• Škola v prírode
          • Škola v prírode

          •  Penzión Jazmín, Duchonka, Prašice, 19.6. – 23.6.2017

            Školy v prírode sa zúčastnilo 42 žiakov 4. ročníka s triednymi učiteľkami Mgr.Vlastou Jakúbkovou a Mgr. Tatianou Jakubcovou a vychovávateľkou Mgr. Erikou Dratnálovou.

            Všetci boli ubytovaní v penzióne Jazmín na prízemí a na 1. poschodí v 2-5 posteľových izbách s  vlastným sociálnym zariadením. Zdravotník mal izbu na 1. poschodí.

            Jedáleň a spoločenská miestnosť bola na prízemí. Hneď pred vchodom do budovy sa nachádzali stoly s lavičkami. Areál tvorila veľká trávnatá plocha, detské hojdačky, lavičky, altánok a ohnisko ukryté v tieni stromov.

            Vyučovanie trvalo denne štyri vyučovacie hodiny po 40 minút. Výchovno - vzdelávacia činnosť sa uskutočňovala prevažne v prírode, ale aj v jedálni. Žiaci pracovali a plnili úlohy prevažne v skupinách.

            V blízkosti penziónu sa nachádza vodná nádrž Duchonka, okolo ktorej sme sa prešli a zopakovali vedomosti o vodných nádržiach a priehradách. Z hrádze sme pozorovali život vodných živočíchov.

            Na neďaleký ranč sme sa dostali prechádzkou cez les. Tam na nás už čakali dva kone, na ktorých sa previezli takmer všetky deti.

            Oproti  nášmu penziónu bol penzión Slniečko, ktorý mal bazén. Takže telesná výchova bola spojená s plávaním a vodnými hrami. Pri bazéne bolo basketbalové ihrisko, volejbalové plážové ihrisko a trampolína. Deti samozrejme využili všetky možnosti na pohyb a šport.

            Z jedálne sa stala tvorivá dielňa, kde si vyrobili krásnych mimoňov z rolky od toaletného papiera.

            V čase oddychu sa deti mohli zapojiť do dvoch súťaží – Vedomostný a rozprávkový kvíz. Na každý deň mali pripravené nové otázky, ktoré sa večer vyhodnocovali a odmeňovali.

            Počas dňa musel byť na izbách poriadok, pretože sa hodnotila čistota a úprava izieb. Večer sa vyhodnotila najčistejšia izba a každý člen  dostal malý darček a sladkosť. 

            Po obede a odpočinku zabezpečovali program šikovní animátori. Každý deň niesol myšlienku inšpirovanú rozprávkou či filmom. Začali zoznamovacími hrami, po ktorých sa následne rozdelili do troch tímov. Každý tím mal svoje meno. Deti zvolávali nástupnou pesničkou a potom pokračovali tanečnými choreografiami. Deti raz hrali sami za seba, inokedy zbierali body pre svoj tím. Večer sa vybláznili na karnevale, na ktorý si museli vyrobiť vlastnú masku. Hrali hry, v ktorých získavali indície, na základe ktorých potom dostali odpovede na zadané otázky. Snažili sa zahrať aj divadielko, ktoré si sami vymysleli. Nechýbal ani nočný pochod

        • Dni mesta
          • Dni mesta

          • Dňa 16. júna 2017 sa uskutočnilo slávnostné ocenenie najúspešnejších žiakov a kolektívov v rámci Dní mesta. Žiaci si  prevzali ocenenie z rúk primátora mesta a zapísali sa do Pamätnej knihy mesta Považská Bystrica. Z našej školy si cenu prevzali: Valéria Kvaššayová za 1. miesto v krajskom kole geografickej olympiády a za 2. miesto v celoštátnom kole Pytagoriády, Samuel Kopernický za kolektív mladších hádzanárov, Branislav Kvaššay za kolektív starších hádzanárov, Peter Likavec za kolektív hádzanárov ZŠ a Nikola Lagíňová  za kolektív volejbalistiek ZŠ.                                                                                                                                                             

            Všetkým oceneným srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu nielen našej školy, ale i za šírenie dobrého mena nášho mesta.

