra 2023. V tomto roku sa zaregistrovalo viac ako 40 000 záujemcov, ktorí sú znázornení aj na mape (jedna bodka patrí aj nám 😊). Na hodine informatiky sme programovali  v „kóde“ a vytvorili sme si vlastnú hru. Témou tohto roka je  „Kreativita s umelou inteligenciou“,  tak sme AI (umelú inteligenciu) učili rozpoznávať ryby, ich vlastnosti, aby mohla pomôcť oceánu a vyčistila ho. Zvládli sme to a dostali sme certifikát.

          • Dobiáš Cup 2023 - Rožňov pod Radhoštem

          • Víťazom 21. ročníka medzinárodného turnaja starších žiakov Dobiáš Cup 2023 sa stali naši starší žiaci, chlapci z 9.A, 8.A a 7.A triedy. Počas celého turnaja podávali výborné výkony a víťazstvo si zaslúžili. Najlepším hráčom turnaja bol vyhlásený Václav Straka ml., ktorý s prehľadom organizoval hru našich. K vynikajúcemu športovému výsledku pridali aj vzorné správanie. Gratulujeme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy a klubu.     

            Mgr. Vladimír Šebeň 

          • Korčuliarsky výcvik 

          • Posledný novembrový týždeň vymenili druháci učebnice za korčule. Počas celého týždňa si užili veľa zábavy, radosti, súťaživosti a profesionálneho prístupu od trénerov. Páčilo sa malým aj veľkým a určite by si ešte takýto výcvik zopakovali. 

          • Projektový deň – Nelátkové závislosti

          • Ako každý rok, aj v tomto školskom roku sme si v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám pripravili projektový deň, vďaka ktorému sa naši žiaci veľa naučia zážitkovou formou. Venovali sme sa aktuálnej téme dnešnej doby, ktorou je závislosť na internete či sociálnych sieťach. Športové triedy si tento deň užili v športovej hale, kde okrem športových disciplín absolvovali aj interaktívne a veľmi zaujímavé prednášky na tému Bezpečne a bez nenávisti online.

            „Nešportové triedy“ čakali taktiež odborné prednášky s témami: Hrozby na internete, Kyberšikana a Nelátkové závislosti. Ďalšou časťou bolo „zastarané“ hľadanie informácii bez internetu. V školskej knižnici ich čakalo 10 otázok rôzneho zamerania, na ktoré pätica zástupcov každej triedy musela hľadať informácie v knihách. Dôležitá bola aj tímovosť a spolupráca, v neposlednom rade aj orientácia v knihách. Najlepším tímom, ktorý to zvládol bez chyby za 17 minút bol tím 9.B. Tesne za nimi skončili žiaci 5.B, ktorí boli síce rýchlejší, no ich odpovede neboli všetky správne.  Vyvrcholením tohto dňa bola canisterapia. Školu navštívili tri úžasné psíky, Cloe, Energy a Víla, ktoré deťom predviedli, aká veľká môže byť láska medzi človekom a zvieraťom, predviedli nám krásne kúsky a mohli sme si niektoré aj vyskúšať. V neposlednom rade sa každý tešil na záver, kedy si mohli psíky pohladkať. Psíky pravidelne pracujú s deťmi, ktoré trpia rôznymi psychickými problémami, za ktorými sú často práve sociálne siete a ich vplyv. Zároveň každá trieda pracovala na plagátoch, ktoré majú varovať pred nástrahami internetu a sociálnych sietí, ktoré nájdete v priestoroch školy. Veríme, že si deti tento deň užili a, samozrejme, že sa aj niečo naučili.  

          • Naši športovci ďakujú mestu

          • Žiaci športových tried našej školy – hádzanári, ďakujú mestu Považská Bystrica za finančnú podporu na dopravu na športové podujatia domáceho a medzinárodného významu.

