• Mladý Talent Považskej Bystrice

          • Inovátor junior je špeciálna kategória základných škôl  projektu Mladý Talent Považskej Bystrice, ktorého bežné kategórie sú určené pre študentov stredných škôl.

            Súrodenci Daria a Pavel Grinčenko obhajovali svoj projekt ešte dňa 30.5.2023. Slávnostné vyhodnotenie bolo 23.6.2023 v kine Mier, kde sa prebojovali medzi nominovaných finalistov. V kategórii Inovátor junior zvíťazili a odniesli si nielen peňažnú odmenu ale aj sošku liahnuceho sa kuraťa, ktorú špeciálne pre túto súťaž navrhol známy slovenský sochár Svetozár Ilavský.

            Gratulujeme.

          • NOC V ŠKOLE

          • Naši prváci so svojimi pani učiteľkami Ľubkou Kukučkovou, Erikou Magdechovou a pani vychovávateľkou Zuzkou Vojáčkovou absolvovali noc v škole. Všetko zvládli na jednotku. Program bol dobrý, noc krátka ale pokojná.

          • Majstrovský titul pre mladších žiakov

          • V dňoch 9.-11.6.2023 sa v Žiline konali otvorené Majstrovstvá Slovenska v hádzanej mladších žiakov a žiačok a minižiakov pod názvom Slovak open handbal. Medzi vyše tisíckou účastníkov sa v kategórii mladších žiakov v konkurencii 18 tímov predstavili aj mladší žiaci MŠK Považská Bystrica. Družstvo tvorili žiaci 5.,6, a 7.ročníka športových tried našej školy.

            Základnou skupinou prešli chlapci bez zaváhania po víťazstvách nad HK Košice 20:17, HKM Slovan Šaľa 19:15, TJ Slovan Modra 31:17 a ŠK Zemplín Trebišov 21:14. V nadstavbovej skupine porazili TJ Strojár Malacky 19:15 a podľahli domácej SMF Žilina 15:17 a vybojovali si postup do semifinálovej skupiny.

            V tej remizovali s Tatranom Prešov 16:16 a vyhrali nad MHC Štart Nové Zámky 21:16, čo určilo ako súpera v semifinále Tatran Prešov. Toho chlapci porazili 15:12 a postúpili do finále, v ktorom po výbornom kolektívnom výkone porazili domáci SMF Žilina 15:13 a mohli sa tešiť zo zisku titulu Majstra Slovenska v kategórii mladších žiakov!

            Za výborný úspech sa zaslúžili Milan Lazový, Samuel Mahdoň, Marko Kľúčik, Dávid Harušťák, Matúš Briestenský, Max Štrbko, Mário Húdek, Dominik Kostelanský, Kristián Straka, Oliver Hanulík, Filip Hollý, Patrik Križan , Adam Kľúčik, Jozef Remiš, Leo Skorka, Eduard Hlušek, František Šuraba a tréner Ladislav Kovačin.

            Najlepším brankárom turnaja bol vyhlásený Jozef Remiš.

            Poďakovanie za podporu a povzbudzovanie patrí aj rodičom hráčov.

          • X. ročník Školskej športovej olympiády

          •      Pri príležitosti MDD sa uskutočnil X. ročník Školskej športovej olympiády. Žiaci súťažili v piatich individuálnych a štyroch kolektívnych športoch (beh na 50 m, skok do diaľky z miesta, výdrž v zhybe, vytrvalostný beh a hod plnou loptou, preťahovanie lanom, bežecká štafeta, futbal a basketbalová štafeta).Vzájomné meranie síl  sa uskutočnilo medzi triedami I. a II. stupňa, kde celkovo súťažilo viac ako 400 žiakov. Súťaže mali výbornú výkonnostnú úroveň v duchu fair play a olympijského hesla citius,  altius,  fortius. Celkovým víťazom na I. stupni sa stala trieda 2.A a na II. stupni trieda 5.A.Víťazi získali Putovný pohár riaditeľa školy, jednotlivci medaile, kolektívy diplom a najlepšie výkony vecné ceny. Tešíme sa na XI. ročník Školskej Športovej Olympiády.

            Mgr. Dušan Malovec, OLY. Majster športu.

