• Zdravotná príprava na 1. stupni ZŠ

          • Aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať študentom Zdravotnej školy a ich p. učiteľke za príjemný deň, ktorý sme s nimi strávili 16.11.2022. Žiaci I. stupňa si odniesli cenné informácie ako postupovať pri krvácaní, zabehnutí, oživovaní dieťaťa i dospelého človeka.

          • Deviataci navštívili kultový muzikál Cyrano z predmestia v Bratislave.

          • Sme radi, že po období korony môžeme pokračovať v deviatackej muzikálovej tradícii. Ešte predtým, ako sme pekne vyobliekaní zasadli do hľadiska Novej scény, absolvovali sme pešiu prehliadku historickej Bratislavy. Začali sme tak trochu symbolicky na Zochovej ulici, kde sme si uctili aj obete tragickej udalosti. Novšiu históriu striedala staršia - Bratislavský hrad, Primaciálny palác, Dóm sv. Martina... Úlohy sprievodkyne sa krásne zhostila p. učiteľka Krabáčová, za čo jej patrí veľká vďaka. Zlatým klincom celého dňa bol však Muzikál Cyrano z predmestia... So zatajeným dychom sme sledovali príbeh bitkára Cyrana, ktorého zničený nos bol v ostrom kontraste s čistou a nepodplatiteľnou dušou. Dojala nás smrť Jána, jeho soka v láske, ako aj samotného Cyrana, ktorý aspoň na okamih ešte pocítil lásku milovanej Roxany. To všetko ešte podfarbili skvelé výkony Mirky Partlovej, Jána Slezáka, ako aj iných hercov, ich ohurujúce spevácke výkony či dynamické tance mladých tanečníkov. Ale určite absolútne uznanie má geniálna hudba M. Vargu a P. Hammela v podaní živého orchestra... Všetko toto v nás zanechalo naozaj hlboký umelecký zážitok.

            PaedDr. Alenka Gašparíková, organizátorka exkurzie

          • Október- Mesiac úcty k starším

          • Žiacky parlament nezaháľa a už aj zorganizoval svoju prvú aktivitu v tomto školskom roku. Ešte v októbri boli deti z našej školy, pod vedením p. učiteľky Krabáčovej, spríjemniť deň dôchodcom a spolu s nimi osláviť ich jubileá. V Domove dôchodcov Bystričan vystúpili s malým kultúrnym programom. Na tejto udalosti sa zúčastnili:Lenka Šeligová z VI.B hrou na husle,Tamara Dratnalová z VI.C hrou na heligonku,Soňa Bútorová a Melánia Pekarová z VII.B ktoré moderovali kultúrny program,Laura Zacharová, Ella Smith a Emma Michálková z VII.C spevom,Jakub Fapšo z VII.C umeleckým prednesom poézie,Alexandra Petríková z VIII.B tancom,Janka Ježíková a Kristína Jurdíková z IX.B tancom,Ivana Čupková z IX.C tiež tancom,Daria Grinčenko z IX.C umeleckým prednesom ruskej poézie.Poďakovanie patrí však aj Adele Tomanovej, Martinovi Chovancovi a Matúšovi Tomanovi z VIII.B a Milanovi Lazovému z VI.A ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemohli zúčastniť. Vďaka patrí aj žiakom, ktorí na hodinách výtvarnej výchovy vyrobili aj malý darček pre seniorov.
            Najväčším darom pre obe strany bol určite príjemne strávený čas. Starkých sme dúfajme potešili programom a my, deti, sme si uvedomili, že dokážeme niekoho potešiť. Už teraz vieme, že sa čoskoro s novým programom do domova dôchodcov vrátime.

            Laura Zacharová, predsedníčka šk. parlamentu

          • Talentmánia – pop-star Trenčianskeho kraja

          • Speváci a tanečníci majú možnosť ukázať svoj talent v súťaži, ktorá prebieha v Trenčianskom kraji už 15 rokov. Výherkyňami tejto súťaže sú aj známe slovenské speváčky, napr. Barbora Piešová či Mirka Miškechová. Je nám veľkou cťou, že do tohto ročníka postúpili aj tri naše žiačky. V mladšej kategórií (11 až 14 rokov) súťažili Janka Ježíková a Kristínka Vyhničková. V staršej kategórií (15 – 18 rokov) svoj tanečný talent predviedla Ivanka Čupková. Súťaž prebiehala v stredu 9.11.2022 v Kine mier a spolužiaci týchto žiačok fandili a povzbudzovali, ako najlepšie vedeli. Ohúrili nás veľmi peknými tancami v štýle disco, jazz, show dance a slow. Po krásnych tancoch prišli ešte krajšie správy. Obe prvé miesta v jednotlivých kategóriách vyhrali naše dievčatá: Kristínka Vyhničková a Ivanka Čupková. V oboch kategóriách je vyhlasovaný aj absolútny víťaz a tým sa stala naša Janka Ježíková. Dievčatám srdečne blahoželáme! Sme na vás veľmi pyšní!

