• Majstri Slovenska

          • Horný rad: Mgr. Vladimír Šebeň – tréner, Ondrej Badač, Šimon Stoklasa, Dominik Lovecký, Václav Straka ml., Patrik Haviar, Juraj Dúbravka, Martin Plačko, Matej Juska, Branislav Harciník, Tobias Jakubec, p. Václav Straka st. – tréner
            Dolný rad : Kristián Straka, Jozef Remiš, Maxim Bušfy, Dominik Kostelanský, Filip Hollý, Eduard Hlúšek, Adam Šranc
            Ležiaci : Marko Kľúčik

            V dňoch 24. – 26.06.2022 sa v Žiline konalo významné športové hádzanárske podujatie – „Slovak Open Handball 2022“, Majstrovstvá Slovenska mladšieho žiactva v hádzanej za ročník 2021/2022. Tohto podujatia sa zúčastnili aj naši mladší žiaci, chlapci zo športových tried VII.A, VI.A a V.A. V zápolení s 18-timi zúčastnenými družstvami z celého Slovenska si počínali skvele.

            V svojej skupine „C“ odohrali nasledovné zápasy:
            1. MŠK Pov. Bystrica : Agro Topoľčany 15 : 8
            2. MŠK Pov. Bystrica : ŠK Zemplín Trebišov 16 : 11
            3. MŠK Pov. Bystrica : Tatran Prešov „B“ 13 : 1
            4. MŠK Pov. Bystrica : Legends Šaľa 12 : 12
            5. MŠK Pov. Bystrica : HHáK Martin 17 : 11
            O horšie skóre skončili v skupine na 2. mieste za Legends Šaľa. Boje pokračovali ďalej štvrťfinálovými vyraďovacími zápasmi a naši chlapci dostali vari najťažšieho súpera – Tatran Prešov „A“. Vo veľmi
            napínavom, bojovnom a divákmi veľmi zastúpenom zápase zvíťazili po výbornom výkone v pomere 10 : 7 a prebojovali sa do semifinále. Tu narazili na družstvo zo Záhoria – Strojár Malacky, s ktorým presvedčivo zvíťazili 18 : 8 a postúpili do finále. V ňom sa stretli s tradičným súperom – Štart Nové Zámky. Vo veľmi žičlivej atmosfére a s úžasnou chuťou zvíťaziť, naši chlapci súperovi nedali žiadnu šancu a zvíťazili jednoznačne v pomere 21 : 10. Týmto víťazstvom sa stali „Majstrami Slovenska“ mladších žiakov v hádzanej pre ročník 2021/2022.
            Všetkým chlapcom a podporovateľom – rodičom, starým rodičom, priateľom, spolužiakom patrí „veľké poďakovanie“. Ja ako ich tréner a riaditeľ školy som nesmierne pyšný, ako chlapci bravúrne zvládli všetky ťažké boje, psychický tlak a počasím podmienenú dusnú atmosféru. Keďže o pár hodín budem oslavovať okrúhle 60-te narodeniny, chlapci ani netušili aký úžasný „dar“ mi k môjmu výročiu venovali.
            ĎAKUJEM !!!

            Mgr. Vladimír Šebeň, tréner, riaditeľ školy

          • Šiestaci a ôsmaci spoznávali Košice – školský výlet

          • Žiaci 6.C a 8.B sa v utorok 21.6. vybrali na spoločný výlet do Košíc. Cestovali sme vlakom síce 4 hodiny, no tento čas nám veľmi rýchlo ubehol a využili sme ho na rôzne spoločenské hry, rozhovory a vzájomné spoznávanie.

            Prvým cieľom nášho výletu bol Steelpark – zábavný svet vedy. Žiaci sa tu dozvedeli mnoho informácií o výrobe olova, o práci so železom, o magnetoch, magnetickej a gravitačnej sile, optike a pod. Všetko si mohli vyskúšať, obliecť sa do rôznych oblekov, vyskúšať si topánky s magnetmi a chôdzu v nich po šikmej plošine. Ďalej bolo pre nich pripravené laboratórium, kde si skúšali rôzne hry s tieňmi.

            Po dvoch hodinách v Steelparku sme sa presunuli do reštaurácie a pochutnali si na spoločnom obede. Nakoniec sme navštívili historické centrum Košíc – Dóm sv. Alžbety, Spievajúca fontána, divadlo, uličky historického centra. Osviežili sme sa skvelou zmrzlinou a samozrejme, že sme nemohli obísť ani Aupark J

            Aj keď sme sa vracali neskoro večer, neboli sme vôbec unavení a dlho budeme spomínať na tento školský výlet.

