• HODINA PRÍRODOVEDY- AHA SVIETI!
          • HODINA PRÍRODOVEDY- AHA SVIETI!

          • Zapnem vypínač a svetlo v triede sa rozsvieti. Zazvoním na zvonček a počujem ho, ako sa rozlieha po priestore. Samozrejmé veci a predsa tak výnimočné. Hodina prírodovedy, kde som sám zapájal vodiče a rozsvietila sa mi žiarovka, videl a držal som v ruke galvanometer, či menil smer elektrického prúdu. Na malú chvíľu som sa cítil ako hotový čarodej. J

        • STARŠÍ ŽIACI V ROLE UČITEĽOV
          • STARŠÍ ŽIACI V ROLE UČITEĽOV

          • To, že vyučovanie u nás nie je len „nuda“ v laviciach a výklad učiteľa, už dávno vieme. J Svoje vedomosti, ktoré sme nadobudli o jednoduchých strojoch, sme si aj prakticky vyskúšali. A nielen my! Žiaci ôsmeho ročníka aj s p. uč. Hlávkovou si pre nás – tretiakov pripravili hodinu prírodovedy a fyziky v jednom. Robili sme pokusy s pákou, naklonenou rovinou a okrem iného sme si overili, či to s tým trením a trecou silou je naozaj tak, ako nám všetci tvrdili. Pomocou skupinovej formy práce sme prešli všetkými stanovišťami a o veličinách, jednoduchých strojoch nám toho veľa povedali a ukázali aj naši „noví hodinoví vyučujúci,“ ktorých inak stretávame na chodbách alebo s nimi niektorí dokonca bývame. Ešte raz ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoločnú hodinu, kde možno my menší – čo – to naučíme Vás väčších.

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Riaditeľstvo ZŠ Slovanská 1415/7 v Pov. Bystrici oznamuje, že po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Pov. Bystrici a Odborom školstva, sociálnych vecí a kultúry v Pov. Bystrici, ruší vyučovanie v dňoch 9.2.-10.2.2017 t.j. vo štvrtok a v piatok v triede – III.B, z dôvodu zvýšenej chorobnosti detí nad 50%.

            Mgr. Vladimír Šebeň

            riaditeľ školy

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Riaditeľstvo ZŠ Slovanská 1415/7 v Pov. Bystrici oznamuje, že po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Pov. Bystrici a Odborom školstva, sociálnych vecí a kultúry v Pov. Bystrici, ruší vyučovanie dňa 2.2.2017 t.j. vo štvrtok troch triedach – IV.B a V.B a VII.B, z dôvodu zvýšenej chorobnosti detí nad 30% v uvedených triedach.

            Mgr. Vladimír Šebeň

            riaditeľ školy

          • Týždeň s anglickým lektorom

          • Aj v tomto školskom roku sme na našej škole privítali dvoch zahraničných lektorov. Mrs. Philippe žije vo  Veľkej Británii a  Mr. Warwick pricestoval až z Nového Zélandu. Siedmaci spolu s ôsmakmi  sa počas jedného týždňa intenzívne venovali angličtine. Zábavnou formou si rozšírili slovnú zásobu a konverzačné zručnosti. Mali možnosť vyskúšať si, aké to je, keď pedagóg vôbec nerozpráva po slovensky a musia s ním komunikovať  len v anglickom jazyku.

            Žiakom týždeň ušiel ako voda, zažili mnoho zábavy, zahrali sa hry, vytvorili rôzne projekty. A takéto sú ich reakcie:

            „Mne sa týždeň páčil. Naučila som sa komunikovať. Veľmi mi pomohlo, keď prišli lektori a hovorili každý deň po anglicky. Tak sa mi dostala angličtina aj do uší a bolo to zo dňa na deň lepšie s komunikáciou. Určite by som to odporučila aj iným školám a možno by som bola aj za to, keby to bolo dlhšie, nie iba týždeň.“ 

                                                                                                                          Klára Martinková, VII.A

            „Týždeň bol fantastický. Určite odporúčam, naučila a zopakovala som si gramatiku, podstatné bolo hlavne komunikovať po anglicky. Páčili sa mi aktivity a skupinové práce.“

                                                                                                                          Lenka Ježíková, VII.A

            „Bolo to fajn, lebo som komunikoval s ľuďmi z anglicky hovoriacich krajín. Naučil som sa slovíčka a frázy z rôznych oblastí.“

                                                                                                                          Andrej Karvaš, VIII.A

            „Bolo to dobré, lebo sme sa osmelili v rozprávaní a učili sa formou hier. Taktiež to bolo zábavné. Veľa sme sa nasmiali.“

                                                                                                                          Ema Zemanová, VIII.A

        • OZNAM ŠJ
          • OZNAM ŠJ

          • Výdaj obedov

            20.12.2016 - utorok:     11,30 h -13,00 h,

            21.12.2016 - streda:     11,30 -13,40 h

            a 22.12.2016 - štvrtok: 11,00-12,45 h.