             

                 Prinášame prehľad niektorých tohtoročných medzinárodných a domácich podujatí našich žiakov:

             

            Majstrovský titul pre mladších žiakov 2023

            V dňoch 9.-11.6.2023 sa v Žiline konali otvorené Majstrovstvá Slovenska v hádzanej mladších žiakov a žiačok a minižiakov pod názvom Slovak open handbal. Medzi vyše tisíckou účastníkov sa v kategórii mladších žiakov v konkurencii 18 tímov predstavili aj mladší žiaci MŠK Považská Bystrica. Družstvo tvorili žiaci 5.,6, a 7.ročníka športových tried našej školy.

            ​​​​​​​Základnou skupinou prešli chlapci bez zaváhania po víťazstvách nad HK Košice 20:17, HKM Slovan Šaľa 19:15, TJ Slovan Modra 31:17 a ŠK Zemplín Trebišov 21:14. V nadstavbovej skupine porazili TJ Strojár Malacky 19:15 a podľahli domácej SMF Žilina 15:17 a vybojovali si postup do semifinálovej skupiny.

            V tej remizovali s Tatranom Prešov 16:16 a vyhrali nad MHC Štart Nové Zámky 21:16, čo určilo ako súpera v semifinále Tatran Prešov. Toho chlapci porazili 15:12 a postúpili do finále, v ktorom po výbornom kolektívnom výkone porazili domáci SMF Žilina 15:13 a mohli sa tešiť zo zisku titulu Majstra Slovenska v kategórii mladších žiakov!

            Za výborný úspech sa zaslúžili Milan Lazový, Samuel Mahdoň, Marko Kľúčik, Dávid Harušťák, Matúš Briestenský, Max Štrbko, Mário Húdek, Dominik Kostelanský, Kristián Straka, Oliver Hanulík, Filip Hollý, Patrik Križan , Adam Kľúčik, Jozef Remiš, Leo Skorka, Eduard Hlušek, František Šuraba a tréner Ladislav Kovačin.

            Najlepším brankárom turnaja bol vyhlásený Jozef Remiš.

             

            Finále 48. ročníka celoslovenskej súťaže mladších žiakov a žiačok pre ročník 2022/2023

            v Považskej Bystrici 18. 05. 2023

            VÝSLEDKY

            chlapci                                                                          dievčatá
            ZŠ Slovanská Považská Bystrica
                                        HC DAC Dunajská Streda

            CVČ Kysucké Nové Mesto                                       HK Slovan Duslo Šaľa

            Tatran Prešov                                                            HK Slávia Sereď

            ZŠ Nábrežná Nové Zámky                                       ZŠ Okružná Michalovce

             

            ROZPIS FINÁLE CHLAPCI

            ZŠ Slovanská PB – CVČ Kysucké Nové Mesto                                                  21 : 12 (10:7)

            ZŠ: A.Valient - Dzurjaník, D.Kostelanský 6, Lazový 1, N.Valient, Briestenský, A.Kľúčik 2, Hudek 1, K.Straka 6/1, F.Šuraba 2, Smižík,  Holínec, E.Šuraba, P.Hlušek 2, Paščenko 1, Rodrigues

            Tatran Prešov - ZŠ Nábrežná Nové Zámky                                                          18 : 12 (10:8)

            CVČ Kysucké Nové Mesto -     ZŠ Nábrežná Nové Zámky                                 15 : 14 (8:4)

            ZŠ Slovanská PB       - Tatran Prešov                                                                    8 : 22 (5:12)
            ZŠ:
            A.Valient - Šulavík,  D.Kostelanský 2, Lazový 2,  Briestenský, A.Kľúčik, Hudek, K.Straka 4, F.Šuraba, Smižík,  Štrbko, Holínec, E.Šuraba, P.Hlušek, Paščenko, Rodrigues