          • Šiestaci v srdci Liptova

          • Žiakom 6.A a 6.B triedy p. učiteľky dopriali vytúženú zábavu vo Vodnom svete v Bešeňovej. Užívali si zábavu na tobogánoch, v bazénoch a  v bazéne s vlnobitím.  Pochutnávali si na dobrotách v reštauráciách. Unavení aj zrelaxovaní a plní zážitkov zo spoločne stráveného dňa sa vracali večer domov.

          • Tvorba rodinného erbu

          • Erb. Znak, ktorý si nesie každá obec či mesto. Významné rody majú tiež svoje erby. Na hodinách literatúry sa piataci učili druhy povestí, pričom sa dozvedeli o heraldických povestiach, ktoré hovoria o vzniku erbov. Žiaci 5.C mali vymyslieť erby svojich rodín. Vznikli veľmi pekné práce, ktoré aj odprezentovali a vysvetlili význam erbu.

          • 5.B navštívila Oravu

          • V ústrety lejaku sa vybrali 8.6.2022 žiaci 5.B na dlho očakávaný výlet na Orave. Na Oravskom hrade bol ešte Medard nemilosrdný a výdatne nás zásoboval dažďom. Na Oravskej priehrade ukázal vľúdnejšiu tvár a my sme si mohli dokonale vychutnať romantickú plavbu loďou po jej hladine. Fascinujúci bol prejazd okolo Vtáčieho ostrova, ale aj Slanický ostrov so zachovaným kostolom, kaplnkou a malebnou Krížovou cestou s netradičným počtom 11 zastavení. Návšteva nákupného centra v Žiline dala úplne zabudnúť na ranné medardovské počasie. Domov sme sa vrátili plní nových dojmov a zážitkov.

          • Školský výlet - Liptov

          • Školský výlet 2.6.2022 absolvovali žiaci 4.ročníka v Múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v L. Mikuláši. Videli skvelú expozíciu jaskyniarstva ako aj chránenú prírodu Slovenska. Prehliadka začínala prezentáciou ako vznikol vesmír a naša planéta, pokračovala mineralógiou a ďalšími zbierkami. Deti si mohli porovnať hmotnosť planét, vypočuť si rôzne zvuky zvierat, navštíviť medvedí brloh, pretvárať krajinu,.. Návštevu sme ukončili na rozhľadni s vyhliadkou na panorámu kopcov Tatier.  Následne sme sa presunuli do Múzea slovenskej dediny v Martine, kde si deti pozreli tradičnú ľudovú architektúru. Školským výletom si žiaci obohatili svoje vedomosti z vlastivedy i prírodovedy. Domov sme sa vrátili plní zážitkov.

            p.u. Kukučková, Magdechová

          • TJ Mladosť Pov. Bystrica : Majsterky Slovenskej republiky v minivolejbale 2021/2022

          • Dievčatá klubu TJ Mladosť Považská Bystrica pri 7. ZŠ sa cez víkend stali majsterkami Slovenskej republiky v minivolejbale 2021/2022. Do súťaže bolo prihlásených takmer 80 družstiev z celého Slovenska. Dievčatá sa postupne prebojovali 5 kolami až do finále. Finále sa hralo v Mestskej športovej hale v Púchove, kde fanúšikovia spravili takmer domáce prostredie. V sobotu postúpili z 2. miesta v skupine po dvoch zápasoch. Púchov porazili 2:0 a Studienke podľahli vo vyrovnanom zápase 2:1. Večer ešte odohrali víťazné štvrťfinále so Senicou 2:0. V nedeľu v semifinále porazili 2:0 Pezinok a vo finále si zahrali odvetu so Studienkou a vrátili im prehru v predĺžení  2:1. Zostavu tvorili : Liliana Sovíková – kapitánka mužstva, Timea Oškrobaná, Karin Brandiburová, Laura Lecáková, Ema Sovíková, Nella Počarovská; tréneri  Roman Rosík, Viliam Kollár. Karin Brandiburová a Timea Oškrobaná odviedli výbornú prácu v poli a kapitánka Liliana Sovíková hviezdila na sieti pri útokoch, za čo si odniesla trofej za najlepšiu hráčku.

          • Škola v prírode

          • Škola v prírode

            Od 23.05.2022 sme boli v ŠKOLE V PRÍRODE, na Čertove. Učili sme sa formou skupín. V rámci Školy v prírode sme si zopakovali plavecký výcvik. Mali sme zábavné animátorky menami Kladka a Jaja. Na izbách bola zábava. Vonku sme okrem iného hrali aj futbal. Boli sme tam do 27.05.2022. Bolo tam fajn a ešte by som sa tam vrátil. :)

            Adam Kľúčik IV.A

            Škola v prírode

            Naše milé učiteľky nám pripravili školu v prírode. Išli sme do Čertova od 23.05.2022 do 27.05.2022. Bolo tam super! Bolo tam futbalové a volejbalové ihrisko a aj bazén. :) Našli sme si kamarátov Vendy, Chloe, Elišku a Paľa. Mali sme animátorky Jaju a Kladku. Aj ony nám pripravovali rôzne hry. Večer sme mali s učiteľkami hry aj v lese. S Nelkou a Laurou sme sa báli. Chcela by som sa tam vrátiť, ale chýbali mi rodičia.