          • Šľachetný skutok žiaka 7. A triedy Mathiasa Hutera ocenila prezidentka SR Zuzana Čaputová

          • Niet nič ušľachtilejšieho, ako zachrániť ľudský život. Alebo sa o to aspoň pokúsiť. A presne takto
            sa zachoval vtedy šiestak, dnes už žiak 7. A triedy, Mathias Huter. Ani na sekundu nezaváhal, keď prišlo
            nevoľno jeho susedovi, s ktorým sa práve rozprával. Poprosil okoloidúceho, aby zavolal záchranku.
            Vytrvalo čakal, kým príde, pomáhal s jeho naložením na nosidlá i do vozidla záchrannej služby. Napriek
            všetkej snahe sa nepodarilo suseda zachrániť, ale jeho obetavosť ocenila i rodina zosnulého pri
            poslednej rozlúčke. Takto opísala naoko nie celkom výnimočný, ale v skutočnosti šľachetný skutok
            Mathiasa Mgr. Eva Krabáčová v liste, ktorý zaslala do súťaže Detský čin roka 2022. V kategórii Pomoc
            ľuďom postúpil do užšieho výberu a deti a verejnosť dávali hlasy najsilnejším príbehom.
            A práve tento čin ocenila na Deň detí 1. júna 2023 aj pani prezidentka Zuzana Čaputová.
            Mathias bol medzi päťdesiatimi pozvanými deťmi, ktoré mali česť navštíviť pani prezidentku v jej sídle,
            Grassalchovichovom paláci v Bratislave. Sprevádzala ho triedna pani učiteľka Mgr. Viktória Šebeňová.
            Po vstupnej, takpovediac letiskovej kontrole, sa všetky deti ocitli v miestnosti, do ktorej vstúpila
            za sprievodov fanfár pani prezidentka. Na úvod sa prihovorila všetkým deťom, potom si každého
            vypočula a ocenila jeho čin.
            Málokomu sa podarí počas svojho života stretnúť s hlavou štátu. O to viac si ceníme, že bol
            takto poctený žiak našej školy. Sme pyšní nielen na túto udalosť, ale najmä na to, ako sa zachoval
            v momente záchrany ľudského života. Veríme, že bude v tomto príkladom nielen pre svojich
            spolužiakov, ale aj pre nás dospelých.
            Kto sa chce o Mathiasovom čine dozvedieť viac, nech sa páči:
            https://detskycin.ludialudom.sk/children_act/mathias-pomohol-svojmu-susedovi/
            PaedDr. Alena Gašparíková

          • 🚌 ⛪ TRETIACI NA VÝLETE 🐝

          • Posledný májový piatok vymenili tretiaci školské lavice za zážitkové učenie. Prvé zastavenie bolo na juhovýchode Malých Karpát neďaleko Modry. Hrad Červený Kameň nás všetkých privítal udržiavaným parkom, krásnym hradným nádvorím a prepychovo zariadenými komnatami. O živote šľachtických rodov na hrade sme sa veľa dozvedeli počas zaujímavej prehliadky. Páčil sa nám hlavne starobylý nábytok, obrazy, porcelán, dobové zbrane a trofeje. Druhé zastavenie výletu bolo situované do zážitkovo- edukatívnej včelárskej záhrady v Smoleniciach, kde sa žiaci zoznámili so životom včiel, históriou včelárstva, starostlivosťou o úle, ochutnali niekoľko druhov medu, spoznali život v hmyzom domčeku a praktický význam bylinkových záhrad. Na pamiatku zo včelárskej záhrady si každé dieťa odnieslo vlastnoručne vyrobenú sviečku, veľa nových informácií a zážitkov.

          • DŇA 17.5. 2023 NAVŠTÍVILI DEVIATACI MÚZEUM HOLOKAUSTU V SEREDI

          • Holokaust. Slovo, ktoré sotva obsiahne tragédiu Židov počas druhej svetovej vojny. Tejto problematike sa venuje v 9. ročníku na dejepise veľa hodín. Ale určite autentickejšiu výpoveď mala návšteva bývalého pracovného tábora v Seredi deviatakmi v rámci dejepisnej exkurzie. Propaganda, holokaust a antisemitizmus boli hlavné pojmy vynikajúcej a emotívnej prednášky. Slzám sa nedalo ubrániť najmä pri osobnej výpovedi pani Evy Kohl, ktorá v dokumente hovorila o tom, ako Nemci vláčili jej mamičku po zemi, keď sa nechcela vzdať svojej dcérky... Jej rodičia zahynuli v koncentračnom tábore Auschwitz... Jeden príbeh a za ním ďalšie a ďalšie... A čo je najhoršie, zo skutočného, nie virtuálneho života... Pre verejnosť je dnes sprístupnených 5 barakov, ktoré sú dôstojnou, ale sotva pre nás predstaviteľnou spomienkou na tých, ktorí tu žili, pracovali a neskôr boli ďalej deportovaní vo viere, že prežijú... Dejiny sú učiteľkou života. A na nás je, aby sme sa poučili... zamysleli... Nie, podobnú tragédiu nesmieme dopustiť.

