• Krajské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín – Podjavorinskej Bzince

          • Za veľký úspech považujeme účasť Lucie Pavlíkovej, žiačky VII.B, v krajskom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorá sa konala dňa 25.4.2019 v rodisku spisovateľky Ľudmily Podjavorinskej pod názvom Podjavorinskej Bzince. Lucia tu postúpila ako víťazka okresného kola v III. kategórii v próze. V okresnom kole tejto súťaže nás úspešne reprezentovali aj Terézia Šlosárová z III.A, ktorá obsadila 3. miesto v I. kategórii – próza. Na 3. mieste skončili v poézii aj Radko Kuciak z V.C  v II. kategórii a Soňa Blašková zo VII.B v III. kategórii.

            Lucke Pavlíkovej ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu našej školy v náročnom krajskom kole.

                                                                         PaedDr. Alena Gašparíková

        • Výsledky IQ olympiády
          • Výsledky IQ olympiády

          • Odváž sa používať vlastný rozum

                                           Immanuel Kant

             

            9. ročníka súťaže IQ olympiáda sa zúčastnilo 11 309 detí z celého Slovenska, z 588 základných škôl a osemročných gymnázií v 313 mestách a obciach na Slovensku. Nechýbali medzi nimi ani šikovní žiaci našej školy. Prebiehala formou on-line testu, kde v priebehu 30 minút deti riešili 25 rôznych logických úloh.

            K postupujúcim žiakom do krajského kola sa prebojovali Valéria Kvaššayová z 9.B, Rebeka Almásyová a Nikola Pekarová z 9.A a Ľubomír Chabada z 8.A.

        • Úspechy v Pytagoriáde
          • Úspechy v Pytagoriáde

          • Matematické hlavičky sa v marci potrápili na okresnom kole Pytagoriády. Žiaci z našej
            školy súťažili v troch kategóriách: P3, P5 a P7.
            V prvej kategórii súťažili žiaci z 3.B Matúš Almásy a Leo Skorka, ktorí boli v okresnom kole
            úspešní. Podobne sa darilo aj piatakom v kategórii P5 Samuelovi Adamovi a Lucii Hodásovej
            z 5.A a Matejovi Balážovi z 5.B.
            V  kategórii P7 sa nášmu žiakovi podarilo dosiahnuť veľmi pekný úspech. Richard Tarnek
            zo 7.A sa môže pochváliť víťazným 1.miestom.
            Ďakujeme všetkým súťažiacim za chvályhodnú reprezentáciu našej školy a víťazovi zo srdca
            gratulujeme.

        • Úspechy v olympiáde z anglického jazyka
          • Úspechy v olympiáde z anglického jazyka

          • Cudzí jazyk nemusí byť pre všetkých cudzí. Svedčí o tom úspech našich žiakov v olympiáde
            z anglického jazyka. V okresnom kole získal vynikajúce 2. miesto žiak Tomáš Lagín z 8.B.
            Krajské kolo úspešne zvládla naša žiačka Nikoleta Belavá zo 7. C.
            Congratulation!

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

          • Dňa 22.3.2019 sa uskutočnilo okresné kolo chemickej olympiády, na ktorej sa zúčastnili
            naše žiačky deviateho ročníka. „Sedmičku“ úspešne reprezentovali žiačky z 9.A Rebeka
            Almásyová a Lenka Ježíková.

            Valéria Kvaššayová z 9.B dosiahla vynikajúce 1. miesto.
            Výherkyni gratulujeme a držíme palce v krajskom kole.

        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Znamenitý úspech v olympiáde zo slovenského jazyka dosiahla žiačka Valéria Kvaššayová
            z 9.B, ktorá nielenže vyhrala 1. miesto v okresnom kole, ale dňa 12.2.2019 dosiahla 2.
            miesto v rámci Trenčianskeho kraja.
            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej „Sedmičky“.

          • Úspechy v krajskom kole geografickej olympiády

          • Výborným výsledkom z krajského kola geografickej olympiády sa môžu pochváliť naše deviatačky - Valéria Kvaššayová a Nikola Pekarová. Obe patrili k úspešným riešiteľom.Valéria si svojim tretím miestom zabezpečila postup na celoslovenské kolo v Ružomberku.

          • Vynášanie a pálenie Moreny

          • V školskom klube detí si pripomenuli jeden z najarchaickejších zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias – vynášanie a pálenie Moreny. Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, ju museli   utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. Pri brehu ju zapálili a hodili do vody...

            A presne v tomto duchu to vyzeralo aj v školskom klube. Po programe, zostavenom z tanca, riekaniek venovaných Morene, ju deti  vyprevadili v sprievode po sídlisku, za spevu  ľudových piesní. Napokon ju zapálili a hodili do vody, v našom prípade do bazénu, aby otvorili dvere novej pani  Vesne, bohyni jari, života a mladosti, ktorá prináša teplo, radosť a zeleň na polia i do lesov.

