• Okienko Zelenej školy
          • Okienko Zelenej školy

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do programu Zelených škôl Slovenska. O životnom prostredí, jeho problémoch a našej zodpovednosti nestačí žiakov len učiť. V programe Zelených škôl sa snažíme  viesť k realizácii dlhodobých praktických aj vzdelávacích aktivít.

            Prioritnou témou  našej školy pre školské roky 2021/2022 a 2022/2023 je téma Doprava a ovzdušie. Žiaci školy sa zapájajú do rôznych aktivít, ktoré súvisia s témou Doprava a ovzdušie, či už na vyučovacích hodinách, žiaci prvého stupňa aj počas výučby na dopravnom ihrisku, prípadne počas aktivít Školského klubu a počas krúžkovej činnosti. V škole pracuje Kolégium Zelenej školy, ktoré tvoria zástupcovia žiakov niektorých tried. Predsedom Kolégia Zelenej školy je žiak 7.C Sebastián Budiač, ktorý sa problematike Zelenej školy venuje už od 1. stupňa ZŠ, podobne ako aj ďalší aktívni žiaci. V škole funguje aj Ekohliadka Zelenej školy, ktorá kontroluje šetrenie elektrickou energiou a vodou. Informácie o aktivitách Zelenej školy pre žiakov a ich rodičov, ale aj pedagogických a nepedagogických  zamestnancov školy uverejňujeme priebežne na nástenke Zelenej školy v suteréne školy, na FB stránke školy i na webovej stránke školy.

            Tešíme sa, že naša škola je dlhodobo zapojená do programu Zelených škôl, ktorých cieľom je prispieť k prevencii a riešeniu problémov životného prostredia a priniesť do škôl reálne zmeny vo fungovaní aj vo výučbe.

             Koordinátorka Zelenej školy RNDr. Viera Sláviková, PhD.

          • VLASTIVEDNÁ EXKURZIA TRETIEHO ROČNÍKA 🚌🏡

          • VLASTIVEDNÁ EXKURZIA TRETIEHO ROČNÍKA 🚌🏡V stredu 21.9. navštívili žiaci tretieho ročníka Múzeum slovenskej dediny v Martine. V prírodnom skanzene sa zoznámili s vidieckym životom ľudí v minulosti. Spoznali bývanie a vybavenie gazdovských domov našich predkov, ich prácu, zvyky a obyčaje, jednoduché poľnohospodárske stroje a náradie, ale aj ako sa kedysi vzdelávali deti na dedinských školách. Pod vedením skúsených lektoriek si prakticky vyskúšali tradičné slovenské remeslo - tkanie na drevených rámikoch. Vďaka zážitkovému učeniu si každý žiak odniesol domov veľa poznatkov zo života našich predkov a vlastnoručne utkaný suvenír.

        • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/23
          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/23

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            slávnostné otvorenie školského roku 2022/2023 sa uskutoční v pondelok 5. septembra 2022 o 9:00 v átriu školy.

            Obedy v tento deň sa budú vydávať od 10:00 do 11:30.

            Školský klub detí začína svoju činnosť od utorku 6.9.2022.

          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Pre školský rok 2022/2023 vyplňte ZÁPISNÝ LÍSTOK pre každého žiaka (stravníka) samostatne. Tlačivo je uložené na stránke našej školy, v sekcii O škole, Školská jedáleň,  Zápisný lístok.

            Dôsledne vyplnené a podpísané tlačivo zašlite 23.8. - 31.8.2022 elektronicky vedúcej ŠJ.  02.09.22 bude v ŠJ nestránkový deň. V prípade, ak má Vaše dieťa nízky stav konta na stravu - podáme Vám  informáciu o úhrade prevodom (trvalý príkaz) - na stránke školy, O škole, Školská jedáleň, bod 2. + 7. Výšku konta (preplatku) zistíte aj  na web stránke alebo cez mobilnú aplikáciu Strava.cz. Pri úhrade (na 9/22 do 30.8.22)  za obedy je nutné uvádzať variabilný symbol, ktorý je totožný s evidenčným číslom stravníka v programe ŠJ. Ak uhrádzate obedy za viac stravníkov spolu, uvádzajte ev. číslo najmladšieho žiaka. V prípade neuvedenia variabilného symbolu sa môže stať, že platba bude nesprávne spárovaná.

