• BESEDA SO SPISOVATEĽKOU

          • 19. septembra tretiaci našej školy v Okresnej knižnici stretli výnimočného človeka. Pani Mária Gáboríková s pokorou a láskou spomínala na svoje detstvo prežité v dedinke neďaleko Považskej Bystrice plné nezabudnuteľných zážitkov. Tieto zážitky zaujímavo spracovala v dvoch detských knihách. K deťom a detským čitateľom sa vie úžasne priblížiť, hovorila pútavo a svojim prejavom oslovila nielen všetky deti, ale aj prítomných dospelých. Beseda so spisovateľkou bola veľmi obohacujúca a je naozaj šťastím stráviť chvíľu s takýmto nevšedným človekom. Ďakujeme pani Mária.

            Mgr. Alena Leszayová

        • „STARÝ MOBIL SEM“ súťaž v rámci projektu RECYKLOHRY
          • „STARÝ MOBIL SEM“ súťaž v rámci projektu RECYKLOHRY

          • Pravidlá:1. Staré mobily odovzdávajte prostredníctvom triednych učiteľov, pani vychovávateliek Zuzane Vojáčkovej do kabinetu ŠKD, spolu so zoznamom, ktorý bude obsahovať meno a priezvisko žiaka, triedu/oddelenie ŠKD a počet odovzdaných mobilov.2. Mobily odovzdávajte bez batérie, pokiaľ je to možné.3. Batériu vyhoďte do zeleného boxu na batérie – vedľa školníkov.4. Súťaž trvá do 10.11.2018.Vyhodnotenie:  najúspešnejší jednotlivec v rámci projektu Recyklohry bude 40 žiakov, ktorí odovzdajú najväčší počet mobilov (neplatí pravidlo len jedného víťaza len z jednej školy, t.j. z jednej školy môžu byť ocenení aj viacerí žiaci, ak dosiahnu v počte odovzdaných mobilov najlepšie výsledky). Odmena pre najlepších jednotlivcov bude HUAWEI MEDIAPAD T3 10 LTE , okrem toho bude vyžrebovaných ďalších 200 žiakov zo všetkých zúčastnených žiakov bez ohľadu na počet odovzdaných mobilov, ktorí budú odmenení darčekovými balíčkami od spoločnosti Orange Slovensko. V rámci žrebovania odmien pre žiakov sa znásobuje počet účasti žrebovania podľa prineseného počtu MT, t.j. (koľko MT donesie žiak, toľko krát je zaradený do žrebovania). Veríme, že sa do tejto prospešnej súťaže zapojíte a budete mať istotu, že Váš starý mobil bude recyklovaný správne a nezaťaží už aj tak dosť skúšanú prírodu. Ďakujeme

        • Slávnostné otvorenie školského roka
          • Slávnostné otvorenie školského roka

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2018/19 sa uskutoční 3. septembra 2018 o 9,00 hod. v átriu školy. Srdečne pozývame aj rodičov našich žiakov, najmä prváčikov. Obed sa prvý školský deň vydáva od 10,00 hod. do 11,15 hod.

          • Letný tábor v Závažnej Porube

          • Deti z nášho  školského klubu detí strávili aj toto leto časť svojich prázdnin v letnom tábore, uprostred krásnej liptovskej prírody v chate Opalisko v Závažnej Porube spolu so svojimi vedúcimi Zuzanou Vojáčkovou, Ľubkou Kukučkovou, Erikou Magdechovou a Miškou Novákovou. 

            V rámci táborovej hra sa deti presunuli do sveta Harry Pottera, kde absolvovali školu kúziel a čarovania, oboznámili sa s nástrahami Muklov, vyskúšali si svoje sily v Chrabromilskom závode a nechýbala ani Chrabromilska párty. Svoju zručnosť ukázali pri výrobe čarodejníckej paličky a plášťa ako aj metly Nimbus 2018, ktorú následne použili v táborovom turnaji v metlobale.