            Aneta Sádecká IV.A

          • Dejepisná exkurzia – Rimania na Slovensku

          • Dňa 24. mája 2022 sa všetci žiaci 6. ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie, ktorej cieľom bolo rozšíriť ich vedomosti o živote starovekých Rimanov . Na Bratislavskom hrade navštívili interaktívnu výstavu -  Rimania na Slovensku, ktorou ich sprevádzal sám autor. No neobišli ani samotný hrad, či Korunnú vežu, z ktorej sa odvážlivcom naskytol krásny výhľad na naše hlavné mesto. Jeho historické centrum žiaci spoznali vďaka pešej prehliadke.

            Šiestakom udeľujeme veľkú pochvalu za ich správanie sa a záujem. Okrem spoločných zážitkov si  odnášajú aj nové poznatky z oblasti histórie, čo nakoniec dokázali aj vo vedomostnom kvíze. Najúspešnejšími riešiteľmi sa stali: Leo Skorka zo 6.A, Matúš Almásy zo 6. B a Tomáš Kršík zo 6.C.

                                                                                      p. učiteľky Krabáčová, Gašparíková, Žideková

          • Úspech v krajskom kole Rétorického Uhrovca

          • Že neviete, čo je rétorika? Je to umenie rečníctva. O tom, že ho dokonale ovláda, nás presvedčila Soňa Bútorová zo 6.B. V krajskom kole tejto súťaže získala krásne 3. miesto. Súťaž sa konala 27.5. 2022 v Dome kultúry v Uhrovci. V tejto obci sa totiž narodili, a zhodou okolností v tom istom dome, dvaja velikáni slovenského národa – Ľudovít Štúr a Alexander Dubček. A práve po nich je krajské kolo pomenované – Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec. Soňa sa úspešne popasovala s ťažkými podmienkami súťaže, ktoré spočívali v reprodukcii neznámeho textu s dotvorením príbehu podľa vlastnej fantázie.

            Soni blahoželáme ku krásnemu 3.miestu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy v kraji.

          • Nezabudnuteľný výlet do Bratislavy

          •      Žiaci 9. ročníka navštívili 25.5.2022 hlavné mesto Slovenska - Bratislavu. Naše prvé kroky viedli na Bratislavský hrad, kde sme sa dozvedeli zaujímavé informácie z histórie. Hrad nám ponúkol nádherný výhľad na mesto a Dunaj.
                 Navštívili sme aj Dóm sv. Martina, v ktorom boli korunovaní uhorskí králi. Z nich najznámejšou je korunovácia  Márie Terézie. Dóm nás všetkých očaril svojou nádhernou gotickou výzdobou.
                 Tento deň sme zakončili úžasným muzikálom Cyrano z predmestia. Dojímavý príbeh o láske zaujal chlapcov aj dievčatá. Nechýbali však ani vtipné scény a moderné spracovanie si každý pochvaľoval. Našu pozornosť si získali nadaní herci, ktorí očarili nielen tanečným výkonom,  ale aj nádherným spevom. Na skvelý zážitok si budeme veľmi dlho a radi spomínať.

             

                                                                                                                                              Miriama Nováková, IX.B

          • Dôležitý víkend pre naše najmladšie volejbalistky

          • Po úspechoch v ligových kolách v mini volejbale sa naše najmladšie volejbalistky prebojovali na Majstrovstvá SR, ktoré sa uskutočnia už tento víkend 28.5. - 29.5. v Púchove. Držať palce im môžeme priamo v Mestskej športovej  hale  MŠK, ul. 1. mája 834/29 v Púchove alebo online na YOUTUBE kanáli SVF, ktorý nájdete na http://www.svf.sk/sk/titulna-stranka. Youtube link zverejníme na našom Facebooku až v deň zápasov. V sobotu 28.5. hrájú 3 zápasy 10:00, 15:45 a 17:00/18:15.