        • Úspechy v dejepisnej olympiáde
          • Úspechy v dejepisnej olympiáde

          • Krásnym a ojedinelým úspechom sa môžeme pochváliť v dejepisnej olympiáde. Nie často sa totiž stáva, že vo všetkých kategóriách získajú žiaci z jednej školy umiestnenie na 1. mieste. A presne o takýto úspech sa pričinili 4 žiaci z našej školy, ktorí sa vo svojich kategóriách v okresnom kole dejepisnej olympiády, ktoré sa uskutočnilo dňa 14. 2. 2019 v CVČ v Považskej Bystrici, stali víťazmi:

            Kategória F - Bibiana Sovíková zo 6.A

            Kategória E -  Bruno Osrman zo 7.B

            Kategória D – Silvia Miškechová z 8.B 

            Kategória C  - Lucia Harciníková z 9.B

            Keďže kategória F je bez ďalšieho postupu, v krajskom kole dejepisnej olympiády v Trenčíne nás dňa 21.3. 2019 úspešne reprezentovali víťazi kategórie E,D,C, pričom Silvia Miškechová obsadila vynikajúce 4. miesto a Bruno Osrman 6. miesto. Ďakujeme menovaným žiakom za dôstojnú reprezentáciu našej školy.

                                                              PaedDr. Alena Gašparíková

          • Nariadenie riaditeľa školy

          •  Riaditeľ ZŠ Slovanská 1415/7 v Považskej Bystrici na základe zákona NR SR č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov podľa § 150 ods. 5 vydávam toto nariadenie. Udeľujem zo závažných organizačných dôvodov (vykonanie celoplošného testovania žiakov 9. ročníka ZŠ Testovanie 9 - 2019) dňa 03. apríla 2019 voľno žiakom VIII.A a VIII.B triedy.

            V Pov. Bystrici, dňa 01.04.2019                                                                         Mgr. Vladimír Šebeň riaditeľ školy

          • Svetový deň Downovho syndrómu

          • 21. marec je aj Svetový deň Downovho syndrómu. Spolu s deťmi sme prijali PONOŽKOVÚ VÝZVU a podporili tak myšlienku "BYŤ ODLIŠNÝ JE NORMÁLNE". Ďakujeme rodičom detí zo školského klubu, ktorí nás v tejto aktivite podporili https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png:).

          • Svetový deň vody

          • Svetový deň vody je jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia i pre rozvoj ľudskej spoločnosti. Preto sme v tento deň pripravili činnosti, ktoré smerovali k podpore informovanosti o význame vody. Do vodných aktivít sa deti zo školského klubu zapojili aj modrým oblečením.

          • MAREC – MESIAC KNIHY

          • „K dobrej knihe je treba dobrých čitateľov.“ (Victor Hugo)

            Neznamená to však, že na prezentáciu zaujímavých nových knižných titulov šli len naši starší žiaci a kamaráti. I keď sa ešte len učíme písmenká, čitateľmi sa chceme stať čo najskôr. So záujmom a veľkým očakávaním sme vo štvrtok 14.03.2019 strávili čas s pani Tomáškovou, ktorá nám prečítala úryvok z knihy ako stvorenej a priamo napísanej o nás - prvákoch.
            Vedeli sme odpovedať i na všetky otázky a už teraz sa tešíme, kedy si túto knihu budeme môcť prečítať celú. J

            Vedeli ste? Marec je mesiac knihy už od roku 1955. Vyhlásený na počesť Mateja Hrebendu. Cieľom  bolo podporiť trvalý záujem o knihy. 

          • KARNEVAL

          • Tohtoročný karneval zorganizoval ŠKD a začal netradične prekvapením - vystúpením Jakuba Pružinského, finalistu súťaže SUPERSTAR 2018, čo deti prijali s veľkým nadšením. Po úvodnom vystúpení pokračoval karneval v tradičnom duchu - v tanci, súťažiach... Nechýbalo ani ďalšie spevácke vystúpenie nášho hosťa a nielen to. Na záver karnevalu si každá maska vytiahla z čarovného vreca cenu, pretože odborná porota skonštatovala, že všetky masky boli krásne a tak udelila iba jediné miesto a to prvé pre všetkých. Pri odchode domov nasledovala autogramiáda s Jakubom Pružinským, ktorému aj takto ďakujeme, že si našiel čas a prišiel medzi nás. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí prispeli k zdarnému priebehu tohto vydareného a milého podujatia, osobitne však pani vychovávateľke Miške Novákovej, ktorá držala pevne vo svojich rukách dirigentskú paličku a to veľmi dobre.

          • Radosť zo snehu v školskom klube

          • Zimné radovánky v snehu v školskom klube pokračujú za každého počasia. Veľkú radosť deťom urobil aj pán učiteľ Malovec, ktorý vytvoril veľkého snehuliaka a ten si nás hneď všetkých získal.

          • Roznášanie krmiva pre vtáky

          • Deti zo IV. oddelenia školského klubu nezabúdajú na potrebu pomáhať vtákom v období, keď sa deti zo zimy tešia, ale vtáctvo má ťažkosti s hľadaním potravy. Preto pravidelne chodia sypať krmivo do búdok a tak im pomáhajú ľahšie prežiť zimu.

          • Starý mobil sem!

          • V rámci projektu Recyklohry a naša škola zapojila aj do súťaže: "Starý mobil sem!" Do súťaže sa zapojilo 29 žiakov, ktorý odovzdali 297 starých mobilov. Piati z nich boli odmenení hodnotným balíčkom od firmy Orange. Všetci zapojení dostali Diplom, sladkú odmenu a poďakovanie od pána riaditeľa Šebeňa, koordinátorky projektu pani vychovávateľky Vojáčkovej a pani učiteľky Slávikovej, koordinátorky projektu Zelená škola. Okrem jednotlivcov boli vyhodnotené aj najúspešnejšie kolektívy:

            1. I.A,

            2. IV. oddelenie ŠKD,

            3. VI. B.

             

            Ďakujeme všetkým, čo sa do súťaže zapojili, vrátane rodičov, bez ktorých by sa to nepodarilo.