            PaedDr. A. Gašparíková

          • Bezpečne na cestách v Považskej Bystrici 2023

          • V každodennom živote sa žiaci stávajú účastníkmi cestnej premávky ako chodci, cyklisti, či cestujúci hromadnej alebo osobnej dopravy. Ako zvládnuť techniku jazdy na bicykli a naučiť sa vyhodnocovať situácie z hľadiska bezpečnosti v cestnej premávky bolo úlohou súťaže „Bezpečnosť na cestách v Považskej Bystrici“. Aj tento rok sme sa súťaže zúčastnili a obsadili 1. miesto. Veľká vďaka patrí Dominike Škultétyovej z 5.B, Peti Bírošíkovej zo 6.B, Erikovi Chudému zo 6.B a Adamovi Kľúčikovi z 5.A. Erik Chudý získal aj ocenenie – najlepší cyklista. Gratulujeme.

          • Po stopách realizmu

          • Orava je miesto nielen s nádhernou prírodou, no je aj rodiskom našich významných osobností. Žiaci siedmeho ročníka sa vybrali na Oravu, aby spoznali život a tvorbu velikána slovenskej literatúry P.O.Hviezdoslava a nemenej známeho spisovateľa M.Kukučína. Navštívili sme Hviezdoslavovo múzeum v Dolnom Kubíne, ktoré skrýva mnoho osobných vecí Hviezdoslava a expozícia nás previedla celým jeho životom. Rodný dom Kukučína, ktorý sa nachádza v Jasenovej, nám odhalil jeho detstvo a pani lektorka nám povedala mnoho zaujímavostí z jeho života, dokonca aj to, prečo bol v rodnej Jasenovej nenávidený. Naše posledné kroky viedli do Leštín, kde sa nachádza artikulárny kostol, ktorý je starý viac ako 300 rokov. V tomto kostole bol pokrstený P.O.Hviezdoslav, neskôr sa tu pravidelne zúčastňoval na omšiach. Rovnako je tento kostolík často spomínaný v jeho básňach a odohráva sa v ňom aj časť Hájnikovej ženy.

            Mgr. Miroslava Žideková

          • Úspechy v minivolejbale

          • Hráčky TJ Mladosť Považská Bystrica , žiačky 7. základnej školy  v Považskej Bystrici si v pondelok 1.5.2023 vybojovali 2. miesto v Minivolejbale  v Oblasti Stred SVF. Tomuto úspechu predchádzali 4 oblastné turnaje, cez ktoré sa postupne prebojovali až do finálovej skupiny, kde nakoniec podľahli v tesnom súboji hráčkam Žiaru nad Hronom. Druhé miesto im zaručilo účasť na  GARDEN Festival mládeže SVF ( Majstrovstvá Slovenska )  v Demänovej, ktorý sa uskutoční 3.6.2023.

            Tréner: Rosík, Kollár-nie je na fotke Hráčky: Brandiburová, Balážová, Štefanicová, Bieliková, Kamasová, Sádecká, Porubcová, Chudá, Šaradinová, Sovíková E.

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

          • 30. marca 2023 prebehlo na ZŠ Školská v Považskej Bystrici  okresné kolo Chemickej olympiády, v ktorom museli súťažiaci ukázať veľa teoretických vedomostí i praktických zručností. Zúčastnili sa ho aj štyria naši deviataci. Všetci sa stali úspešnými riešiteľmi. Osobitne chceme pochváliť  Anetku  Jahôdkovú z 9.B, ktorá v silnej konkurencii obsadila 1. miesto a postupuje do krajského kola.

          • Matematické súťaže

          • O tom, že našich žiakov matematika baví, svedčí aj zapojenosť do rôznych súťaží. Dňa 21.3.2023 sa v CVČ v Považskej Bystrici konalo okresné kolo Pytagoriády, do ktorého postúpilo 21 našich žiakov. Mnohí z nich sa umiestnili na popredných miestach. Tu je prehľad našich najlepších výsledkov v jednotlivých kategóriách:

            P3           2. miesto     Laura Korbašová 3.B

            P5           3. miesto     Richard Smižík 5.A

            P6           5. miesto      Leonard Svítek 6.C

            P7           2. miesto      Šimon Bírošík 7.B

                           3. miesto       Leo Skorka 7.A

                           4. miesto       Dávid Harušťák 7.A

            P8           1. miesto      Juraj Dúbravka 8.A

                           5. miesto       Adela Tomanová 8.B

            12.4.2023 sa taktiež v CVČ konalo okresné kolo Matematickej olympiády . V kategórii Z8 súťažila aj naša šikovná žiačka Lucia Uríková z 8.B triedy a podarilo sa jej vybojovať  1. miesto.

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme.

