• Do you speak English?   WE DO!
          • Do you speak English? WE DO!

          • Počas minulého týždňa sa na našej škole „spíkovalo“ o sto šesť.    Žiaci ôsmeho ročníka sa pod vedením lektorov Jacka  a Roberta z Veľkej Británie zdokonaľovali  vo svojich jazykových zručnostiach. Celý týždeň len samá angličtina plná hier a zábavných aktivít. Naučili sa napríklad posťažovať v obchode, opísať ľudské telo, rozprávať o veciach, ktoré robili a ktoré sa chystajú robiť,  a samozrejme kopec nových anglických slovíčok.   A či sa im to páčilo? O tom svedčia ich nadšené reakcie.

            Nezabudnite si pozrieť fotky v galérii ;-)

            „Ten týždeň sa mi veľmi páčil. Lektori boli úžasní. Veľa sme sa naučili. Bol to skvelý zážitok. Chcela by som, aby sa to ešte zopakovalo.“  Alexandra

            „Anglický týždeň s lektormi bol úžasný. Chcela by som si ho zopakovať. Týždeň ubehol veľmi rýchlo. Budú mi chýbať hodiny s lektormi.“  Janka

            „ Najviac sa mi páčilo, že aj keď sme nevedeli dobre po anglicky, tak sme sa dorozumeli a všetko bolo formou hry.“  Denisa

            „Bolo to veľmi dobré. Najskôr som mala obavy, čo sa stane, ale po jednej hre s nimi som mala pocit, akoby som vedela všetko. Bolo veľa srandy a boli aj veľmi milí.“ Soňa

            „Bolo to zábavné, zaujímavé a náučné.“ Roman, Ladislav

        • Spomienka na letný tábor
          • Spomienka na letný tábor

          • Deti z nášho  školského klubu pod odborným vedením vedúcich:  Zuzany Vojáčkovej,  Ľubky Kukučkovej, Silvie Walterovej a Eriky Magdechovej,   strávili sedem prázdninových dní v letnom tábore v Priedhorí.  Tábor bol zameraný na turistiku, šport, poznávanie okolia a  získavanie táborníckych zručností. Zaujímavosťou bolo aj to, že ani jedno z detí nemalo so sebou mobil – pretože mal do tábora zákaz vstupu.  

            V rámci táborových súťaží si vyskúšali svoje sily v stopovačke, honbe za indíciou, hľadaní pokladu...  Naučili sa stavať slávnostné ohne, šifrovať pomocou obrázkovej morzeovky, spievať  tábornícke pesničky a táborovú hymnu.  Sú bohatšie i o novú športovú hru – ringo, ktoré si získalo veľkú obľubu.  

            Ako sa stavajú hrádze, tak to si vyskúšali na vlastnej koži v miestnom potoku. Pracovali usilovne ako včielky a premenili pružinský potok na táborový aupark, ktorý sa v horúcich dňoch stal oázou ochladenia a relaxu.

            V rámci tábora  navštívili aj jaskyňu Dúpna, zdroj pitnej vody v Sádočnom ako i farmu v Pružine, kde ochutnali žinčicu a syr a pozreli si malé jahniatka.

            Sedem dni uplynulo ako voda a keď nastal čas rozlúčky deti odchádzali s batohom nových skúsenosti a zážitkov a veru nejedno aj so slzičkami v očkách.

        • Literárna exkurzia – Orava
          • Literárna exkurzia – Orava

          • 6. októbra 2015 sa žiaci 6. ročníka zúčastnili literárnej exkurzie, na ktorej si pripomenuli život a dielo známych osobností našej literatúry.

            Prvým cieľom bola Jasenová, rodná dedinka Martina Kukučína. Jeho rodný dom i zaujímavé rozprávanie pani Remkovej, sprievodkyne, zaujal všetkých. Malú, útulnú chalúpku s peknou expozíciou, „strážila“ socha autora v nadživotnej veľkosti, pri ktorej si žiaci urobili pár fotografických záberov na pamiatku.