            Tatran Prešov  -     CVČ Kysucké Nové Mesto                                                    24 : 11 (10:4)
            ZŠ Nábrežná Nové Zámky   - ZŠ Slovanská Považská Bystrica                       15 : 17 (4:7)
            ZŠ:
            A.Valient -  Dzurjaník, D.Kostelanský 6, Lazový, N.Valient, Briestenský, A.Kľúčik 1/1 Hudek, K.Straka 10, F.Šuraba, Smižík,  Štrbko, Holínec, E.Šuraba, P.Hlušek, Paščenko, Rodrigues

            Umiestnenie:

            1. Tatran Prešov
            2. ZŠ Slovanská Považská Bystrica
            3. CVČ Kysucké Nové Mesto
            4. ZŠ Nábrežná Nové Zámky

             

            Víťazom 20. ročníku turnaja Dobiáš Cup sa stal TJ SOKOL VELKÉ MEZIŘÍČÍ,

            2. miesto MŠK Pov. Bystrica


            Skupina „A“                                             Skupina „B“
            TJ Rožnov pod Radhoštěm           MŠK Povážská Bystrica
            Lions Hostivice                              TJ Sokol Velké Meziříčí
            HC Zlín                                          TJ Sokol Horka nad Moravou
            HK Kúpele Bojnice                         TJ Dukla Praha
            SK Žeravice                                    Lovci Lovosice

            PIATOK 2.12.2022
            TJ Rožnov p.R. – HC Zlín 21 : 13
            TJ Sokol Horka n.M. – MŠK Pov. Bystrica 9 : 21
            SK Žeravice – HC Zlín 17 : 24
            MŠK Pov. Bystrice – TJ Sokol Vel.Mez. 16 : 28
            HK Kúpele Bojnice – Lions Hostivice 27 : 7
            TJ Dukla Praha – Lovci Lovosice 10 : 12


            SOBOTA 3.12.2022

            SK Žeravice – TJ Rožnov p.R. 12 : 19
            TJ Sokol Horka n.M. – TJ Dukla Praha 17 : 20
            TJ Sokol Vel.Mez, – Lovci Lovosice 21 : 16
            Lions Hostivice – SK Žeravice 11 : 19
            TJ Rožnov p.R. – HK Kúpele Bojnice 9 : 16
            MŠK Pov. Bystrica – TJ Dukla Praha 14 : 18
            TJ Sokol Vel. Mez. – TJ Sokol Horka n.M. 26 : 9
            HC Zlín – HK Kúpele Bojnice 14 : 20
            Lions Hostivice – TJ Rožnov p.R. 6 : 18
            Lovci Lovosice – MŠK Považská Bystrica 5 : 13
            TJ Dukla Praha – TJ Sokol Vel. Mez. 8 : 17
            HC Zlín – Lions Hostivice 30 : 14
            Lovci Lovosice – TJ Sokol Horka n.M. 21 : 16
            HK Kúpele – SK Žeravice 12 : 14
            TJ Sokol Velké Meziříčí – HC Zlín 21 : 17
            HK Kúpele Bojnice – MŠK Považská Bystrica 13 : 14


            NEDEĽA 4.12.2022
            Lions Hostivice – TJ Sokol Horka nad Moravou 15 : 16
            SK Žeravice – Lovci Lovosice 12 : 18
            TJ Rožnov p. Radh. – TJ Dukla Praha 7 : 16
            HC Zlín – HK Kúpele Bojnice 9 : 15
            TJ Sokol Velké Meziříčí – MŠK Považská Bystrice 22 : 18


            PORADIE TURNAJA
            1.TJ Sokol Velké Meziříčí
            2.MŠK Povážská Bystrica
            3. HC Zlín
            4. HK Kúpele Bojnice
            5. TJ Dukla Praha
            6. Lovci Lovosice
            7. SK Žeravice
            8. TJ Sokol Horka nad Moravou
            9. LIONS Hostivice
            TJ Rožnov pod Radhoštěm – mimo pořadí

             