             

            Okrem uvedeného sa naučili používať Morseovu abecedu viazať líščiu slučku a lodný uzol, základy prvej pomoci, orientovať sa v prírode a to všetko prostredníctvom zaujímavých  aktivít. Zúčastnili sa aj výletu  do múzea liptovskej dediny v Pribyline, múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Litovskom Mikuláši, oboznámili sa aj so životom muflónov v miestnej obore.   Nechýbalo ani plávanie vo vode termálneho kúpaliska v Liptovskom Jáne, súťaže a hry – no proste všetko, čo k správnemu táboru patrí. 

        • Oznam školskej jedálne
          • Oznam školskej jedálne

          • Oznamujeme stravníkom, že zápis na stravu na školský rok 2018/2019 sa uskutoční od 22.8.2018 do 31.8.2018. V tieto dni budeme vydávať poštové poukážky na stravu za september a je potrebné vypísať zápisný lístok na nový školský rok na každého stravníka. Zápisný lístok si môžete stiahnuť v sekcii Školská jedáleň.

            vedúca šk. jedálne Mgr. Ľ. Barošová

          • Školská športová olympiáda

          • Dňa 1.júla 2018 sa už po šiesty krát uskutočnila Školská športová olympiáda. 400 žiakov súťažilo v piatich individuálnych a štyroch kolektívnych disciplínach. Počasie nám počas súťaže prialo ale na záver olympiády nás trochu osviežil dážď a preto sme celkové vyhodnotenie vykonali v telocvični. Žiaci na prvých troch miestach v individuálnych disciplínach  boli odmenení medailami a vecnými cenami.  Celkovým víťazom  na I. stupni a Putovný pohár riaditeľa školy získala 1.B trieda pod vedením pani učiteľky Mgr. Tatiany Jakubcovej  a na II. stupni  VII.A trieda   pod vedením pani učiteľky Mgr. Viktórii Šebeňovej.

            Poďakovanie  na zdarnom priebehu patrí sponzorom a to primátorovi mesta Považská Bystrica, odboru školstva kultúry a športu VÚC Trenčín, Olympijskému klubu Trenčín, Olympijskému klubu Žilina, za organizačné zvládnutie olympiády poďakovanie patrí aj  rodičom žiakov, pedagógom a priateľom školy.  To, že už po šiesty krát  Školská športová olympiáda bola úspešná je výsledkom aj tvorcu olympiády olympionika a  učiteľa Mgr.  Dušana Malovca. Už teraz sa tešíme ako o rok oslávime MDD športom.

          • Mincovňa a hvezdáreň

          • Mesiac máj uzatvorili žiaci IV. ročníka návštevou Kremnice, kde si mali možnosť pozrieť a vypočuť nielen ako sa razili mince v minulosti, ale i v súčasnosti. Okrem informácii, ktoré získali na hodinách vlastivedy a informatiky pri vytváraní prezentácie o Kremnici sa dozvedeli veľa nového i zo samotného výkladu.  Veľmi zaujímavé bolo vidieť na vlastné oči to, čo poznali len z obrázkov – trezor, stroje na razenie mincí, medailí či balenie mincí do debničiek čakajúcich na export... Mincovňa štvrtákov zaujala, no hvezdáreň v Žiari nad Hronom ohromila! J Preniesli sa do vesmíru, boli súčasťou slnečnej sústavy, pristáli na mesiaci, slnku, prstencoch Saturna či pozorovali hmlovinu a polárnu žiaru. Naučili sa nájsť na jarnej oblohe tri najznámejšie súhvezdia a domov odchádzali s príjemnými pocitmi z takto stráveného dňa. 

          • Školský výlet, Orava

          • Dňa 29.05. zažili žiaci 3.ročníka skvelý školský výlet na Orave. Najskôr navštívili jeden z najkrajších hradov na Slovensku - Oravský hrad. Deti sa ocitli v čarovnom svete rozprávok, kde ich privítala Pipi Dlhá Pančucha, ktorá im dala mapu k pokladu. Ak sa chceli k pokladu dostať, museli plniť úlohy na jednotlivých rozprávkových stanovištiach. Začali rozprávkou Čin-čin, Popoluška, Cisárové nové šaty, Červená čiapočka a na záver ich čakala Snehulienka so siedmimi trpaslíkmi. Po splnení každej úlohy získali deti pečiatku do mapy. Po vyplnení celej mapy sa dostali k pokladu, ktorý strážil jednooký pirát. Za svoju šikovnosť boli žiaci odmenení pokladom – sladkou odmenou. Neskôr sa žiaci presunuli na Oravskú priehradu, kde sa plavili vyhliadkovou loďou na Slanický ostrov. Zážitky z pekného výletu nikomu nepokazil ani krátky májový dážď, ktorý všetkých prekvapil na Slanickom ostrove umenia.