            Mgr. M. Žideková

          • Úspech Richarda Bohunského v olympiáde slovenského jazyka

          • Žiak 9.C Richard Bohunský obsadil v okresnom kole olympiády slovenského jazyka, ktoré sa konalo 10.11.2022 v CVČ v Považskej Bystrici, 2. miesto. Od prvenstva v súťaži ho delil jediný bod. Víťazstvo je o to cennejšie, že v súťaži treba prejaviť vedomosti v teste, zvládnuť transformáciu textu a jeho premenu na daný žáner a preukázať aj štylistické a rečnícke nadanie. Srdečne mu blahoželáme.

          • 🌱🌿 PRACOVNÉ VYUČOVANIE V III.C ☘️

          • 🍃Dnes sme si prakticky vyskúšali sadenie izbových rastlín. Zelenú hodinu pracovného vyučovania pre nás pripravil pán učiteľ Mgr. Dušan Malovec. Vďaka nemu sme sa zase naučili niečo zaujímavé a nové. Ďakujeme 🌹

          • Medzinárodný deň jablka v 4.B

          •  V piatok 21.10. žiaci 4.B triedy na Medzinárodný deň jablka zažili zaujímavý deň,  plný aktivít spojených s jablkom. Farby jablka prezentovali svojím červeným, žltým alebo zeleným oblečením. Každý si priniesol dve jabĺčka, z ktorých sme si spoločne vytvorili jedno veľké, zdravé a krásne jabĺčko. Jabĺčka sa nám predviedli na ,, súťaži krásy“, kde sme ako porota spoločne vybrali najčervenšie, najzelenšie, najdúhovejšie, najmenšie a vážením aj najväčšie jabĺčko. Na záver dňa si deti samostatne vyrobili jabĺčkové chipsy, ktoré si s radosťou a veľkou chuťou vyhrýzali do konca vyučovania.

          • ❤️ OKTÓBER - MESIAC ÚCTY K STARŠÍM V III.C

          • Koncom októbra sme si slávnostnou besiedkou pripomenuli sviatok našich starých rodičov. Programom zloženým z pásma scénok, básní, piesní, tanca, darčekov, hovoreného slova a hlavne poďakovania sme vyjadrili všetkých starým rodičom našu úctu a vďaku za ich celoživotnú prácu, lásku a starostlivosť.

          • Účelové cvičenie

          •                Dňa 26.10.2022 sa na našej škole uskutočnila teoretická časť účelového cvičenia pre druhý stupeň. So zdravotnou prípravou nám pomohli študenti zo Strednej zdravotníckej školy v Považskej Bystrici pod vedením Mgr. Zuzany Špánikovej. Študenti odborne predviedli poskytovanie prvej pomoci pri krvácaní, dusení, zlomeninách či pri poskytovaní umelého dýchania. Boli veľmi milí, trpezliví a ochotne odpovedali na zvedavé otázky našich žiakov.                                                                      

            I touto cestou sa pani učiteľke i študentom chceme poďakovať a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • 📚📖 Medzinárodný deň školských knižníc 📔📖📕

          • V pondelok 24.10. sme si na prvom stupni pripomenuli Medzinárodný deň školských knižníc. Pre tento rok bola vyhlásená téma " Ako máme radi našu školskú knižnicu". Téma bola všetkým žiakom prvého stupňa veľmi blízka, lebo našu školskú knižnicu navštevujú často a veľmi radi. Každý žiak si v nej nájde vždy niečo pre seba - rozprávkovú knihu, encyklopédiu, moderný detský román, ale aj poučnú a zábavnú literatúru.V pondelok sa naša školská knižnica zmenila na rozprávkovú. Žiaci tretieho a štvrtého ročníka prišli do školy oblečení v kostýmoch postáv z kníh zo školskej knižnice. Stali sa živými hádankami pre prvákov a druhákov. Okrem príjemných literárnych medziročníkových aktivít, zavítala na besedu ku žiakom prvého ročníka naša regionálna autorka, pani spisovateľka Helena Ďurišová z Považskej Bystrice. Najmenším predstavila svoju knihu Riekanky v číselkách.Celý deň poskytol žiakom množstvo literárnych a umeleckých aktivít, ktoré prispeli k spestreniu vyučovania.Školské knižnice majú veľký význam pre každého žiaka, zabezpečujú bezplatný prístup ku knihám, zvyšujú čitateľskú gramotnosť a rozvíjajú lásku k literatúre. Veľmi nás teší, že takúto modernú školskú knižnicu máme aj na našej škole.