            Ďalšou zastávkou bolo Múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, kde  sa dozvedeli o živote a tvorbe tohto velikána, prezreli si expozíciu jeho osobných vecí, diel i zmenšenú maketu jeho rodného domu, ktorý už neexistuje. Zastavili sa i na cintoríne pri jeho pomníku i pomníku štúrovského básnika a autora textu našej slovenskej hymny Janka Matúšku.

            Posledným miestom šiestackej exkurzie bola Hviezdoslavova horáreň pod Babou horou. Tu Hviezdoslav čerpal námet pre napísanie diela Hájnikova žena a žiaci  si mohli pozrieť aj krátku ukážku z televízneho spracovania tohto jeho vrcholného diela.

            Zápisky, nahrávky či fotografie, ktoré si žiaci veľmi pozorne počas exkurzie robili, využijú pri tvorbe prezentácií i na vyučovacích hodinách.

          • Vyhodnotenie - ZBER PAPIERA

          • triedy:

            I. stupeň                                                                  II. stupeň

            trieda

            kg

            priemer na žiaka

            umiestnenie

            trieda

            kg

            priemer na žiaka

            umiestnenie

            1.A

            460

            25.5

            10.

            5.A

            1619

            64,76

            3.

            1.B

            1241

            68,94

            2.

            5.B

            302,3

            17,78

            14.

            2.A

            2037

            88,56

            1.

            6.A

            1185,7

            43,9

            6.

            2.B

            671,5

            30,5

            9.

            6.B

            393,5

            18,73

            13.

            3.A

            763

            31,8

            8.

            7.A

            225

            17,3

            15.

            3.B

            497,4

            20,7

            12.

            7.B

            673,8

            35,46

            7.

            4.A

            124,5

            7,78

            17.

            8.A

            956,5

            53,13

            5.

            4.B

            1225,3

            55,7

            4.

            8.B

            300

            21

            11.

            4.C

            196

            13,06

            16.

            9.A

            118

            5,9

            18.

            Spolu:

            7215,7

             

             

            9.B

            64

            4

            19.

             

             

             

             

            9.C

            63

            3,7

            20.

             

             

             

             

            Spolu:

            5900,8

             

             

             

            jednotlivci:

            1. miesto: Filip Matušík (1.B) – 690 kg
            2. miesto: Daniela Gardianová (6.A) – 562 kg
            3. miesto: Martin Tománek (2.A) – 555 kg
            4. miesto: Denis Lagíň (5.A) – 410 kg
            5. miesto: Sofia Remišová (4.B) – 398 kg

            Víťazom blahoželáme a všetkým žiakom a ich rodičom ďakujeme 

            Mgr. Miriam Chovancová

          • Slávnostná certifikácia „Zelených škôl“

          • Dňa 9.10. 2015 sme sa zúčastnili slávnostnej certifikácie „Zelených škôl“ v Piešťanoch. Za našu školu sa slávnostnej certifikácie zúčastnili Anetka Fráňová, Natália Tichá a p. Kršiaková. Školy okrem certifikátov získali aj upomienkové darčeky. Po prvýkrát sa na tejto slávnostnej certifikácii zúčastnil aj minister školstva Juraj Draxler a prisľúbil školám zapojeným do programu podporu.

            Chcela by som všetkým deťom zapojeným do rôznych aktivít poďakovať.

            Mgr. Eva Kršiaková

          • ZBER PAPIERA

          • Školský klub detí organizuje

            ZBER PAPIERA

            • od pondelka 5. októbra do piatku 9. októbra
            • v čase pred vyučovaním od 6,30 h. do 8,00 h.
            • po vyučovaní od 15,00 h. do 16,00 h.
            • PROSÍME VÁS, aby ste papier TRIEDILI

                            (starý papier a kartóny) smiley

            • odmenené budú najlepšie triedne kolektívy aj jednotlivci
            • za 30 kg papiera – KUPÓN NA NESKÚŠANIE J

            (max. 3 kupóny na žiaka)

            Ďakujeme, že sa všetci zapojíte wink

        • Športové dopoludnie na „sedmičke“
          • Športové dopoludnie na „sedmičke“

          •      Piatok 19.6.2015 zažila „športová škola“  ZŠ Slovanská 1415/7 v Pov. Bystrici úžasné športové dopoludnie. Pozvanie na osobné stretnutie so žiakmi školy prijali významní považskobystrickí športovci, reprezentanti Slovenska – hokejisti – Andrej Meszároš, Rastislav Konečný, Juraj Ďurkech, Erik Bednár, Lukáš Dubeň, volejbalistka – Veronika Jakábová a hádzanári – Ľubomír Ďuriš, Jozef Hanták ml., Tomáš Adamčík a Tomáš Vallo.