            Družstvo MŠK Považská Bystrica sa turnaja zúčastnilo v tomto zložení:
            Sebastián Kočko, Ondej Badač, Nicolas Brandibur, Dominik Lovecký, Matej Juska, Filip Roman, Matej Harvanec, Filip Matušík, Martin Plačko, Šimon Stoklasa, Jakub Chudý, Patrik Machalík, Andrián Fekeč, Martin Tománek, Lukáš Juríček, Kristián Kostelanský
            Vedúca družstva: Viktória Šebeňová
            Tréner družstva: Vladimír Šebeň

            Majstri Slovenska 2022 – mladší žiaci


                 V dňoch 24. – 26.06.2022 sa v Žiline konalo významné športové hádzanárske podujatie – „Slovak Open Handball 2022“, Majstrovstvá Slovenska mladšieho žiactva v hádzanej za ročník 2021/2022. Tohto podujatia sa zúčastnili aj naši mladší žiaci, chlapci zo športových tried VII.A, VI.A a V.A. V zápolení s 18-timi zúčastnenými družstvami z celého Slovenska si počínali skvele.


                 V svojej skupine „C“ odohrali nasledovné zápasy:

            1.         MŠK Pov. Bystrica    :  Agro Topoľčany        15 :   8

            2.         MŠK Pov. Bystrica    :  ŠK Zemplín Trebišov  16 : 11

            3.         MŠK Pov. Bystrica    :  Tatran Prešov „B“     13 :   1

            4.         MŠK Pov. Bystrica    :  Legends Šaľa                        12 : 12

            5.         MŠK Pov. Bystrica    :  HHáK Martin                        17 : 11


            O horšie skóre skončili v skupine na 2. mieste za Legends Šaľa.

                 Boje pokračovali ďalej štvrťfinálovými vyraďovacími zápasmi a naši chlapci dostali vari najťažšieho súpera – Tatran Prešov „A“. Vo veľmi napínavom, bojovnom a divákmi veľmi zastúpenom zápase zvíťazili po výbornom výkone v pomere 10 : 7 a prebojovali sa do semifinále. Tu narazili na družstvo zo Záhoria – Strojár Malacky, s ktorým presvedčivo zvíťazili 18 : 8 a postúpili do finále. V ňom sa stretli s tradičným súperom – Štart Nové Zámky. Vo veľmi žičlivej atmosfére a s úžasnou chuťou zvíťaziť, naši chlapci súperovi nedali žiadnu šancu a zvíťazili jednoznačne v pomere 21 : 10. Týmto víťazstvom sa stali „Majstrami Slovenska“ mladších žiakov v hádzanej pre ročník 2021/2022.

                 Všetkým chlapcom a podporovateľom – rodičom, starým rodičom, priateľom, spolužiakom patrí „veľké poďakovanie“. Ja ako ich tréner a riaditeľ školy som nesmierne pyšný, ako chlapci bravúrne zvládli všetky ťažké boje, psychický tlak a počasím podmienenú dusnú atmosféru. Keďže o pár hodín budem oslavovať okrúhle 60-te narodeniny, chlapci ani netušili aký úžasný „dar“ mi k môjmu výročiu venovali.

            ĎAKUJEM !!!

            Mgr. Vladimír Šebeň, tréner, riaditeľ školy

            Horný rad :  Mgr. Vladimír Šebeň – tréner, Ondrej Badač, Šimon Stoklasa, Dominik Lovecký, Václav Straka ml., Patrik Haviar, Juraj Dúbravka, Martin Plačko, Matej Juska, Branislav  Harciník, Tobias Jakubec, p. Václav Straka st. – tréner

            Dolný rad :  Kristián Straka, Jozef Remiš, Maxim Bušfy, Dominik Kostelanský, Filip Hollý, Eduard Hlúšek, Adam Šranc

            Ležiaci :      Marko Kľúčik

             

            Turnaj mladších žiakov v Zubří

             

            MŠK Považská Bystrica - HK Kopřivnice 24 : 25

            MŠK: Remiš – Hlušek, D.Kostelanský , Briestenský, V.Straka 10, Juska 5, Haviar 3, Stoklasa 3, Dom.Lovecký 2, Hollý 1, K.Straka, Badač, Križan, Šranc, M.Plačko