          • 🩱🏊💧 ZÁKLADNÝ PLAVECKÝ VÝCVIK 👙🐟🐬🐳

          • V týždni od 17.4. - 21.4. vymenili tretiaci školské lavice za bazén na krytej plavárni. Užili si dni plné vodných súťaží, hier a pohybu. Zoznámili sa so základmi plaveckých štýlov. Plavci sa počas celého týždňa zdokonaľovali v plaveckých technikách. Neplavci prekonali počiatočný strach a na konci týždňa predviedli svoje plavecké schopnosti. Odmenou pre všetkých žiakov bolo " mokré vysvedčenie" a dobrý pocit, že spravili niečo prospešné pre svoje zdravie.

          • Exkurzia na juh Dolného Rakúska

          • Jedinečnú zmes kultúry, prírody a pôžitkov Dolného Rakúska si mohli užiť žiaci 7., 8. a 9. ročníka, ktorí sa ako druhý cudzí jazyk učia nemčinu. Na spoznávanie si vybrali 13. apríl 2023. Prvou zastávkou bola jedna z najimpozantnejších prírodných atrakcií sveta, jazerná jaskyňa Seegrotte s najväčším podzemným jazerom v Európe. Absolvovali tiež prehliadku bývalých banských priestorov, vrátane plavby motorovou loďou po podzemnom jazere.  Počasie síce nebolo najkrajšie, no aj napriek tomu druhá zastávka prechádzka po zámockom parku Laxenburg stála za to. Následne si žiaci prezreli Franzensburg, hrad postavený v stredovekom štýle, ktorý sa často nazýva aj „malá pokladnica Rakúska“. Najväčším lákadlom však bola posledná zastávka v centre Viedne – zábavný park Práter. Atrakcií je tu skutočne neúrekom: Turbo Boost, Bunjee Jump, Ejektion Seat, Skyfall, či Boomerang, rútiaci sa rýchlosťou 85 km/h a mnoho ďalších. Najznámejšie je však veľké ruské koleso – Riesenrad, z ktorého je výhľad na celú Viedeň. Počas 2-hodinovej návštevy sa všetci skutočne „vybláznili“. Po dlhom a zaujímavom dni sa domov vracali plní zážitkov a dojmov. Exkurziu pripravila p. uč. nemeckeho jazyka A. Kubranská

          • Súťaž v aranžovaní

          • Jar je jedno z najkrajších období roka. K sviatkom jari, ako sa hovorí Veľkej noci patrí aj typická premena prírody – jarné kvety, zelená trávička, bahniatka, ale aj kuriatka, zajačiky, jahniatka. Naši žiaci ukázali svoj talent v súťaži „ Veľkonočné inšpirácie“, ktorá sa konala v CVČ v Považskej Bystrici.

             1. miesto si vybojovala v kategórii „A“ Nelka Klúčiková z 5.B triedy spomedzi 15-tich súťažiacich. A tiež 1. miesto získala v kategórii „B“ Elly Zúbeková z 9.C triedy spomedzi 13-tich súťažiacich. Víťazkám gratulujeme.

          • Veľkonočné aranžovanie v 5.B

          • Žiaci 5.B. triedy skupina učiteľa Mgr. Dušana Malovca na hodine THD pracovali v oblasti aranžovanie na tému VEĽKÁ NOC. Ako je na obrázkoch vidieť, každý aranžmán je originál jednotlivých žiakov. Žiaci sa zhostili práce veľmi kreatívne a treba povedať, že so záujmom, nakoľko si vyrobili až 3 aranžmány.

          • Výtvarné súťaže

          • Na našej škole je veľmi veľa talentovaných žiakov,ktorí vynikajú vo výtvarnom umení. Preto sme neváhali a zapojili sa hneď do 2 súťaží a to ,,Vesmír očami detí,, a ,,Pantomíma,, . Všetkým súťažiacim držíme palce!Učitelia VYV

          • Sedmička v divadle

          • Možno si spomínate,že takto pred rokom - 1. apríla sa naša škola rozhodla trošku zabaviť - deti sa prezliekli do kostýmov a učebnice si doniesli v netradičných nádobách.Tentoraz rok pripadol 1. apríl na sobotu,no to nás neodradilo. Školský parlament zorganizoval pre deti 2. stupňa výlet za kultúrou. Tentoraz sme vtipné kostými vymenili za krásne šaty a košele a vybrali sme sa do Divadla J. Palárika v Trnave. Čakalo nás tam úžasné divadelné predstavenie Malý princ, ktoré nás prekvapilo vysokou úrovňou,známymi hercami a nádhernými kulisami. Spoznali sme aj historické centrum mesta a radosť sme si urobili aj v nákupnom centre.Musíme pochváliť všetkých 33 detí, ktoré sa akcie zúčastnili a pevne veríme,že toto bola naša prvá a nie posledná návšteva divadla.Váš Školský parlament