                 Vo výbornej športovej atmosfére, pri zápasoch štvrtákov proti piatakom v minihádzanej a vo volejbale medzi deviatačkami a ôsmačkami, započala športová akcia. Ukážkovými športovými disciplínami, v ktorých naša škola dosahovala a neustále dosahuje mimoriadne domáce a medzinárodné úspechy, odštartovala explózia entuziazmu a športového nadšenia. Tieto emócie sa preniesli aj do nasledujúcej besedy so športovcami, v ktorej si všetci zaspomínali ako mladí športovo vyrastali v považskobystrických oddieloch. Podelili sa s deťmi so svojimi skúsenosťami zo školy, ale najmä so športovým rastom. Hovorili ako trénovali, aby dosiahli svoje vytúžené méty a nabádali všetkých žiakov k aktívnemu tráveniu voľného času a k športu.

                 Po krátkej besede nasledovala autogramiáda, pri ktorej si deti mohli „siahnuť“ na svoje idoly, prípadne sa spýtať ešte na ďalšie skutočnosti z ich športového života. Najväčší úspech mala posledná časť športového dopoludnia – volejbalový zápas „hviezd“ proti žiačkam školy. Milá situácia. Všetci športovci dostali tričko s logom školy a okamžite si ho na seba obliekli. Takto odetí zohrali vo výbornej atmosfére volejbalový zápas, pričom sa vôbec nešetrili a nešetrili ani naše dievčatá. Po tesnom víťazstve osobností sa konalo spoločné, ale aj individuálne fotenie so športovcami. Všetci sa ho mohli zúčastniť, nikto nebol odmietnutý. S radostným pocitom a hlbokými zážitkami sa deti postupne rozišli do svojich tried, aby si aj trénovaní športovci mohli oddýchnuť a v pokoji vstrebať zážitky zo stretnutí.

                 Všetkým našim hosťom by sme sa chceli veľmi pekne poďakovať za neopakovateľný zážitok zo stretnutia s nimi. Prajeme im, aby ešte dlho v zdraví a výbornými športovými výkonmi úspešne reprezentovali naše mesto a celé Slovensko.

            Mgr. Vladimír Šebeň

            riaditeľ školy

        • Olympiáda hviezdičiek a nádejí
          • Olympiáda hviezdičiek a nádejí

          • Dňa 5.6. sa žiaci našej školy zúčastnili športovej súťaže Olympiáda hviezdičiek a nádejí, ktorá prebiehala na ZŠ - Školská. Zapojilo sa 5 členné družstvo tretiakov a 5 členné družstvo štvrtákov. Deti súťažili v atletických disciplínach: beh na 60m, skok do diaľky s rozbehom, skok do diaľky z miesta, hod plnou loptou,  hod kriketovou loptičkou a štafety 4x50m. Aj napriek silnej konkurencii sa žiakom darilo, najmä: Michal Valášek ( 4.a) 2.miesto – beh na 60m a Nina Poláková ( 4.b) 3.miesto - beh na 60m.

            Všetkým ďakujeme za športové výkony a oceneným srdečne blahoželáme!