            Ak je konto dostatočné (pre 1. stupeň 28 € a pre 2.stupeň 30 €), stačí vypísaný Zápisný lístok elektronicky odoslať (oskenovať alebo ofotiť)  na e-mailovú adresu: jedalen1415@gmail.com a až po doručení v plnom rozsahu správne a čitateľne vypísaného Zápisného lístka bude stravník prihlásený na obedy od 5.9.2022. V prípade, že prvý obed nechcete odobrať – odhláste sa na stránke Strava.cz.

            Rodičia prvákov a nových stravníkov  musia prísť osobne do kancelárie ŠJ už s vypísaným Zápisným lístkom + zakúpia čip (1,10 €). Pred príchodom do ŠJ zaregistrujte nového stravníka cez E-registráciu. Viac info na stránke školy, O škole, Školská jedáleň, Elektronická registrácia na stravovanie.

            Zápisným  lístkom  je  podmienené  prijatie  stravníka  na  obedy.

            Postup  prihlásenia/odhlásenia na Strava.cz:

            1. www.strava.cz

            2. výber jedálne:  9013

            3. užívateľ:  priezvisko.meno (všetko malým písmom, bez diakritiky, napr. hrasko.jan)

            4. heslo:  ak nefunguje pôvodné, vygenerujete si nové cez Zabudnuté heslo

            Heslo sa dá vygenerovať iba stravníkom, ktorí si  zadali e-mailovú adresu.

            5. ak sa odhlasujete/prihlasujete z obeda, nezabudnite kliknúť na Odoslať

            6. po ukončení prezerania kliknite na Odhlásiť sa

             

            Viac informácii nájdete na stránke našej školy, v sekcii O škole, Školská jedáleň, Odhlasovanie z obedov.

            Kolektív ŠJ sa  teší od septembra na všetkých stravníkov,  no hlavne na prváčikov.     

          • Majstri Slovenska

          • Horný rad: Mgr. Vladimír Šebeň – tréner, Ondrej Badač, Šimon Stoklasa, Dominik Lovecký, Václav Straka ml., Patrik Haviar, Juraj Dúbravka, Martin Plačko, Matej Juska, Branislav Harciník, Tobias Jakubec, p. Václav Straka st. – tréner
            Dolný rad : Kristián Straka, Jozef Remiš, Maxim Bušfy, Dominik Kostelanský, Filip Hollý, Eduard Hlúšek, Adam Šranc
            Ležiaci : Marko Kľúčik

            V dňoch 24. – 26.06.2022 sa v Žiline konalo významné športové hádzanárske podujatie – „Slovak Open Handball 2022“, Majstrovstvá Slovenska mladšieho žiactva v hádzanej za ročník 2021/2022. Tohto podujatia sa zúčastnili aj naši mladší žiaci, chlapci zo športových tried VII.A, VI.A a V.A. V zápolení s 18-timi zúčastnenými družstvami z celého Slovenska si počínali skvele.

            V svojej skupine „C“ odohrali nasledovné zápasy:
            1. MŠK Pov. Bystrica : Agro Topoľčany 15 : 8
            2. MŠK Pov. Bystrica : ŠK Zemplín Trebišov 16 : 11
            3. MŠK Pov. Bystrica : Tatran Prešov „B“ 13 : 1
            4. MŠK Pov. Bystrica : Legends Šaľa 12 : 12
            5. MŠK Pov. Bystrica : HHáK Martin 17 : 11
            O horšie skóre skončili v skupine na 2. mieste za Legends Šaľa. Boje pokračovali ďalej štvrťfinálovými vyraďovacími zápasmi a naši chlapci dostali vari najťažšieho súpera – Tatran Prešov „A“. Vo veľmi
            napínavom, bojovnom a divákmi veľmi zastúpenom zápase zvíťazili po výbornom výkone v pomere 10 : 7 a prebojovali sa do semifinále. Tu narazili na družstvo zo Záhoria – Strojár Malacky, s ktorým presvedčivo zvíťazili 18 : 8 a postúpili do finále. V ňom sa stretli s tradičným súperom – Štart Nové Zámky. Vo veľmi žičlivej atmosfére a s úžasnou chuťou zvíťaziť, naši chlapci súperovi nedali žiadnu šancu a zvíťazili jednoznačne v pomere 21 : 10. Týmto víťazstvom sa stali „Majstrami Slovenska“ mladších žiakov v hádzanej pre ročník 2021/2022.
            Všetkým chlapcom a podporovateľom – rodičom, starým rodičom, priateľom, spolužiakom patrí „veľké poďakovanie“. Ja ako ich tréner a riaditeľ školy som nesmierne pyšný, ako chlapci bravúrne zvládli všetky ťažké boje, psychický tlak a počasím podmienenú dusnú atmosféru. Keďže o pár hodín budem oslavovať okrúhle 60-te narodeniny, chlapci ani netušili aký úžasný „dar“ mi k môjmu výročiu venovali.
            ĎAKUJEM !!!