            MŠK Považská Bystrica - Házená Velká Bystřice 18 : 22

            MŠK: Remiš – Hlušek, D.Kostelanský , Briestenský, V.Straka 5, Juska , Haviar 2, Stoklasa 3, Dom.Lovecký 6, Hollý , K.Straka 2, Badač, Križan, Šranc, M.Plačko

            MŠK Považská Bystrica - HC Zubří 14 : 12

            MŠK: Remiš – Hlušek, D.Kostelanský , Briestenský, V.Straka 7, Juska 1, Haviar 3, Stoklasa 3, Dom.Lovecký , Hollý , K.Straka, Badač, Križan, Šranc, M.Plačko

            MŠK Považská Bystrica - HC Zlín 22 : 14

            MŠK: Remiš – Hlušek, D.Kostelanský , Briestenský, V.Straka 7, Juska 1, Haviar 5, Stoklasa 3, Dom.Lovecký 3, Hollý , K.Straka 2, Badač, Križan, Šranc, M.Plačko 1

            MŠK Považská Bystrica - HC Zubří „B“ 23 : 9

            MŠK: Remiš – Hlušek, D.Kostelanský 2, Briestenský, V.Straka 3, Juska 4, Haviar 6, Stoklasa 3, Dom.Lovecký 1, Hollý 2, K.Straka 1, Badač, Križan 1, Šranc, M.Plačko

             

            Tabuľka:

            1. KH Kopřivnice 5 4 0 1 93:85 8 b.

            2. Házená Velká Bystřice 5 4 0 1 102:69 8 b.

            3. MŠK Pov. Bystrica 5 3 0 2 101:82 6 b.

            4. HC Zubří „A“ 5 2 0 3 62:64 4 b.

            5. HC Zlín 5 2 0 3 84:98 4 b.

            6. HC Zubří „B“ 5 0 0 5 50:94 0 b.

             

            Prípravného turnaja mladších žiakov v Zubří sa zúčastnilo družstvo MŠK Považská Bystrica v nasledovnom zložení: Eduard Hlúšek, Dominik Kostelanský, Dominik Lovecký, Filip Hollý, Matej Juska, Matúš Briestenský, Šimon Stoklasa, Patrik Haviar, Václav Straka, Kristián Straka, Patrik Križan, Ondrej Badač, Adam Šranc,Jozef Remiš, Martin Plačko Tréner: Vladimír Šebeň

             

            Majstri Slovenska 2020 – mladší žiaci

                 Otvorené Majstrovstvá Slovenska mladších žiakov sa uskutočnili pod záštitou primátora mesta Žilina Petra Fiabáne a predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej, v dňoch 15.-16.8.2020 v Žiline. Otvorenie turnaja a odovzdávanie tímových a individuálnych cien sa uskutočnilo v ich prítomnosti. Zavítal k nám aj prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša.

            MŠK Považská Bystrica  –  MŠK Čadca                                            23 : 4  (11 : 3)
            MŠK :
             Kočko, Chudý – Brandibur 7, V.Straka  5, Kostelanský 3, F.Roman 3, Fekeč 2, Juríček 2, Machalík 1, B.Valášek, K.Straka

            MŠK Považská Bystrica  –  ŠKP Bratislava                                      14 : 5  (7 : 3)
            MŠK :
             Kočko, Chudý – Brandibur 1, V.Straka  4, Kostelanský , F.Roman 5, Fekeč 2, Juríček 1, Machalík , B.Valášek, K.Straka 1

            MŠK Považská Bystrica  –  HK Šaľa                                                17 : 10  (6 : 6)
            MŠK :
             Kočko, Chudý – Brandibur 2, V.Straka  6, Kostelanský , F.Roman 2, Fekeč 3, Juríček 2, Machalík 2, B.Valášek, K.Straka

