• Mediálna gramotnosť

          • Po náročnom období prijímacích skúšok sme našich deviatakov zobrali na veľmi zaujímavú prednášku, kde sa vzdelávali troška v inej oblasti, no v dnešnej dobe veľmi potrebnej.Ako sa nenechať zahltiť množstvom informácií v médiách? Toto bola hlavná otázka prednášky na tému Mediálna gramotnosť. Vzdelávacia aktivita sa uskutočnila 14. mája 2024. Prednášku zabezpečilo Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici v spolupráci s digiQ (Digitálne centrum v Bratislave).V dnešnej dobe môže ovplyvňovať mediálny obsah takmer každý z nás. Výrazne k tomu prispievajú najmä sociálne siete. Podľa prieskumu Global statshot report z októbra 2023 tvoria ich používatelia až 61,4% svetovej populácie, teda takmer 5 miliárd obyvateľov na planéte. Byť mediálne gramotný, znamená vedieť sa orientovať v obsahu, ktorý nám médiá ponúkajú. Televízia, rádio, filmy, sociálne siete, správy, videá, reklamy, memečka... toto všetko sú informácie, ktoré prijímame, a ktoré ovplyvňujú náš život. Aj keď si to niekedy neuvedomujeme. Ako k nim pristupovať? Čo si všímať a ako si vybrať tie užitočné a dôveryhodné? Základné informácie dostali žiaci na seminári o mediálnej gramotnosti.Lektorka si pre účastníkov pripravila quizz i zaujímavý príbeh z dvoch uhlov pohľadu. Mgr. Lucia Macaláková z digiQ sa počas prednášky zamerala na participáciu a podporu kritického myslenia u mladých ľudí.Mgr. Miroslava Žideková

          • Siedmaci u Hviezdoslava a Kukučína

          • 9. mája sme sa vybrali po stopách velikánov našej literatúry – P. O. Hviezdoslava a M. Kukučína.

            Múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne už roky víta návštevníkov, ktorí sa chcú stretnúť so životom a dielom tohto výnimočného autora.

            Literárna expozícia zaujímavo približuje jedného z najvýznamnejších realistických autorov slovenskej literatúry z prelomu 19. a 20. storočia – básnika, dramatika, prekladateľa a advokáta. Zaujímavá je i časť s osobnými vecami autora, ktorá nás veľmi zaujala.

            Pred budovou múzea  sme sa s Hviezdoslavom odfotili. Nachádza sa tu totiž jeho bronzová socha v nadživotnej veľkosti od akad. sochára Fraňa Štefunku.

            Pár minút od Kubína sa nachádza malá, no zároveň výnimočná dedinka Jasenová. Tá sa pýši vzácnou expozíciou. Je to rodný dom ďalšej našej významnej osobnosti – Martina Kukučína.

            Dom s hospodárskymi budovami tvorí uzavretý celok, ktorý svojím vnútorným i vonkajším vzhľadom sprítomňuje prostredie, v ktorom autor vyrastal.

                        Kukučín bol lekár, prozaikdramatik a publicista. Spolu s Hviezdoslavom patril k  najvýznamnejším predstaviteľom literárneho realizmu a bol zakladateľ modernej slovenskej prózy.

            Malý rázovitý domček je naozaj unikátnou spomienkou na to, ako žili naši predkovia.

            Výklad pani lektorky bol naozaj pútavý, informácie dopĺňala o zaujímavosti zo života autora, ktorý robil dobré meno Slovákom i v zahraničí – pracoval ako lekár na ostrove Brač v dnešnom Chorvátsku i v juhoamerickom Chile, kde žilo veľa chorvátskych vysťahovalcov. Na týchto miestach nezištne pomáhal ľuďom. V Chile si ho vážili a dodnes vážia až natoľko, že v meste Punta Arenas je po ňom pomenovaná poliklinika a jeho meno nesie aj najmodernejšia operačná sála v tamojšej novej nemocnici.

            Ako by to bolo neodfotiť sa aj s týmto autorom, veď v tesnom susedstve areálu, v blízkom parku, je jeho socha v nadživotnej veľkosti od akad. sochára Jána Kulicha.

            Z tohto dňa, kedy nám prialo i počasie, si odnášame pocit hrdosti na výnimočných ľudí, ktorých by sme mali mať stále v úcte, lebo svojou tvorbou i životom robili dobré meno nášmu národu. Taktiež by mali byť pre nás povzbudením, že pracovitosťou, húževnatosťou a usilovnosťou sa dajú dosiahnuť veľké veci.

          • Literárno-dejepisná exkurzia - Po stopách slovenských velikánov

          • V utorok,30.4. sa naši ôsmaci vydali za poznaním na západné Slovensko.Navštívili rodný dom M.R. Štefánika v Košariskách, kde mali možnosť spoznať ho ako študenta, politika,letca, fotografa,zberateľa,astronóma,či vlastenca. Neskôr mu vzdali úctu pred Mohylou na Bradle,kde ich aj pán lektor zaujal krátkou prednáškou,ktorá donútila všetkých popremýšľať nad odkazom M.R. Štefánika. Neskôr sme sa presunuli do Modry,kde posledné roky svojho života aktívne prežil ďalší národný hrdina -Ľudovít Štúr. Prostredníctvom prehliadky sa žiaci dozvedeli veľa zaujímavostí z jeho osobného aj pracovného života. Dalo by sa povedať,že exkurzia mala jedno pekné posolstvo,ktoré pred mnohými rokmi vyriekol pán Štefanik : ,, Nič mi nebolo nemožné,lebo som chcel. '' A tak prajeme našim žiakom, aby vždy chceli dozvedieť sa nové informácie,aby vždy chceli dosiahnuť vyšších cieľov a hodnôt a aby vždy šli za svojimi cieľmi,tak ako pred mnohými rokmi šli Ľudovít Štúr a Milan Rastislav Štefánik.