            Mgr. Vladimír Šebeň, tréner, riaditeľ školy

          • Šiestaci a ôsmaci spoznávali Košice – školský výlet

          • Žiaci 6.C a 8.B sa v utorok 21.6. vybrali na spoločný výlet do Košíc. Cestovali sme vlakom síce 4 hodiny, no tento čas nám veľmi rýchlo ubehol a využili sme ho na rôzne spoločenské hry, rozhovory a vzájomné spoznávanie.

            Prvým cieľom nášho výletu bol Steelpark – zábavný svet vedy. Žiaci sa tu dozvedeli mnoho informácií o výrobe olova, o práci so železom, o magnetoch, magnetickej a gravitačnej sile, optike a pod. Všetko si mohli vyskúšať, obliecť sa do rôznych oblekov, vyskúšať si topánky s magnetmi a chôdzu v nich po šikmej plošine. Ďalej bolo pre nich pripravené laboratórium, kde si skúšali rôzne hry s tieňmi.

            Po dvoch hodinách v Steelparku sme sa presunuli do reštaurácie a pochutnali si na spoločnom obede. Nakoniec sme navštívili historické centrum Košíc – Dóm sv. Alžbety, Spievajúca fontána, divadlo, uličky historického centra. Osviežili sme sa skvelou zmrzlinou a samozrejme, že sme nemohli obísť ani Aupark J

            Aj keď sme sa vracali neskoro večer, neboli sme vôbec unavení a dlho budeme spomínať na tento školský výlet.

          • Šiestaci v srdci Liptova

          • Žiakom 6.A a 6.B triedy p. učiteľky dopriali vytúženú zábavu vo Vodnom svete v Bešeňovej. Užívali si zábavu na tobogánoch, v bazénoch a  v bazéne s vlnobitím.  Pochutnávali si na dobrotách v reštauráciách. Unavení aj zrelaxovaní a plní zážitkov zo spoločne stráveného dňa sa vracali večer domov.

          • Tvorba rodinného erbu

          • Erb. Znak, ktorý si nesie každá obec či mesto. Významné rody majú tiež svoje erby. Na hodinách literatúry sa piataci učili druhy povestí, pričom sa dozvedeli o heraldických povestiach, ktoré hovoria o vzniku erbov. Žiaci 5.C mali vymyslieť erby svojich rodín. Vznikli veľmi pekné práce, ktoré aj odprezentovali a vysvetlili význam erbu.

          • 5.B navštívila Oravu

          • V ústrety lejaku sa vybrali 8.6.2022 žiaci 5.B na dlho očakávaný výlet na Orave. Na Oravskom hrade bol ešte Medard nemilosrdný a výdatne nás zásoboval dažďom. Na Oravskej priehrade ukázal vľúdnejšiu tvár a my sme si mohli dokonale vychutnať romantickú plavbu loďou po jej hladine. Fascinujúci bol prejazd okolo Vtáčieho ostrova, ale aj Slanický ostrov so zachovaným kostolom, kaplnkou a malebnou Krížovou cestou s netradičným počtom 11 zastavení. Návšteva nákupného centra v Žiline dala úplne zabudnúť na ranné medardovské počasie. Domov sme sa vrátili plní nových dojmov a zážitkov.

          • Školský výlet - Liptov

          • Školský výlet 2.6.2022 absolvovali žiaci 4.ročníka v Múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v L. Mikuláši. Videli skvelú expozíciu jaskyniarstva ako aj chránenú prírodu Slovenska. Prehliadka začínala prezentáciou ako vznikol vesmír a naša planéta, pokračovala mineralógiou a ďalšími zbierkami. Deti si mohli porovnať hmotnosť planét, vypočuť si rôzne zvuky zvierat, navštíviť medvedí brloh, pretvárať krajinu,.. Návštevu sme ukončili na rozhľadni s vyhliadkou na panorámu kopcov Tatier.  Následne sme sa presunuli do Múzea slovenskej dediny v Martine, kde si deti pozreli tradičnú ľudovú architektúru. Školským výletom si žiaci obohatili svoje vedomosti z vlastivedy i prírodovedy. Domov sme sa vrátili plní zážitkov.