        • Školský výlet - Tricklandia, Starý Smokovec, AquaCity Poprad
          • Školský výlet - Tricklandia, Starý Smokovec, AquaCity Poprad

          • 13. júna si žiaci VI.A a VI.B triedy ráno trochu privstali, aby sa vlakom vydali na školský výlet do Popradu. Bohatý program začal v Starom Smokovci, kde sme sa ocitli v rozprávkovej krajine plnej trikov a optických klamov – Tricklandii. Vstúpili sme do knižnice Harryho Pottera, túlali sa po zrkadlovom bludisku a strácali pôdu pod nohami v antigravitačnej zóne. Potom sme sa vydali spoznávať krásy našich Tatier. Na Reinerovej chate nás privítala miestna líška, ktorá sa starala o poriadok a zberala odpadky po turistoch. Ďalej nás turistický chodník zaviedol ku krásnym Studenovodským vodopádom. Najviac sa však všetci tešili do akvaparku v Poprade, kde sa dosýta vyšantili na tobogánoch a v miestnych teplých bazénoch.

        • Školský výlet,  Donovalkovo – Hlavné mesto detí
          • Školský výlet, Donovalkovo – Hlavné mesto detí

          • Skvelý školský výlet zažili 20.06. žiaci 2.ročníka v interaktívnom areáli DONOVALKOVO na Donovaloch. V „detskom“ mestečku Donovalkovo sme prežili dopoludnie plné zábavy. Malí farmári sa postarali o zvieratká z minifarmy: nakŕmili, vyčistili, vyvenčili, pohladkali, ... Za získané zručnosti boli odmenení preukazom Farmára. V mestečku sa priučili pravidlám cestnej premávky a získali svoj prvý vodičák. Na bicykloch, kolobežkách či motokárach šoférovali po mestečku podľa ozajstných pravidiel cestnej premávky. Detské mestečko bolo tvorené domčekmi, ktoré sú ako ozajstné dospelácke verzie. Žiaci si mohli natankovať na čerpacej stanici, ísť na poštu, uložiť si peniaze do banky, zastaviť sa v reštaurácii, či zájsť ku kaderníkovi. Na záver si zo sebou mohli odniesť zvieratko vytvorené z balónika. Niektorých potešilo i maľovanie na tvár. Všetky aktivity boli realizované pod dohľadom šikovných animátorov.

        • Hravou formou k separácii
          • Hravou formou k separácii

          • V mesiaci máj sa naši prváčikovia zapojili do súťaže, ktorú vyhlásila spoločnosť Megawaste. „Hravou formou k separácii“ bol názov súťaže a jej hlavným zámerom  je zvýšiť povedomie detí o separácii, jej význame a spôsobe separácie. Úlohou prváčikov bolo čo najkrajšie vyfarbiť omaľovánky, ktoré deťom spoločnosť Megawaste poskytla. Následne bolo dôležité zaujať porotu, ktorá vybrala 3 najkrajšie vyfarbené omaľovánky. Vďaka Mirkovi Špánikovi z 1.C jeho trieda získala 2.júna 2017 krásne druhé miesto. Odmenou im bolo posedenie pri koláčiku, ktoré im spoločnosť Megawaste pripravila a taktiež vyhrali nové odpadkové koše na separovanie odpadu.

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • V dňoch 2.5. – 5.5.2017 sa zúčastnili plaveckého výcviku už aj žiaci 2.ročníka. Z II.A a II.B sa zúčastnilo 32 žiakov. Žiaci pracovali pod vedením profesionálneho tímu trénerov.

            Každý „plavecký“ deň začínali deti rozcvičkou na suchu, sprchou a rozohriatím vo vode. Niektorým trvalo dlhšie, kým si zvykli na teplotu vody v plaveckom bazéne. Postupným otužovaním a intenzívnym pohybom všetko hravo zvládli. Deti, ktoré mali pred vodou rešpekt, pomaly sa osmeľovali a zistili, že vody sa netreba tak veľmi báť.