        • Tvorivé dielne
          • Tvorivé dielne

          • V pondelok deti z II. oddelenia školského klubu sa hneď po obede presunuli do kaviarničky v CSS. Tu bola pre nich pripravená tvorivá dielňa. Pod vedením pani Hajdúchovej a Uričovej deti vyrábali pekné vianočné pozdravy.  Okrem vyrábania mali možnosť pokochať sa zaujímavými a veľmi peknými výrobkami, zhotovenými klientmi CSS.  Nechýbala ani horúca čokoláda, ktorá spríjemnila toto príjemné popoludnie.  Na záver sa deti poďakovali mušličkovým potleskom a vyslovili želanie, aby si mohli takéto stretnutie v budúcnosti zopakovať.

          • Od Lucie do Vianoc, čarovná je každá noc...

          • Od Lucie do Vianoc, čarovná je každá noc... S týmito slovami obchádzali školu  na Luciu, dievčatá z II. oddelenia školského klubu, poobliekané celé v bielom a  husími perami vymetali kúty tried,  aby ich očistili od zlých síl. Neobišli ani pána riaditeľa, pani zástupkyne, pani ekonómky, kuchárky a školníkov.

            Aj týmto spôsobom sme si pripomenuli jednu z krásnych ľudových tradícií, ktoré mali kedysi v predvianočnom období viacero podôb a stojí za to nezabúdať na ne ani v dnešnej dobe.

        • Vianočné trhy na našej škole
          • Vianočné trhy na našej škole

          • V stredu 7.12. sa na našej škole uskutočnil už 3. ročník Vianočných trhov.          

            Vianočné trhy otvorili malí koledníci z druhého ročníka, ktorí priniesli tú pravú vianočnú atmosféru. Trhy boli plné krásnych výrobkov našich detí a ich rodičov, ktoré aj deti predávali. Všade svietili vianočné stromčeky, chodbou školy voňal punč, kapustnica, medovníky, oblátky, koláčiky. Rodičia pomaly prichádzali, obzerali a kupovali detské výrobky, z ktorých boli milo prekvapení. Čakali ich aj stánky s výrobou oblátok, ozdôb z papiera, látky a medovníkov. Chodba školy sa celá zaplnila rodičmi, starými rodičmi, deťmi, učiteľmi, vychovávateľkami a aj hosťami, ktorí k nám radi chodia. Každý si mohol vychutnať atmosféru Vianoc v našej škole. Ľudia s úsmevom na tvári ochutnávali ovocný punč, rozprávali sa pri kávičke a koláčiku, sledovali výrobu oblátok a iných výrobkov. Všetci odchádzali spokojní s krásnymi darčekmi i ozdobami.

            Myslím si, že aj tento rok sa Vianočné trhy vydarili. Úsilie žiakov, rodičov, učiteľov, vychovávateliek naozaj prinieslo očakávanú radosť, spokojnosť a vytvorili sme si tak príjemnú atmosféru medzi nami.

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • Historické postavičky, hrady a zámky ožívali i tento rok v našej škole prostredníctvom prednesov pútavých príbehov, povestí  žiakov 2. –4. ročníka.

            Dňa 13.12.2016 sa konalo školské kolo súťaže v prednese slovenských povestí „Šaliansky Maťko“. V I. a II. kategórii sa zúčastnilo 13 malých recitátorov. I napriek náročnosti prednesu povesti sa s tým súťažiaci popasovali celkom pekne. Víťazi z každej kategórie budú reprezentovať našu školu v okresnom kole - 27.1.2017. V každej kategórii boli ocenení žiaci, ktorí si okrem diplomu odniesli i sladkú odmenu.

            Ďakujeme všetkým žiakom a ich pani učiteľkám za zodpovednú prípravu na školské kolo.