            p.u. Kukučková, Magdechová

          • TJ Mladosť Pov. Bystrica : Majsterky Slovenskej republiky v minivolejbale 2021/2022

          • Dievčatá klubu TJ Mladosť Považská Bystrica pri 7. ZŠ sa cez víkend stali majsterkami Slovenskej republiky v minivolejbale 2021/2022. Do súťaže bolo prihlásených takmer 80 družstiev z celého Slovenska. Dievčatá sa postupne prebojovali 5 kolami až do finále. Finále sa hralo v Mestskej športovej hale v Púchove, kde fanúšikovia spravili takmer domáce prostredie. V sobotu postúpili z 2. miesta v skupine po dvoch zápasoch. Púchov porazili 2:0 a Studienke podľahli vo vyrovnanom zápase 2:1. Večer ešte odohrali víťazné štvrťfinále so Senicou 2:0. V nedeľu v semifinále porazili 2:0 Pezinok a vo finále si zahrali odvetu so Studienkou a vrátili im prehru v predĺžení  2:1. Zostavu tvorili : Liliana Sovíková – kapitánka mužstva, Timea Oškrobaná, Karin Brandiburová, Laura Lecáková, Ema Sovíková, Nella Počarovská; tréneri  Roman Rosík, Viliam Kollár. Karin Brandiburová a Timea Oškrobaná odviedli výbornú prácu v poli a kapitánka Liliana Sovíková hviezdila na sieti pri útokoch, za čo si odniesla trofej za najlepšiu hráčku.

          • Škola v prírode

          • Škola v prírode

            Od 23.05.2022 sme boli v ŠKOLE V PRÍRODE, na Čertove. Učili sme sa formou skupín. V rámci Školy v prírode sme si zopakovali plavecký výcvik. Mali sme zábavné animátorky menami Kladka a Jaja. Na izbách bola zábava. Vonku sme okrem iného hrali aj futbal. Boli sme tam do 27.05.2022. Bolo tam fajn a ešte by som sa tam vrátil. :)

            Adam Kľúčik IV.A

            Škola v prírode

            Naše milé učiteľky nám pripravili školu v prírode. Išli sme do Čertova od 23.05.2022 do 27.05.2022. Bolo tam super! Bolo tam futbalové a volejbalové ihrisko a aj bazén. :) Našli sme si kamarátov Vendy, Chloe, Elišku a Paľa. Mali sme animátorky Jaju a Kladku. Aj ony nám pripravovali rôzne hry. Večer sme mali s učiteľkami hry aj v lese. S Nelkou a Laurou sme sa báli. Chcela by som sa tam vrátiť, ale chýbali mi rodičia.

            Aneta Sádecká IV.A

          • Dejepisná exkurzia – Rimania na Slovensku

          • Dňa 24. mája 2022 sa všetci žiaci 6. ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie, ktorej cieľom bolo rozšíriť ich vedomosti o živote starovekých Rimanov . Na Bratislavskom hrade navštívili interaktívnu výstavu -  Rimania na Slovensku, ktorou ich sprevádzal sám autor. No neobišli ani samotný hrad, či Korunnú vežu, z ktorej sa odvážlivcom naskytol krásny výhľad na naše hlavné mesto. Jeho historické centrum žiaci spoznali vďaka pešej prehliadke.

            Šiestakom udeľujeme veľkú pochvalu za ich správanie sa a záujem. Okrem spoločných zážitkov si  odnášajú aj nové poznatky z oblasti histórie, čo nakoniec dokázali aj vo vedomostnom kvíze. Najúspešnejšími riešiteľmi sa stali: Leo Skorka zo 6.A, Matúš Almásy zo 6. B a Tomáš Kršík zo 6.C.

                                                                                      p. učiteľky Krabáčová, Gašparíková, Žideková

          • Úspech v krajskom kole Rétorického Uhrovca

          • Že neviete, čo je rétorika? Je to umenie rečníctva. O tom, že ho dokonale ovláda, nás presvedčila Soňa Bútorová zo 6.B. V krajskom kole tejto súťaže získala krásne 3. miesto. Súťaž sa konala 27.5. 2022 v Dome kultúry v Uhrovci. V tejto obci sa totiž narodili, a zhodou okolností v tom istom dome, dvaja velikáni slovenského národa – Ľudovít Štúr a Alexander Dubček. A práve po nich je krajské kolo pomenované – Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec. Soňa sa úspešne popasovala s ťažkými podmienkami súťaže, ktoré spočívali v reprodukcii neznámeho textu s dotvorením príbehu podľa vlastnej fantázie.