          • Finále 44. ročníka celoslovenskej súťaže mladších žiakov v hádzanej pre ročník 2017/2018

          • Dňa 16.5.2018 sa v športovom centre v Diakovej pri Martine uskutočnil finálový turnaj 44. ročníka celoslovenskej súťaže mladších žiakov a žiačok v hádzanej. Po vyraďovacích bojoch v základných a semifinálových skupinách sa medzi najlepšie štyri kolektívy mladých hádzanárov z celého Slovenska prebojovali chlapci z THA Martin, ZŠ Nábrežná Nové Zámky, ZŠ kpt. Nálepku Stupava a ZŠ Slovanská Pov. Bystrica.

                 Zápasy prebiehali v športovej atmosfére, ktorú vytvorili všetci zúčastnení žiaci a žiačky a ich fankluby. Ich úroveň vzhľadom na danú vekovú kategóriu bola veľmi dobrá. Pričinili sa o ňu všetky zúčastnené družstvá. Najviac sa darilo žiakom z Pov. Bystrice a Stupavy, ktorí zviedli medzi sebou súboj o 1. a 2. miesto. Menej úspešní boli žiaci z Martina a Nových Zámkov. Podelili sa o 3. a 4. miesto, taktiež po veľmi urputnom boji. V konkurencii najlepších štyroch družstiev zo Slovenska si najlepšie počínali naši chlapci z Považskej Bystrice tak, ako sme boli naučení z minulých ročníkov. Ani v jednom zápase nenašli premožiteľa a získali pre našu školu ďalší v poradí už trinásty titul „Majster Slovenska“ v tejto vekovej kategórii (žiaci narodení po 1.7.2005).

                 Na veľmi dobre zorganizovanej akcii zo strany usporiadateľov – THA Martin, sa ako zástupcovia SZH zúčastnili Mgr. Silvia Priklerová – predsedkyňa komisie mládeže a Ernö Kelecsényi – viceprezident SZH.

                 Výsledky :

            1.  ZŠ Slovanská Pov. Bystrica   -  THA Martin                          12 : 11  (6 : 5)

                  G: Kostelanský – 4, Podsedlý – 4, Tarnek – 1, Janík – 1, Skáčik – 1, Mlyniský - 1

            2.  ZŠ kpt. Nálepku Stupava      -  ZŠ Nábrežná Nové Zámky    13 :   6  (4 : 3)

            3.  ZŠ Slovanská Pov. Bystrica   -  ZŠ kpt. Nálepku Stupava      13 : 11  (4 : 4)

                  G: Podolák – 4, Podsedlý – 3, Chabada M. – 2, Janík – 2, Martiška – 1, Riljak B. - 1

            4.  THA Martin                          -  ZŠ Nábrežná Nové Zámky    16 : 12  (8 : 4)

            5.  ZŠ Slovanská Pov. Bystrica   -  ZŠ Nábrežná Nové Zámky    16 :   5  (9 : 1)

                  G: Podolák – 4, Kostelanský – 2, Mlyniský – 2, Riljak B. - 2, Chabada M. – 1, Janík – 1,

                      Martiška – 1, Skáčik – 1, Maliar – 1, Bačík - 1

            6.  THA Martin                          -  ZŠ kpt. Nálepku Stupava        9 : 13  (7 : 7)

             

                 Poradie :

            1.  ZŠ Slovanská Pov. Bystrica     3 3 0 0  41 : 27    6 b.

            2.  ZŠ kpt. Nálepku Stupava        3 2 0 1  37 : 28    4 b.

            3.  THA Martin                           3 1 0 2  36 : 37    2 b.

            4.  ZŠ Nábrežná Nové Zámky      3 0 0 3  23 : 45    0 b.

                 Všetkým zúčastneným žiakom a trénerom blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a klubu. O zlaté medaily pre našu školu sa zaslúžili títo žiaci – Martin Chabada, David Lovecký, Michal Kostelanský, Richard Tarnek, Marek Bačík, Branislav Dudr, Richard Dzurjaník, Daniel Gero, Viliam Hlušek, Jakub Janík, Radoslav Maliar, Matej Martiška, Marián Mlyniský, Ján Podolák, Dominik Podsedlý, Bruno Riljak, Dávid Rolinčin, Filip Skáčik, Patrik Tichý a Patrik Zachar, tréneri – Dušan Porubský a Mgr. Jan Beňadik.