            Prvý deň sa žiaci oboznamovali s vodným prostredím, učili sa bezpečne pohybovať vo vode, dýchať do vody,  ponárať,... Ďalšie dni sa učili splývať, postupne zapájali horné i dolné končatiny. Pri nácviku používali aj plavecké dosky. Oboznámili sa s plaveckým štýlom „kraul“, ale skúšali aj techniku nôh pri „prsiach“ alebo „ znaku“ .

            Po splnení úloh mali žiaci možnosť hrať sa v bazéne s plaveckými doskami, krúžkami a inými pomôckami.

            Posledný deň bol plný napätia, lebo každý sa chcel na záver ukázať, ako sa naučil plávať. Všetci predviedli skvelé výkony. Tí najšikovnejší z neplavcov preplávali aj 20m.

            Odmenou im bolo nielen „Mokré vysvedčenie“, ale najmä základné plavecké skúsenosti, ktoré si určite zdokonalíme v treťom ročníku.

            Žiaci boli počas celého plaveckého výcviku k sebe tolerantní a navzájom sa povzbudzovali.

            Už teraz sa tešíme na ďalší plavecký výcvik!

        • ROZPRÁVKOVÁ NOC
          • ROZPRÁVKOVÁ NOC

          • Kniha je najlepší darček pre deti...

            ... lebo nepokazí zuby!

            ... lebo čítanie je zábava!

            ... lebo knižný svet je čarovný!

            ... lebo detské knihy sú dôležité!

            V rámci roka čitateľskej gramotnosti a projektu „Celé Slovensko číta deťom, “ sa aj naši žiaci 2., 3., 4. ročníka zúčastnili Rozprávkovej noci v škole z 8. na 9. 6. 2017. Hneď na začiatku pátrali po rozprávkových bytostiach v okolí školy. Neskôr sa oboznámili so zberateľmi ľudových rozprávok z iných krajín Európy. Na interaktívnej tabuli sa dozvedeli zaujímavosti o živote H.CH. Andersena a následne si vypočuli prečítanú rozprávku Snehová kráľovná.  Výtvarne  vyjadrili svoj vzťah ku knihám. Deti zaspávali spolu s ľudovými rozprávkami. Na druhý deň pokračoval čitateľský maratón, do ktorého sa zapojili žiaci 2 a 3 ročníka. V časovom limite 1 minúta na každého žiaka sa nám podarilo prečítať 7 strán z tvorby Pavla Dobšinského.

        • JASKYŇA DRINY A ČERVENÝ KAMEŇ
          • JASKYŇA DRINY A ČERVENÝ KAMEŇ

          • Koniec šk. roka sa nezadržateľne blíži a s ním aj školské výlety, ktoré sú pre žiakov odmenou za ich celoročnú prácu. Tento rok sa žiaci III.A a III.B vybrali na západ Slovenska, kde sa v pohorí Malých Karpát ukrýva jedinečná jaskyňa Driny a v jej tesnej blízkosti sa majestátne týči hrad Červený Kameň, ktorý sa objavil už aj v mnohých rozprávkach a filmoch.
            Okrem prehliadky hradných priestorov, bol pre žiakov pripravený aj pracovný list, ktorý si vyžadoval chodiť po nádvorí a predhradí hradu s otvorenými očami a pozorne sledovať okolie ako aj čítať s porozumením. Nielen poznatky z vlastivedy, ale aj z prírodovedy si tretiaci utvrdili v jaskyni Driny, do ktorej sa presunuli. Na vlastné oči videli Slonie uši, Plačúcu nevestu. Dostali sa do siene Veľkomoravskej ríše a dokonca si vyskúšali, že nie je tma ako tma.