            I.  Kategória:

            1.      Ivana Čupková, III.B

            2.      Silvia Kukučková, II.A

            3.      Soňa Miščiová, III.A

            II.   Kategória:

            1.      Jakub Janík, IV.A

            2.      Nina Hanáčková, IV.B

            3.      Matej Martiška, IV.A

        • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE
          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Posledné možné odhlásenie z obedov pre žiakov platiacich v kategórii hmotná núdza je termín 15.12.2016-štvrtok do 13,30 h, pre ostatných stravníkov je termín odhlásenia 19.12.2016- pondelok do 12,00 h.

            PRÍJEMNÉ PREŽITIE  VIANOČNÝCH SVIATKOV

             VÁM PRAJE KOLEKTÍV ŠJ

        • Pasovanie prvákov do cechu školského
          • Pasovanie prvákov do cechu školského

          • V utorok 29. novembra 2016 sa v našej škole konala milá slávnosť a  to Pasovanie prvákov do cechu školského. Pre prvákov bolo pripravené rozprávkové kráľovstvo v ktorom museli deti splniť pripravené úlohy – prejsť po úzkej lavičke k hradu, trafiť draka Ohniváka, zobudiť spiacu princeznú, pomôcť zbojníkovi, ježibabe a Jankovi s Marienkou... Po splnení úloh boli privítaní kráľovnou, tak ako sa patrí, chlebom a soľou a následne pasovaní samotným kráľom do cechu školského.

             Na znak prijatia im riaditeľ školy, Mgr. Vladimír Šebeň, odovzdal pasovací dekrét a   šiltovky s logom školy, aby vedeli, kde patria. Pozdraviť ich prišli aj hostia – Mgr. Peter Máťoš,  zástupca primátora  a Mgr. Jozef Bielik, vedúci odboru školstva a sociálnych vecí.

            Veľké poďakovanie patrí    Štefanovi  Gažovi, Nikole Daniškovej, Lucii Blaškovej, Nikole Daniškovej, Veronike Fuskovej, Denise Majtánovej, Veronike Políčkovje, Majke Šurabovej – z IX.B,  Barbare Betinskej, Tereze Rybárikovej - z V.A a Bibke Sovíkovej  - zo IV.B ,  za ich zodpovedný  prístup pri nácviku ako i realizácií prváckej pasovačky.

        • Tvorivé dielničky
          • Tvorivé dielničky

          • Vo štvrtok 1.12.2016  sa kolektív 6. B zapojil do prípravy vianočných ozdôb na školské vianočné trhy.  Žiaci sa veľmi snažili a ich úsilie prinieslo svoje ovocie. Vytvorili krásne ozdoby a napiekli chutné voňavé medovníčky. Pozrite si fotografie v galérii.

            Všetkým patrí veľká pochvala od triednej učiteľky 

        • Tvorivé dielne
          • Tvorivé dielne

          • Najkrajšie sviatky v roku sa blížia nezadržateľným tempom. Tak ako býva zvykom, aj u nás na sedmičke sa v tento čas konajú Vianočné trhy. Okrem dobrôt ako sú kapustnica alebo punč, sú hlavnými lákadlami výrobky našich detí. A tak sa v  prvých dvoch decembrových dňoch na Sedmičke strihalo, lepilo, maľovalo. . . Ukázala sa šikovnosť detí, výborné nápady  pani učiteliek a veľká pomoc zo strany rodičov. Tieto nádherné výrobky si môžete popozerať a hlavne zakúpiť na Vianočných trhoch, ktoré sa konajú na Sedmičke v stredu 7.12. od 16:30. Tešíme sa na Vás!

          • Vôňa Vianoc

          • Tak ako aj Vy, aj my sa už tešíme nielen na blížiaceho sa Mikuláša, ale i Vianoce, ktoré už pomaličky klopú na dvere. A tak sme si my – tretiaci, urobili trošku netradičný deň a pripravili sme nielen pre seba, ale i pre ostatných kamarátov a rodičov malé sladké a voňavé prekvapenie. Chceli by ste vedieť aké? Vysúkali sme si rukávy a pustili sme sa do pečenia medovníčkov. J
            A že nám to šlo ako po masle, o tom niet pochýb! A ako správni kuchári, sme z nich hneď aj vyskúšali, či sa nám podarili.