             

                                                                                                Mgr. Vladimír Šebeň

                                                                                                     riaditeľ školy

             

          • Testovanie9 – 2018

          •      Tak ako každý rok, aj v tomto školskom roku 2017/2018 sa v marci a v apríli konalo celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka z matematiky a zo slovenského jazyka – Testovanie9 – 2018.

                 Žiaci 9. ročníka našej školy si v obidvoch predmetoch počínali vynikaco. Z matematiky dosiahli celkový priemer 76,20 %, čo je 20,3 % nad celoslovenským priemerom. Zo slovenského jazyka dosiahli celkový priemer úspešnosti 77,5 %, čo je 14,5 % nad celoslovenským priemerom. V porovnaní s považskobystrickými školami je to suverénne najlepší výsledok z obidvoch predmetov.

                 Riaditeľstvo školy všetkým žiakom k dosiahnutým výsledkom gratuluje, ďakuje za úspešné zvládnutie svojich povinností a dosiahnutie tohto výborného výsledku. Zároveň ďakuje aj všetkým učiteľom, ktorí sa na tomto úspechu podieľali  a pripravovali žiakov z daných predmetov na testovanie. Menovite z matematiky pani učiteľkám Mgr. Jarmile Hlávkovej a Mgr. Stanislave Kostelanskej a zo slovenského jazyka pani učiteľkám PaedDr. Alene Gašparíkovej a Mgr. Alici Sabovej.

            Mgr. Vladimír Šebeň
            riaditeľ školy

             

            Výsledkový list školy Testovanie9_-_2018.pdf

          • McDonald´s Cup

          • Dňa 7.5.2018 sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka zúčastnili okresného kola v minifutbale žiakov 1.stupňa žiakov základných škôl „McDonald´s Cup“. V tomto školskom roku 2017/2018 sa konal už 20.ročník. Aj napriek tomu, že sa naši žiaci prioritne nevenujú futbalu, umiestnili sa na vynikajúcom  1. mieste a zároveň postúpili do krajského kola. Tím v zložení: Lenka Šurabová, Patrik Haviar, Filip Matušík, Oliver Rezák, Sabina Papšová, Martin Tománek, Lukáš Janíček, Radoslav Kuciak a Filip Roman, zabojoval aj v Trenčíne, kde sa 10.5.2018 konalo krajské kolo. V základnej skupine porazili Púchov aj Myjavu a ako víťazi skupiny postúpili do finále medzi troch najlepších. Nakoniec žiaci obsadili skvelé 3.miesto. Najlepším strelcom v tíme, ale aj celého turnaja bol vyhlásený Radoslav Kuciak. Z dievčat sa darilo najmä Lenke Šurabovej. Jej výkon ocenil aj maskot celého turnaja – Šašo. Kuriozitou bol gól nášho brankára Filipa Matušíka, ktorý dal gól výkopom od brány. Žiaci boli odmenení diplomom, pohárom, ako aj vecnými cenami.

            Poďakovanie patrí trénerke Mgr. B. Bátorovej.

          • Návšteva Hasičskej stanice

          • Žiaci 3.ročníka sa 7.5.2018 zúčastnili Dňa otvorených dverí, ktorý usporiadal HaZZ Považská Bystrica pri príležitosti sviatku svätého Floriána patróna hasičov.  Počas návštevy na Hasičskej stanici, mali deti možnosť vidieť hasičskú a záchrannú techniku, ktorú hasiči využívajú pri rôznych zásahoch (napr. cisternová automobilová striekačka, zásahové vozidlo, kombinovaný hasiaci automobil a i.) .  Ďalej si mohli  vyskúšať, aké je to sedieť vo vozidlách hasičskej záchrannej služby, či nasadiť si autonómny dýchací prístroj ( maska a oceľová vzduchová fľaša). Najmä chlapci obdivovali hydraulické vyprosťovacie nožnice používané na vyslobodenie osôb z vrakov áut, hasičské zásahové hadice a iné dôležité hasičské vybavenie. Po celý čas sa žiakom venoval tím hasičov, ktorí ochotne odpovedali na ich zvedavé otázky. Na rozlúčku si vypočuli ukážku zvuku sirény.