          • ZOO BOJNICE A RAJECKÁ LESNÁ - výlet

          • Dňa 17.06.2015 žiaci I.A a I.B absolvovali koncoročný školský výlet do ZOO Bojnice a do Rajeckej Lesnej. Žiaci navštívili najstaršiu zoologickú záhradu, aká sa na Slovensku spomedzi piatich záhrad nachádza. Táto záhrada má síce 414 živočíšnych druhov, no žiakov najviac zaujali spomedzi všetkých plazov, dravcov a šeliem medvede, surikaty, slony, hady ako pytón či anakonda a zaujímavá korytnačka matatata. Veľmi dlho sa zdržiavali a obdivovali aj opice, ktoré sa predvádzali hneď ako sa pri nich žiaci objavili a vyvolávali im úsmev na perách.
            Po oddychu, veľkých nákupoch a posilnení sa, bola cesta namierená do Rajeckej Lesnej, kde sa nachádza Slovenský betlehem. Nádherná expozícia nezobrazuje iba Kristovo narodenie v meste Betlehem a jeho život, ale aj dejiny slovenského národa. Scéna Božieho narodenia sa nachádza uprostred diela a je začlenená do obce Rajecká Lesná. Okolo nej sú zastúpené všetky slovenské regióny svojimi najznámejšími miestami a pamiatkami. Hrady Devín, Bratislava, Trenčín, Orava, katedrály v Nitre, Trnave, Spišskej Kapitule, Košiciach a ďalšie. V pozadí sa týči Kriváň, jeden z tatranských štítov, ktorý je symbolom slovenskej krajiny.
            Celé dielo je 8,5 m dlhé, 2,5 m široké a 3 m vysoké. Spolu je tu rozmiestnených cca 300 postáv, z ktorých sa polovica pohybuje.
            Po príjemne strávenom dni a plní zážitkov sa však už všetci tešili domov.

        • Výlet do Viedne
          • Výlet do Viedne

          • Schönbrunn, Hofburg, Stefansdom... Že vám to nič nehovorí? A čo tak valčík? Stále nič? Dobre, nebudem vás dlhšie napínať. Ide o Viedeň. Čarokrásne, romantické, mnohým metropolám podobné, a predsa nenapodobiteľné a jedinečné hlavné mesto Rakúska. A presne ono sa stalo 17. júna 2015 cieľom koncoročného výletu žiakov ôsmeho a deviateho ročníka.

            Trošku uzimení, ale plní očakávania sme ráno nastúpili do autobusu. Po asi štyroch hodinách nás Viedeň privítala chladnejším, prekvapujúco veterným, ale na návštevu pamiatok vhodným počasím. Našou prvou zastávkou bol majestátny zámok Schönbrunn, ktorý slúžil Habsburgovcom ako letné sídlo. Vchádzame dnu, prevezmeme si audioprístroje s českým výkladom a necháme sa vniesť do slávnej histórie tohto veľkého panovníckeho rodu... Obdivujeme honosné zariadenie zámku, vypočujeme si kúsok originálnej nahrávky hlasu Františka Jozefa I., dojme nás tragická smrť najkrajšej panovníčky na habsburskom tróne – Sissi, s úctou hľadíme na smutný obraz Márie Terézie, ktorá priviedla na svet 16 detí a po smrti manžela Františka Lotrinského, ktorého nadovšetko milovala, sa obliekala len do čiernych šiat... Vyjdeme zo zámku a ocitneme sa v jeho nádherných záhradách, kde by človek dokázal stráviť aj celý deň, nič nerobiť, len tak hľadieť na krásne kvetinové záhony a kochať sa ich pestrosťou a súmernosťou.  V diaľke na konci záhrad nás zaujme takisto krásna stavba – Glorieta s fascinujúcou fontánou, ktorá v ničom nezaostáva za tými rímskymi.  Odmenou za menšiu námahu pri výstupe k nej je nám nádherný výhľad nielen na celý areál zámku, ale najmä na panorámu malebnej Viedne aj s jej ďalšou dominantou – Dómom sv. Štefana.

            Opúšťame Schönbrunn aj s jeho tajomnou históriou a smerujeme do  historického centra hlavného mesta. Obdivujeme sediacu sochu panovníčky Márie Terézie, míňame živú sochu Mozarta, prejdeme popod veľkolepú kupolu Hofburgu a ocitneme sa na Stefanskom námestí, ktorému kraľuje najkrajší viedenský kostol – Stefansdom. Tak trochu závidíme Viedenčanom, sediacim na terasách a popíjajúcim kávičku, že si túto krásu môžu vychutnávať každý deň...