          • 🍊🍏21.10. - DEŇ JABLKA V lll. C 🍏🍊

          • Sladučkú chuť čerstvých jabĺk, ale aj charakteristickú kyslosť zelených odrôd, sme si dnes pripomenuli v 3.c triede, vďaka Medzinárodnému dňu pôvodných odrôd jablka. Už aj najmladší žiaci vedia, že jablká sú od nepamäti dôležitou súčasťou nášho jedálnička, vďaka lahodnej chuti, vysokému obsahu vlákniny a vitamínov. Je to naše typické slovenské jesenné ovocie, ktoré si vieme vychutnať surové, ako súčasť ovocných šalátov, koláčov, pečiva, džúsov, alebo detských výživ. Všetkým jablkám ďakujeme za chutné osvieženie počas veľkých prestávok.

          • Žiacky parlament

          • Parlament zahájil svoju činnosť v novom školskom roku. Dňa 21. septembra 2022 sa konalo tohtoročné prvé zasadnutie Žiackeho parlamentu v novej zostave. V školskom roku 2022/23 budú názory a nápady žiakov našej školy prezentovať predsedovia tried v zložení: Mário Hudek, Aneta Sádecká z 5.A, Lara Hijová, Teodor Kojnok z 5.B, Alica Holmanová, Milan Lazový zo 6.A, Simona Blašková, Lenka Šeligová zo 6. B, Kristína Vyhničková, Yevheniia Shershun zo 6.C, Mathias Huter, Samuel Mahdoň zo 7.A, Soňa Bútorová , Melánia Pekarová zo 7.B Laura Zacharová, Tomáš Kršík zo 7.C, Ema Martišková, Simona Matejková z 8.A, Simona Cigániková, Viktória Jusková z 8.B, Matej Harvanec, Tomáš Kuchár z 9.A, Daniel Ivan, Kristína Jurdíková z 9.B a Daria Grinčenko, Richard Bohunský z 9.C. Predsedníčkou parlamentu sa stala Laura Zacharová. Okrem plánovania prvých aktivít parlamentu bolo dôležitou súčasťou zasadnutia poďakovanie pani učiteľke Mgr. Zuzane Michálkovej, ktorá doteraz fungovanie parlamentu zastrešovala, no tento školský rok už v činnosti pokračovať nebude. Aj vďaka nej sa v škole zorganizovalo množstvo zaujímavých aktivít. Jej úsilie a nápady vytvorili Žiackemu parlamentu v škole stabilné miesto a je nám cťou v tejto aktivite pokračovať.

            Členovia Žiackeho parlamentu a Mgr. Eva Krabáčová

          • Dobehnúť, čo pandémia vzala

          • Sme deviataci a máme pred sebou posledný rok na našej základnej škole. V šiestej a siedmej triede nám pandemická situácia nedovolila ísť na výlet, exkurziu, koncert… A tak sme si povedali, že to dobehneme, no nebudeme vymeškávať zo školy. A aby ostala koza celá a bol aj vlk sýty, vybrali sme sa na výlet v nedeľu. Nebolo jednoduché vstať o 5:00 ráno a ísť na stanicu s pocitom, že nás čaká celodenná túra v našich nádherných veľhorách. No máme svoje ciele a ideme si za nimi. O 6:10 sme už sedeli v rýchliku smer Štrba. V dychvyrážajúcom prostredí sme prešli 15km túru zo Štrbského plesa na Popradské pleso. Cestou späť sme boli pozrieť aj symbolický cintorín obetí Tatier, kde sme si uvedomili, aký rešpekt treba mať na horách. Výhľady na zasnežené štíty v kombinácii s farbami jesene nám zostanú dlho v pamäti, rovnako ako tento dobrovoľný nedeľný výlet. Milované Tatry, ešte sa sem vrátime!

