• DONOVALKOVO

          • Aj žiaci druhého ročníka sa 28.05.2019 dočkali koncoročného výletu. Po dlhej ceste prišli do Donovalkova, hlavného mesta detí na Donovaloch. A na chvíľku vstúpili do zmenšeného mestečka plného prekvapení.. Navštívili minifarmu, získali aj "Farmársky a vodičský preukaz." Deti si v tento deň užili veľa zábavy aj napriek upršanému počasiu, niečo sa popritom aj naučili a domov odchádzali s množstvom zážitkov. 

          • AJ TY v IT

          • Finále súťaže v programovaní s názvom Scratch Match sa uskutočnilo netradične v sobotu 25.5.2019 v Bratislave. V kategórii mladších žiačok našu školu úspešne reprezentovali dievčatá z 5.C Marta Elisabeth Zúbeková, Alexandra Harciníková a Alexandra Klúčiková. Podarilo sa im dosiahnuť chvályhodné 4. miesto. Domov si okrem diplomu priniesli aj vecné výhry. Žiačkam srdečne gratulujeme!

        • Matematický klokan - výsledky
          • Matematický klokan - výsledky

          • Skončil sa 22. ročník najväčšej matematickej súťaže - Matematický klokan. Diplom školského šampióna získala Valéria Kvaššayová z 9.B, ktorá sa v súťaži umiestnila najlepšie z celej školy a v rámci svojej kategória sa umietnila na 14. - 24. mieste na Slovensku. Najúspešnejším riešiteĺom na 1. stupni sa stal Mirko Špánik 3.C  a  druhý najlepší výsledok dosiahla Katarína Hajdúchová  3.C. Na 2. stupni k najšikovnejším riešiteĺom patrili Richard Bohunský 5.C, Adam Samuel 5.A, Matej Baláž 5.B. Patrik Zachar 6.A, Tomáš Mihalač 6.B, Bruno Osrman 7.B.

        • Piataci v bábkovom divadle
          • Piataci v bábkovom divadle

          • Začiatkom mája sme sa my, žiaci piateho ročníka, vybrali do Bábkového divadla v Žiline. Počasie nám prialo, nepršalo, hoci bolo zamračené. Pred samotným predstavením sme mali chvíľku rozchod na námestí, kde sme si mohli popozerať pamiatky, fontánu. Najedli sme sa, najedli sa aj holuby. Napokon sme išli do bábkového divadla. Hra sa volala Lovci duchov. Spočiatku sme si mysleli, že to bude nuda, ale nakoniec nás to veľmi bavilo. Bolo to napínavé, strašidelné, ale aj zábavné a poučné. Hlavný hrdina bojuje so zlými duchmi, avšak  zlo je ukryté aj v chamtivých ľuďoch. Napokon všetko dobre dopadne, zlí sú potrestaní, dobrí ocenení. Tak to má v živote byť. Určite odporúčam prísť si pozrieť túto hru, ktorá je „šitá na mieru“ pre žilinské bábkové divadlo. Na tento výlet budem dlho spomínať.

             

            Richard Bohunský, 5.C

          • Siedmaci „kráčali“ po stopách Ľudovíta Štúra

          • Dážď a vietor sprevádzali siedmakov na literárnej exkurzii dňa 9. 5. 2019, keď sa vybrali po stopách štúrovcov, presnejšie ich vodcu, ale aj kodifikátora spisovnej slovenčiny a jednej z najväčších osobností slovenského národa – Ľudovíta Štúra. Prvá zastávka bola v Modre, malom meste na západnom Slovensku, kde prežil posledné roky svojho pomerne krátkeho, ale  činorodého života. Tu navštívili Múzeum i Pamätnú izbu, v ktorej dotĺklo srdce tohto velikána Slovákov po tragickom zranení na poľovačke. Ďalšie stopy nás viedli do Bratislavy na hrad Devín. Pamätná tabuľa pripomína 24. apríl  1836, keď sa tu tajne stretli štúrovci a prešli „národným krstom“, počas ktorého prijali slovanské mená a sľúbili vernosť slovenskému národu. Na spiatočnej ceste ukázalo počasie aj vľúdnejšiu tvár, spoza mrakov sa usmialo slniečko, akoby chcelo vyjadriť  radosť z vydarenej exkurzie, ktorá určite obohatila našich žiakov o zaujímavé poznatky.

            PaedDr. Alena Gašparíková

        • Úspech v súťaži Mladý záchranár CO
          • Úspech v súťaži Mladý záchranár CO

          • Naši deviataci sa dňa 25. apríla v priestoroch Základnej školy v Dolnej Marikovej zúčastnili súťaže Mladý záchranár CO. V štvorčlenných skupinkách súperili v rámci považskobystrického okresu v rôznych úlohách. Okrem overenia teoretických vedomostí v teste museli zvládnuť praktické skúšky ako napr. pobyt v prírode, riešenie mimoriadnych úloh, hasenie požiaru, zdravotníctvo atď. Klára Martinková z 9.A, Aneta Stoklásková, Dávid Jahôdka a Martin Kocifaj z 9.B si vybojovali víťazné 1. miesto.

          • Vybojovali si postup do celoštátneho kola

          • Najlepší riešitelia školského kola z trenčianskeho, banskobystrického a žilinského kraja sa dnes stretli na regionálnom kole IQ olympiády. 88 najlepších detí z regiónu riešilo niekoľko rôznych typov logických úloh. Čakanie na výsledky vyplnila diskusia o Mense a workshopy LEAF Academy. Z postupu na celoštátne kolo, ktoré sa uskutoční dňa 27.05.2019 v priestoroch Sobášneho paláca v Bytči, sa tešili aj naši dvaja šikovní žiaci Ľubomir Chabada VIII.A a Valéria Kvaššayová IX.B.

          • Ôsmaci spoznávali Štefánika

          • 26. apríla sme sa zúčastnili literárnej exkurzie, ktorá bola zameraná na spoznávanie života a diela jednej z našich najznámejších osobností - Milana Rastislava Štefánika.

            Prvá zastávka bola pri Mohyle na Bradle, kde je Štefánik pochovaný spolu s posádkou lietadla, v ktorom 4. mája 1919 zahynul. Práve 4. mája tohto roku si pripomíname 100 rokov od jeho smrti.

            Ďalším miestom našej cesty boli Košariská, kde sa nachádza Múzeum M. R. Štefánika a zároveň je to jeho rodný dom.

            V Piešťanoch sme si pozreli balneologické múzeum so zaujímavými exponátmi súvisiacimi s históriou kúpeľníctva v tomto meste. Časť múzea tvoria archeologické nálezy nájdené na našom území i expozícia už spomínaného Štefánika.