            Je čas návratu domov. Z okna autobusu ešte obdivujeme budovu parlamentu, radnice, kde sa konajú povestné vianočné trhy, ale o tom inokedy...Symbolicky zamávame Viedni a mierime do Bratislavy. Veď k správnemu výletu patria aj drobné nákupy a suveníry pre našich blízkych.

            Domov sa vraciame vo večerných hodinách, plní nových dojmov, zážitkov, ale určite bohatší o nové poznatky.  A do Viedne sa ešte niekedy isto vrátime, aby sme si prečítali ďalšiu stránku z jej bohatej histórie...

            PaedDr. Alena Gašparíková

        • Štúrov Zvolen
          • Štúrov Zvolen

          • V tomto roku si pripomíname 200. výročie narodenia veľkej osobnosti slovenského národa – Ľudovíta Štúra.  V duchu týchto osláv sa niesol aj 29. ročník celoštátnej súťaže v rétorike Štúrov Zvolen.

            Súťaž sa konala v dňoch 15. – 16. júna 2015 v krásnych historických sieňach Zvolenského zámku. Prvý deň sa súťažiaci zúčastnili tvorivej dielne pod vedením lektorky Mgr. Lýdie Janákovej, PhD. na tému „Proces rečového prejavu“ a večer si v Divadle J.G.Tajovského pozreli divadelné predstavenie Orol tatranský -  o živote a činnosti Ľ. Štúra. Na druhý deń prebiehala samotná súťaž, kde mohli súťažiaci predviesť svoje schopnosti. Medzi súťažiacimi bola aj naša žiačka Agátka Gažová z 9. B triedy, ktorá sa spomedzi 18 súťažiacich z celého Slovenska umiestnila na krásnom 2. mieste a odniesla si hodnotnú cenu z rúk primátorky mesta Zvolen.

            Srdečne jej všetci blahoželáme!

        • Projekt Zelená škola
          • Projekt Zelená škola

          • Naša základná škola je už šiesty rok Zelenou školou. Je to medzinárodný environmentálny výchovnovzdelávací program pre materské školy, základné školy a stredné školy. Školy plnia úlohy v nasledovných oblastiach: voda, odpad, energia, doprava, zeleň a ochrana prírody, zelené obstarávanie. Postupuje sa podľa 7 krokov, kolégium Zelenej školy, environmentálny audit, environmentálny akčný plán, monitoring, proenvironmentálna výchova, ekokódex, priateľský vzťah so žiakmi, zmena myslenia. Toto všetko sa spája so školami, ktoré sú súčasťou najväčšieho environmentálneho programu na svete. Počas troch školských rokov sa naša škola zamerala na oblasť "Zeleň a ochrana prírody". Prvým cieľom bolo zmapovať zeleň v okolí školy a v budove školy. Druhým cieľom bolo vybudovanie bylinkovej špirály. Tretím cieľom bolo uskutočniť proenvironmentálnu výchovu v tejto oblasti. Okrem týchto hlavných aktivít sme počas roku pracovali aj na ďalších ako sú relácie do školského rozhlasu ku významným dátumom, tradičné oslavovanie Dňa Zeme, Dňa vody alebo Svetového dňa životného prostredia. Ku Svetovému dňu vody prišli na našu školu pracovníci Vlastivedného múzea, ktorí pre žiakov pripravili zaujímavé dopoludnie. Ku Svetovému dňu Zeme máme projektový deň, niektorí žiaci sa zúčastnili už tradičného Ekojarmoku. Triedime na škole papier a plasty a spolupracujeme s firmou Megawaste. Našu trojročnú činnosť sme prezentovali pred konzultantkami p. Palkechovou a Novisedlákovou. Chcela by som poďakovať všetkým, ktorí sa aktívne podieľali na environmentálnych aktivitách. Prajem všetkým žiakom pekné prázdniny.

              Koordinátorka Zelenej školy Mgr. Kršiaková.

          • Škola v prírode: Martinské Hole

          • V termíne od 08. 06. do 12. 06. 2015 sa žiaci našej školy zúčastnili školy v prírode v hoteli Martinské Hole. Pobytu sa zúčastnili triedy IV.A, IV.B so svojimi  p. učiteľkami Mgr. Letkovou, Mgr. Kukučkovou a Mgr. Bátorovou.