            Kolektív 9.B s p.uč. Židekovou

          • ZELENÁ ŠKOLA

          • Ako deťom priblížiť čo je to Zelená škola? Ja som sa rozhodla pozvať medzi nás do školského klubu osobu najpovolanejšiu – koordinátorku ZELENEJ ŠKOLY na SEDMIČKE RNDr. Vieru Slávikovú, PhD., aby deťom vysvetlila, prečo sa naša škola zapojila do projektu, ktorý je zameraný na realizáciu environmentálnych aktivít. Pani učiteľka porozprávala deťom, ako funguje projekt na našej škole, aké sú jeho aktivity a ciele.Problémov životného prostredia je veľa a naša škola sa tento šk. rok zameriava na dopravu a cestovanie. Pre deti si preto pripravila prezentáciu Potulky po vulkánoch Talianska. Deti videli rôzne dopravné prostriedky, spoznali krásy Talianska, faunu i flóru. Najviac ich však zaujalo rozprávanie p. učiteľky o jej srdcovke – vulkánoch. Slovom i obrazom nás preniesla priamo do kráterov sopiek, ukázala nám aj sopečné bomby, ktoré si deti mohli ohmatať, poťažkať. Zoznámila nás aj so svojou kamoškou Violou. Táto plyšová panda červená je jej spoločníkom na potulkách v prírode a spolu spoznávajú krasy Slovenska a okolitých krajín. V galérii fotiek uvidíte, že rozprávanie deti veľmi zaujalo a ani sme nevedeli, ako rýchlo nám ubehla spoločná hodinka. Na záver sa s nami rozlúčila doslova bombovo – tak ako vyletujú a padajú sopečné bomby, pristávali v rukách detí „čokoládove bombičky“.Sme radi, že sme spoznali učiteľku matematiky a biológie aj z druhej strany - ako vášnivú cestovateľku a milovníčku vulkánov. Tešíme sa na ďalšie stretnutie, v ktorom nám priblíži aj iné aktivity Zelenej školy. ĽG

          • III.C v knižnici

          • V pondelok 10.10. sa žiaci 3.c triedy zúčastnili zaujímavej prezentácie tvorby súčasných slovenských autorov, ktorí sa venujú detskej literatúre. Zoznámili sa s ich knihami, životom a vypočuli si čítané ukážky. V závere si všetky nové poznatky overili v zábavnom kvíze, ktorý zvládli na 1*. Už teraz sa žiaci tešia na decembrovú návštevu knižnice. Bude venovaná slovenským povestiam a ich zberateľom.

          • Beh zdravia

          • 7.10.2022 sa žiaci 1. stupňa zúčastnili BEHU ZDRAVIA. Bežali cez lesík, kde plnili ľahké úlohy. Spoznávali aj krásy prírody. V cieli získali zdravú aj sladkú odmenu.

        • Okienko Zelenej školy
          • Okienko Zelenej školy

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do programu Zelených škôl Slovenska. O životnom prostredí, jeho problémoch a našej zodpovednosti nestačí žiakov len učiť. V programe Zelených škôl sa snažíme  viesť k realizácii dlhodobých praktických aj vzdelávacích aktivít.

            Prioritnou témou  našej školy pre školské roky 2021/2022 a 2022/2023 je téma Doprava a ovzdušie. Žiaci školy sa zapájajú do rôznych aktivít, ktoré súvisia s témou Doprava a ovzdušie, či už na vyučovacích hodinách, žiaci prvého stupňa aj počas výučby na dopravnom ihrisku, prípadne počas aktivít Školského klubu a počas krúžkovej činnosti. V škole pracuje Kolégium Zelenej školy, ktoré tvoria zástupcovia žiakov niektorých tried. Predsedom Kolégia Zelenej školy je žiak 7.C Sebastián Budiač, ktorý sa problematike Zelenej školy venuje už od 1. stupňa ZŠ, podobne ako aj ďalší aktívni žiaci. V škole funguje aj Ekohliadka Zelenej školy, ktorá kontroluje šetrenie elektrickou energiou a vodou. Informácie o aktivitách Zelenej školy pre žiakov a ich rodičov, ale aj pedagogických a nepedagogických  zamestnancov školy uverejňujeme priebežne na nástenke Zelenej školy v suteréne školy, na FB stránke školy i na webovej stránke školy.

            Tešíme sa, že naša škola je dlhodobo zapojená do programu Zelených škôl, ktorých cieľom je prispieť k prevencii a riešeniu problémov životného prostredia a priniesť do škôl reálne zmeny vo fungovaní aj vo výučbe.