        • Zážitkovo-výukový program  „Žongľovanie“
          • Zážitkovo-výukový program  „Žongľovanie“

          • V utorok  13.06.2017 sme v rámci činnosti nášho školského klubu uskutočnili zážitkovo-výukový program  „Žongľovanie“. V rámci  programu sa deti oboznámili s rôznymi technikami a pomôckami potrebnými na zvládnutie žongľovania, ktoré im predviedol lektor Jiří Sadila.   Po jeho vystúpení sa  deti priamo zapojili do všetkého čo  videli. Ocenili možnosť vyskúšať si všetky žonglérske pomôcky. Tešilo ich, čo všetko zvládli  vďaka individuálnej pomoci lektora. Osobný zážitok, vyskúšanie si niečoho nového, bolo pre deti veľkým prínosom. Program deti naozaj zaujal. Boli nadšené, že si mohli sami všetko vyskúšať a podeliť sa o svoje zážitky s ostatnými. O ich spokojnosti svedčili rozžiarené očká a nadšenie s ktorým sa do všetkého púšťali.  Takto príjemné strávený čas nám zostane dlho v pamäti a to čo sme sa spoločne naučili využijeme v rámci voľnočasových aktivít v našom klube a veríme, že deti i  mimo neho.

        • Výsledky Testovania9
          • Výsledky Testovania9

          • Tak ako každý rok, aj v tomto školskom roku 2016/2017 sa v apríli konalo celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka z matematiky a zo slovenského jazyka – Testovanie9 – 2017.

            38 žiakov 9. ročníka našej školy si v obidvoch predmetoch počínalo veľmi dobre. Z matematiky dosiahli celkový priemer 67,50 %, čo je 11,1 % nad celoslovenským priemerom Zo slovenského jazyka dosiahli celkový priemer úspešnosti 69,2 %, čo je 8,0 % nad celoslovenským priemerom. V porovnaní so školami v považskobystrickom okrese a trenčianskom kraji je to jeden z najlepších výsledkov z obidvoch predmetov. 100%-nú úspešnosť z matematiky dosiahli – Roman Červenec, Ladislav Gardian, Branislav Kvaššay, Peter Likavec a Miroslava Štefinová. Zo slovenského jazyka boli 100%-ní – Jaroslav Urban a Mária Šurabová.

                 Riaditeľstvo školy všetkým žiakom k dosiahnutým výsledkom gratuluje, ďakuje za úspešné zvládnutie svojich povinností a dosiahnutie tohto výborného výsledku. Zároveň ďakuje aj všetkým učiteľom, ktorí sa na tomto úspechu podieľali  a pripravovali žiakov z daných predmetov na testovanie.

            Výsledkový list školy -Testovanie9-2017.pdf

             

        • Výzva k „Behu nádeje 2017“
          • Výzva k „Behu nádeje 2017“

          • K 1.6.2017 sa zaregistrovalo za našu školu pomerne veľa účastníkov „Behu nádeje 2017 “. Potenciál školy je podstatne väčší a preto vyzývam všetkých žiakov, učiteľov a rodičov, aby ešte viac podporili našu školu a pridali sa k aktivitám spomínaného behu. Pripájam zoznam nám známych doteraz zaregistrovaných účastníkov spomínaného behu.

            Mgr. Vladimír Šebeň

            riaditeľ školy

            Zoznam - Registracia-beh-nadeje-2017_7ZS_upravene.xls

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • Tento rok je vyhlásený už 27. ročník celoštátnej speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii ľudovej piesne Slávik Slovenska 2017.
            Školské kolo sa konalo 29.3. 2017. Do súťaže sa zapojilo celkovo 12 najlepších  súťažiacich, ktorí postúpili z triedneho kola.  Každý súťažiaci spieval dve piesne – pomalšiu a rýchlejšiu. Podmienkou však bolo, aby jedna z piesní bola so Spevníčka SS 2017. Hodnotil sa nielen spev, ale aj celkový prejav a vystupovanie súťažiaceho .

            Vybrať tých najlepších spevákov nebolo vôbec jednoduché.