            Soni blahoželáme ku krásnemu 3.miestu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy v kraji.

          • Nezabudnuteľný výlet do Bratislavy

          •      Žiaci 9. ročníka navštívili 25.5.2022 hlavné mesto Slovenska - Bratislavu. Naše prvé kroky viedli na Bratislavský hrad, kde sme sa dozvedeli zaujímavé informácie z histórie. Hrad nám ponúkol nádherný výhľad na mesto a Dunaj.
                 Navštívili sme aj Dóm sv. Martina, v ktorom boli korunovaní uhorskí králi. Z nich najznámejšou je korunovácia  Márie Terézie. Dóm nás všetkých očaril svojou nádhernou gotickou výzdobou.
                 Tento deň sme zakončili úžasným muzikálom Cyrano z predmestia. Dojímavý príbeh o láske zaujal chlapcov aj dievčatá. Nechýbali však ani vtipné scény a moderné spracovanie si každý pochvaľoval. Našu pozornosť si získali nadaní herci, ktorí očarili nielen tanečným výkonom,  ale aj nádherným spevom. Na skvelý zážitok si budeme veľmi dlho a radi spomínať.

             

                                                                                                                                              Miriama Nováková, IX.B

          • Dôležitý víkend pre naše najmladšie volejbalistky

          • Po úspechoch v ligových kolách v mini volejbale sa naše najmladšie volejbalistky prebojovali na Majstrovstvá SR, ktoré sa uskutočnia už tento víkend 28.5. - 29.5. v Púchove. Držať palce im môžeme priamo v Mestskej športovej  hale  MŠK, ul. 1. mája 834/29 v Púchove alebo online na YOUTUBE kanáli SVF, ktorý nájdete na http://www.svf.sk/sk/titulna-stranka. Youtube link zverejníme na našom Facebooku až v deň zápasov. V sobotu 28.5. hrájú 3 zápasy 10:00, 15:45 a 17:00/18:15.

            DRŽME PALCE

          • Každý môže byť Štefánikom svojho života a Štúrom národa

          • Po dlhých dvoch rokoch, kedy sme žili v covidovej spoločnosti a riadili sa prísnymi opatreniami, sa nám podarila veľmi pekná literárno-dejepisná exkurzia, ktorej sa zúčastnili žiaci ôsmeho ročníka. Navštívili sme Košariská – rodný dom Milana Rastislava Štefánika a kostol, v ktorom slúžil služby božie jeho otec. Bolo fascinujúce vidieť osobné predmety Štefánika, artefakty, ktoré si priniesol z ďalekých ciest z Nového Zélandu a pod. Veľmi hodnotné boli jeho výroky, ktoré sprevádzali celú expozíciu. Spomenieme jeden: „Žil som krásny život. Prežíval som večnosť v sekundách.“

            Následne naše kroky viedli na Bradlo, kde je Mohyla M.R.Štefánika. Tu nás čakal aj živý „Štefánik“, ktorý pridal návšteve tohto miesta veľkú hodnotu, oboznámil nás so zaujímavosťami z jeho života a v neposlednom rade vysvetlil žiakom hodnotu tohto pietneho miesta a veľkosť človeka, akým bol Štefánik. Veľkosť jeho myšlienok a snov, ktoré si ako malé dieťa vysníval a ktoré sa mu aj splnili môžu byť inšpiráciou a odkazom pre našich mladých a pre ich budúcnosť.

            Náučnú časť našej exkurzie sme ukončili v Modre, v Múzeu Ľudovíta Štúra. Veľmi nás tešilo, že naši žiaci mali poznatky o generácií štúrovcom a vedeli reagovať na otázky od pani lektorky. Prehĺbili si vedomosti o velikánovi slovenského romantizmu, no najmä o národnom buditeľovi a bojovníkovi za našu slobodu.

          • Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec

          •     Srdečne blahoželáme Soni Bútorovej zo 6.B, ktorá sa v okresnom kole Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec umiestnila na 1. mieste. Postúpila do krajského kola, ktoré sa uskutoční 27.5.2022 v Uhrovci. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu a držíme palce v krajskom kole!            

            Poďakovanie patrí aj Anne Budayovej zo 6.A, ktorá nás tiež úspešne reprezentovala v tejto súťaži.

          • Práca Moniky zaujala porotu

          • Pekný úspech dosiahla žiačka 5. A triedy Monika Michalcová vo výtvarnej súťaži Vesmír očami detí. Podarilo sa jej postúpiť do celoslovenského kola tejto súťaže.