            Počas celého pobytu boli pre deti pripravené športové, tanečné, tvorivé i didaktické aktivity. Dopoludnia prebiehalo vyučovanie v učebni i v okolitej prírode. Žiaci si v skupinách pripravovali projekty z vlastivedy a z prírodovedy, ktoré neskôr prezentovali pred celou skupinou. Popoludňajší program po dohode zabezpečovali vyškolení animátori. Celý týždeň bol tematicky zameraný na moderné i ľudové rozprávky od čoho sa odvíjali i jednotlivé súťaže a hry. Tieto aktivity sa uskutočňovali hlavne v popoludňajšom čase po vyučovaní, po obede a odpočinku. Večerný program bol taktiež prispôsobený danej téme. Prebiehalo vyhodnotenie súťaží a celého dňa, žiaci sa zabavili pri spoločnom tanci či diskotéke. Nechýbalo hľadanie pokladu, nočná hra, stolový futbal, stolný tenis, jazda na štvorkolke, opekačka, kúpanie v bazéne, saunovanie.

            V rámci dopoludňajšej turistiky na vrchol Martinských Holí ( 1436m) sme spoznávali i niektoré druhy bylín, stromov, živočíchov, oboznamovali sa s pohoriami a okolitou prírodou.

            Deti boli odmeňované sladkosťami i vecnými cenami za aktivitu, stolovanie, kreatívny názov izby, súťaže jednotlivcov ,  kolektívov a poriadok na izbách, ktorý bol bodovaný.

            Deti si odniesli množstvo zážitkov, naučili sa väčšej samostatnosti, čistote a poriadku. Počas týždňa stráveného najmä v prírode a na čerstvom vzduchu sa upevnili priateľstvá medzi jednotlivcami i vzťahy v triednom kolektíve, žiaci nabrali nové sily.

        • Polanka Cup 2015
          • Polanka Cup 2015

          •      Od štvrtka 11.6.2015 do nedele 14.6.2015 sa v Polanke nad Odrou (časť Ostravy) konal 21.ročník medzinárodného mládežníckeho turnaja v hádzanej Polanka cup 2015. Zúčastnili sa ho aj chlapci, hádzanári z 3., 4. a 5. ročníka našej školy. Pod hlavičkou MŠK Považská Bystrica vedení trénerom Mgr. Vladimírom Šebeňom, vytvorili dve družstvá v kategórii žiakov ročník narodenia 2004 a ml. Počas celého turnaja si počínali výborne a obsadili konečné prvé („A“ družstvo) a tretie („B“ družstvo) miesto. Polanka_Cup_2015.docx 

        • Odovzdávanie ocenení pri príležitosti Dni mesta
          • Odovzdávanie ocenení pri príležitosti Dni mesta

          • Dňa 11. júna sa naši žiaci zúčastnili odovzdávania ocenení pri príležitosti Dni mesta v zasadačke mestského zastupiteľstva. Z našej školy si cenu prevzali: Samuel Sokola za kolektív hádzanárov 5.A a 6.A, Ladislav Gardian za kolektív hádzanárov 6.A a 7.A, Eduard Valášek za kolektív hádzanárov 8.A a 9.A, Veronika Podoláková za kolektív starších volejbalistiek 8.A a 9.A a Agáta Gažová za úspešnú reprezentáciu školy v rétorickej súťaži. Žiaci si prevzali ocenenie z rúk primátora mesta doc. PhDr. PaedDr. Karola Janasa, PhD. a mali česť zapísať sa do Pamätnej knihy mesta Považská Bystrica. 

            Všetkým oceneným srdečne blahoželáme!

        • OZNAM ŠJ
          • OZNAM ŠJ

          • Posledné možné odhlásenie pred prázdninami je

            25.6. 2015 - štvrtok, do 12,30 hod.

            Ml. desiata sa bude vydávať poslednýkrát 24.6.2015.

            Veselé prázdniny Vám praje kolektív ŠJ.