            MŠK Považská Bystrica  –  SMF HK Žilina                                       15 : 3  (7 : 1)
            MŠK :
             Kočko, Chudý – Brandibur 1, V.Straka  3, Kostelanský  1, F.Roman 6, Fekeč 2, Juríček , Machalík 1, B.Valášek, K.Straka 1

            MŠK Považská Bystrica  –  MHáK Žilina                                           27 : 1  (12 : 0)
            MŠK :
             Kočko, Chudý – Brandibur 3, V.Straka  8, Kostelanský  3, F.Roman 4, Fekeč 4, Juríček 2, Machalík 1, B.Valášek, K.Straka 2

             

            Poradie:

            1.       MŠK Pov Bystrica     10 b.   96:23

            2.       HK Šaľa                         8 b.   99:36

            3.       ŠKP Bratislava               6 b.   63:47

            4.       SMF HK Žilina              4 b.   37:65

            5.       MŠK Čadca                    1 b.   33:90

            6.       MHáK Martin                 1 b.   26:93

             

            Horný rad :  Mgr. Vladimír Šebeň – tréner, Patrik Haviar, Václav Straka, Nicolas Brandibur,  Adrián Fekeč, Filip Roman, Filip Matušík, Lukáš Juríček, Martin Tománek, Matej  Harvanec, p. Martin Kozák – tréner,

            Dolný rad :  Sebastián Kočko, Matej Juska, Kristián Kostelanský, Patrik Machalík, Dominik Lovecký, Šimon Stoklasa, Jakub Chudý

            Aj touto cestou, svojimi dobrými výsledkami ďakujeme nášmu mestu za podporu.

            ĎAKUJEME!!!!!

          • Úspech v okresnom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          •             Veľmi pekný úspech dosiahla žiačka 9.B triedy Adelka Tomanová, ktorá sa v okresnom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry umiestnila na 2. mieste. Súťaž sa konala 15. novembra 2023 v CVČ v Považskej Bystrici. Svoje znalosti musela prejaviť v teste, transformácii textu i v rétorike, teda v rečníckom umení. Na olympiádu ju pripravovala PaedDr. Alena Gašparíková. K úspechu jej blahoželáme a ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu našej školy.

            PaedDr. Alena Gašparíková

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 8. 11.  2023 sa na našej škole opäť uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku v kategórii 1A a 1B. Žiaci zo všetkých ročníkov prejavili záujem porovnať si svoje gramatické vedomosti, zručnosti v čítaní a počúvaní s porozumením, ale aj v rozprávaní.

            V jednotlivých kategóriách uspeli nasledovní žiaci:

            • kategória 1A:
            1. miesto: Nella Špániková (6. B trieda)
            2. miesto: Tamara Gardianová (6. B trieda)
            3. miesto: Agáta Nováková (6. B trieda)
            • kategória 1B:
            1. miesto: Marko Kľúčik (8. A trieda)
            2. miesto: Alexandra Bohunská (8. A trieda)
            3. miesto: Branislav Brezničan (8. B trieda)

            Do okresného kola Olympiády v anglickom jazyku postupuje Nella Špániková (kategória 1A) a Marko Kľúčik (kategória 1B).

            Všetci súťažiaci bojovali čestne a statočne. Niektorí sa zúčastnili olympiády aj minulý rok. Bolo vidieť, že táto skúsenosť im pomohla. Iní súťažiaci boli nováčikovia a dnes sú určite odhodlaní súťažiť aj budúci rok. Srdečne gratulujeme víťazom a vyjadrujeme veľkú pochvalu  všetkým zúčastneným. Nech im učenie sa anglického jazyka prináša veľa radosti a benefitov z ich vedomostí v budúcnosti.

                 Nellke a Markovi prajeme, aby boli rovnako úspešní aj  v okresnom kole  Olympiády z anglického jazyka v januári 2024.

            Pani učiteľky anglického jazyka