             Koordinátorka Zelenej školy RNDr. Viera Sláviková, PhD.

          • VLASTIVEDNÁ EXKURZIA TRETIEHO ROČNÍKA 🚌🏡

          • VLASTIVEDNÁ EXKURZIA TRETIEHO ROČNÍKA 🚌🏡V stredu 21.9. navštívili žiaci tretieho ročníka Múzeum slovenskej dediny v Martine. V prírodnom skanzene sa zoznámili s vidieckym životom ľudí v minulosti. Spoznali bývanie a vybavenie gazdovských domov našich predkov, ich prácu, zvyky a obyčaje, jednoduché poľnohospodárske stroje a náradie, ale aj ako sa kedysi vzdelávali deti na dedinských školách. Pod vedením skúsených lektoriek si prakticky vyskúšali tradičné slovenské remeslo - tkanie na drevených rámikoch. Vďaka zážitkovému učeniu si každý žiak odniesol domov veľa poznatkov zo života našich predkov a vlastnoručne utkaný suvenír.

        • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/23
          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/23

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            slávnostné otvorenie školského roku 2022/2023 sa uskutoční v pondelok 5. septembra 2022 o 9:00 v átriu školy.

            Obedy v tento deň sa budú vydávať od 10:00 do 11:30.

            Školský klub detí začína svoju činnosť od utorku 6.9.2022.

          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Pre školský rok 2022/2023 vyplňte ZÁPISNÝ LÍSTOK pre každého žiaka (stravníka) samostatne. Tlačivo je uložené na stránke našej školy, v sekcii O škole, Školská jedáleň,  Zápisný lístok.

            Dôsledne vyplnené a podpísané tlačivo zašlite 23.8. - 31.8.2022 elektronicky vedúcej ŠJ.  02.09.22 bude v ŠJ nestránkový deň. V prípade, ak má Vaše dieťa nízky stav konta na stravu - podáme Vám  informáciu o úhrade prevodom (trvalý príkaz) - na stránke školy, O škole, Školská jedáleň, bod 2. + 7. Výšku konta (preplatku) zistíte aj  na web stránke alebo cez mobilnú aplikáciu Strava.cz. Pri úhrade (na 9/22 do 30.8.22)  za obedy je nutné uvádzať variabilný symbol, ktorý je totožný s evidenčným číslom stravníka v programe ŠJ. Ak uhrádzate obedy za viac stravníkov spolu, uvádzajte ev. číslo najmladšieho žiaka. V prípade neuvedenia variabilného symbolu sa môže stať, že platba bude nesprávne spárovaná.

            Ak je konto dostatočné (pre 1. stupeň 28 € a pre 2.stupeň 30 €), stačí vypísaný Zápisný lístok elektronicky odoslať (oskenovať alebo ofotiť)  na e-mailovú adresu: jedalen1415@gmail.com a až po doručení v plnom rozsahu správne a čitateľne vypísaného Zápisného lístka bude stravník prihlásený na obedy od 5.9.2022. V prípade, že prvý obed nechcete odobrať – odhláste sa na stránke Strava.cz.

            Rodičia prvákov a nových stravníkov  musia prísť osobne do kancelárie ŠJ už s vypísaným Zápisným lístkom + zakúpia čip (1,10 €). Pred príchodom do ŠJ zaregistrujte nového stravníka cez E-registráciu. Viac info na stránke školy, O škole, Školská jedáleň, Elektronická registrácia na stravovanie.

            Zápisným  lístkom  je  podmienené  prijatie  stravníka  na  obedy.

            Postup  prihlásenia/odhlásenia na Strava.cz:

            1. www.strava.cz

            2. výber jedálne:  9013

            3. užívateľ:  priezvisko.meno (všetko malým písmom, bez diakritiky, napr. hrasko.jan)

            4. heslo:  ak nefunguje pôvodné, vygenerujete si nové cez Zabudnuté heslo

            Heslo sa dá vygenerovať iba stravníkom, ktorí si  zadali e-mailovú adresu.

            5. ak sa odhlasujete/prihlasujete z obeda, nezabudnite kliknúť na Odoslať

            6. po ukončení prezerania kliknite na Odhlásiť sa

             

            Viac informácii nájdete na stránke našej školy, v sekcii O škole, Školská jedáleň, Odhlasovanie z obedov.

            Kolektív ŠJ sa  teší od septembra na všetkých stravníkov,  no hlavne na prváčikov.