          • Plavecký výcvik

          • V dňoch 23.4. – 27.4. 2018 sa uskutočnil plavecký výcvik pre žiakov 3. ročníka. Spolu z III.A a III.B sa zúčastnilo 33 žiakov.

            Každý „plavecký“ deň začínali deti krátkou rozcvičkou na suchu, sprchou a rozohriatím vo vode. Aj napriek tomu, že zo začiatku mali niektoré deti problém s  teplotu vody v plaveckom bazéne, postupným otužovaním a intenzívnym pohybom všetko hravo zvládli.

            Prvý deň si žiaci zopakovali nadobudnuté plavecké zručnosti z 2.ročníka: dýchanie, splývanie vo vode, ponáranie,... Ďalšie dni sa oboznamovali s plaveckým prostredím, skúšali rôzne spôsoby dýchania, učili sa bezpečne pohybovať vo vodnom prostredí. Pri nácviku používali plávacie dosky.

            Neskôr si dôkladne osvojovali prácu horných a dolných končatín a precvičovali súhru pohybu končatín so správnym dýchaním.

            Po splnení úloh mali žiaci možnosť hrať sa v bazéne s plaveckými doskami, krúžkami a inými pomôckami. Pri štafetách sa prejavila nielen súťaživosť, ale aj spolupatričnosť pri povzbudzovaní. Veľký záujem si vyslúžili skoky do bazéna zo štartovacích blokov z rôznych polôh.

            Výcvikom sa rozvíjali vôľové vlastnosti žiakov, zvyšovala sa ich vytrvalosť, obratnosť a kondícia. Žiaci si precvičovali rôzne polohy tela vo vode: stojky, kotúle. Jednoduché súťaže, štafety, hry viedli žiakov k tolerancii a vzájomnej spolupráci.

            Žiaci sa postupne zdokonalili v plaveckých štýloch: kraul, znak, prsia. V závere výcviku žiaci zaplávali jedným plaveckým spôsobom čo najväčšiu vzdialenosť bez zastavenia. Niektorí tretiaci prekvapili a zaplávali 1 000m. Odmenou im bolo nielen „Mokré vysvedčenie“, ale najmä nové plavecké skúsenosti, ktoré určite využijú v budúcnosti.

          • Pestrý deň vody na ZŠ Slovanská

          • Deň vody sme oslávili rôznymi aktivitami – súťažami, tvorbou projektov, riadenými rozhovormi s deťmi, prácou s pracovnými listami. Mnohé deti samé aktívne vyhľadávali informácie o vode, o jej význame pre život na internete, v encyklopédiách, ba dokonca zapojili do práce aj rodičov. Aj tí sa spolupodieľali pri získavaní najzaujímavejších informácií, ktoré žiaci spracovali a informovali o nich ďalších spolužiakov, ba i žiakov z iných tried . Náš tohtoročný program bol o to pestrejší, že do školy prišli zamestnanci OÚ odboru životného prostredia a  veľmi zaujímavými aktivitami zaujali našich žiakov.

          • Vynášanie Moreny

          • V pondelok 19. marca dali definitívnu stopku pani Zime deti z nášho školského klubu.   V tento deň spoločne vyprevadili  Morenu   po sídlisku. Po jej poslednej púti  ju  podľa starých zvykov spálili a hodili do vody  a s ňou aj obdobie zimy, chorôb. Takto spoločne otvorili bránu pani Jari, ktorú privítali ľudovými pesničkami. Teraz  budú už len  čakať na jej definitívne zasadnutie na trón.

            Príjemným   podujatím sme chceli deťom pripomenúť zvyky našich predkov a zapojiť  ich do jeho prípravy.