            Naši víťazi:

            1.kategória:  (1.-3. ročník)

                                    1.miesto: Miroslav Špánik – I. C

                                    2.miesto: Ema Martišková – II. B               

                                    3.miesto: Soňa Bútorová – I. C

            2.kategória:  (4.-6.ročník)

                                    1.miesto: Adriána Vrtochová - VI. A

                                    2.miesto: Zuzana Cepáková - V.C

                                    3.miesto: Viliam Hlušek – IV. B

            Srdečne všetkým blahoželáme a víťazi jednotlivých kategórií postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční  20. 4. 2017 v ZUŠ.

            Držíme im palce!

        • Vynášanie Moreny
          • Vynášanie Moreny

          • Definitívnu bodku za zimou dali v utorok aj deti z nášho školského klubu spolu s pani vychovávateľkami a učiteľkami. Sprievodom cez sídlisko vyniesli Morenu a tak dali  všetkým   na vedomie, že prichádza pani jar. Morena skončila, tak ako sa to podľa starých zvykov patrí  - podpálením a hodením do vody, v tomto prípade  do špeciálneho bazéna.

            Týmto milým podujatím sme si s deťmi pripomenuli krásne tradície, na ktoré sa už pomaly zabúda.     

            Poďakovanie na úspešný priebeh podujatia patrí pánovi učiteľovi Malovcovi, ktorý skonštruoval perfektný bazén, pani vychovávateľke Gregorovej, ktorá vycifrovala ukážkovú Morenu, Barbarke Betinskej, Terezke Rybárikovej a Bibke Sovíkovej, ktoré nacvičili program, pani učiteľkám a vychovávateľkám Chovancovej, Dratnálovej, Jakubcovej, Jankoviechovej,   Kukučkovej, Magdechovej,  Valáškovej, ktoré spolu s deťmi dôstojné vyprevadili   Morenu a samozrejme všetkým deťom, ktoré svojim spevom vytvorili perfektnú atmosféru.

            Zuzana Vojáčková

        • Najlepší Eko - vylepšovák na škole
          • Najlepší Eko - vylepšovák na škole

          • Od februára v našej škole prebieha projekt „ O najlepší Eko – vylepšovák na škole“. Do projektu sú zapojené všetky triedy, školský klub detí a záujmové útvary. Úlohou je posilniť environmentálnu výchovu na vyučovacích hodinách a vymyslieť taký vylepšovák, ktorý bude slúžiť všetkým žiakom na škole.

            Projekt je podporovaný Nadáciou Volkswagen Slovakia.

        • Karneval
          • Karneval

          • Karnevalové obdobie si nenechali  ujsť ani tento rok deti z našej školy. Pod dirigentskou paličkou pani vychovávateliek zo školského klubu a pomoci pani učiteliek   sa v stredu 15. februára  stretli v školskej jedálni masky od výmyslu sveta. Nedali sa zahanbiť ani naše pani vychovávateľky a učiteľky... Okrem výbornej tancovačky si deti mohli aj zasúťažiť, čo aj s radosťou urobili. Pri odchode z valentínskeho  karnevalu si každá maska odniesla chutné čokoládové srdce.

        • Pekný úspech našich volejbalistiek
          • Pekný úspech našich volejbalistiek

          • V stredu 15. 2. 2017 nás svojimi výkonmi potešili naše volejbalistky. Po víťazstve v regionálnom kole v Púchove sa im podarilo zvíťaziť i v krajskom kole, čím si zabezpečili postup na Majstrovstvá Slovenska žiačok ZŠ.

            Plná telocvičňa našej školy hnala svojím povzbudzovaním dievčatá počas oboch zápasov. V prvom porazili ZŠ Žabokreky nad Nitrou hladko 2 : 0. Druhý zápas bol oveľa dramatickejší, súper zo ZŠ Kočovce dlho odolával, no napokon naše hráčky porazili i toto družstvo v pomere 2 : 1 na sety. Blahoželáme a tešíme sa na ich výkony na Majstrovstvách Slovenska.