            DRŽME PALCE

          • Každý môže byť Štefánikom svojho života a Štúrom národa

          • Po dlhých dvoch rokoch, kedy sme žili v covidovej spoločnosti a riadili sa prísnymi opatreniami, sa nám podarila veľmi pekná literárno-dejepisná exkurzia, ktorej sa zúčastnili žiaci ôsmeho ročníka. Navštívili sme Košariská – rodný dom Milana Rastislava Štefánika a kostol, v ktorom slúžil služby božie jeho otec. Bolo fascinujúce vidieť osobné predmety Štefánika, artefakty, ktoré si priniesol z ďalekých ciest z Nového Zélandu a pod. Veľmi hodnotné boli jeho výroky, ktoré sprevádzali celú expozíciu. Spomenieme jeden: „Žil som krásny život. Prežíval som večnosť v sekundách.“

            Následne naše kroky viedli na Bradlo, kde je Mohyla M.R.Štefánika. Tu nás čakal aj živý „Štefánik“, ktorý pridal návšteve tohto miesta veľkú hodnotu, oboznámil nás so zaujímavosťami z jeho života a v neposlednom rade vysvetlil žiakom hodnotu tohto pietneho miesta a veľkosť človeka, akým bol Štefánik. Veľkosť jeho myšlienok a snov, ktoré si ako malé dieťa vysníval a ktoré sa mu aj splnili môžu byť inšpiráciou a odkazom pre našich mladých a pre ich budúcnosť.

            Náučnú časť našej exkurzie sme ukončili v Modre, v Múzeu Ľudovíta Štúra. Veľmi nás tešilo, že naši žiaci mali poznatky o generácií štúrovcom a vedeli reagovať na otázky od pani lektorky. Prehĺbili si vedomosti o velikánovi slovenského romantizmu, no najmä o národnom buditeľovi a bojovníkovi za našu slobodu.

          • Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec

          •     Srdečne blahoželáme Soni Bútorovej zo 6.B, ktorá sa v okresnom kole Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec umiestnila na 1. mieste. Postúpila do krajského kola, ktoré sa uskutoční 27.5.2022 v Uhrovci. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu a držíme palce v krajskom kole!            

            Poďakovanie patrí aj Anne Budayovej zo 6.A, ktorá nás tiež úspešne reprezentovala v tejto súťaži.

          • Práca Moniky zaujala porotu

          • Pekný úspech dosiahla žiačka 5. A triedy Monika Michalcová vo výtvarnej súťaži Vesmír očami detí. Podarilo sa jej postúpiť do celoslovenského kola tejto súťaže.

          • Úspech mladších žiačok vo volejbale

          • V sobotu 7. mája sa v Poltári konalo oblastné finále mladších žiačok v minivolejbale. Z predchádzajúcich troch kôl sa sem prebojovalo 6 najlepších družstiev z oblasti Stred. Našim dievčatám sa darilo. Postupne zdolali družstvá Brusna, Liptovského Hrádku, Žiaru nad Hronom a Poltáru. Prehrali iba s družstvom Levíc. Obsadili 2. miesto a prebojovali sa na Majstrovstvá Slovenska.

            O tento úspech sa zaslúžili: Liliana Sovíková a  Timea Oškrobaná zo 6. A, Karin Brandiburová, Nella Počarovská, Laura Lecáková, Ema Sovíková, Monika Michalcová, Petra Bieliková a Alica Holmanová z 5. A.

             

          • Úspech v okresnom kole biblickej olympiády

          • V okresnom kole biblickej olympiády medzi sebou súťažili trojčlenné družstvá. Spoločnou témou kníh Jozue, Tobiáš a Skutky apoštolov bolo Putovanie za cieľom. Náš tím v zložení Karolína Oráviková (7. B), Adriana Šurabová (9. B) a Samuel Bírošík (9. B) sa umiestnili na krásnom 2. mieste. Naši žiaci tak preukázali znalosti zo Svätého písma, ale aj základy z katechizmu a katolíckej viery. Karolíne, Adriane a Samuelovi srdečne blahoželáme a ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.

          • Základný plavecký výcvik - 4.ročník

          • V období Veľkej noci absolvovali štvrtáci základný plavecký výcvik. Oboznámili sa s plaveckým spôsobom prsia, kraul, znak. Okrem toho sa potápali, súťažili medzi sebou a zažili veľa zábavy. 

          • O Snehulienke a siedmich trpaslíkoch

          • Prvý apríl našu školu zaplavili postavičky z rozprávky o Snehulienke a siedmich trpaslíkoch - samozrejme v podaní žiakov, pani učiteliek a vychovávateliek. Okrem toho mali  naši žiaci  do školy priniesť svoje učebnice a všetko čo na vyučovanie potrebujú vo všetkom možnom, len nie v školskej aktovke. Nuž a nesklamali a dokázali,  že sú kreatívni. Bolo sa na čo dívať! Takto veselo a bez obmedzení, sme po dlhšom čase prežili jeden školsky deň z ktorého sme mali radosť a dobrý pocit.